ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekilip, Yardımcısı Kamala Harris’i aday olarak onaylamasının ardından, tüm dikkatler ülke tarihinde Başkan Yardımcılığı yapmış ilk kadın Afro-Amerikan olan Harris’e çevrildi.  

Harris’in, ABD eski Başkanı Donald Trump karşısında başarılı olma şansı da merak konusu oldu.   

Kamala Harris kimdir?  

Bugün ABD siyasetinde güçlü bir figür haline gelen Harris, 20 Ekim 1964’te Oakland, California’da dünyaya geldi.  

Annesi Shyamala Gopalan Hindistan’dan, babası Donald Harris ise Jamaika’dan ABD’ye göç etmişti.  

Harris, çoğunlukla Afro-Amerikan toplumun yaşadığı Berkeley’de büyüdü. Beş yaşındayken de anne ve babası boşandı.   

Bunun ardından Harris, kariyerini temelden etkileyen, demokrasi ve kadın hakları konusundaki ilerici görüşlere sahip Hint kökenli annesi ve kız kardeşi ile birlikte yaşamaya başladı.  

Eğitimi  

Kamala kız kardeşi ile anaokuluna giderken, Afro-Amerikan vatandaşlar için kurulan Rainbow Sign isimli kültür merkezine yaptığı ziyaretlerden çok etkilendi.  

Harris çocukluğu hakkında yaptığı bir açıklamada, “Rainbow Sign sayesinde düşünceyi beslemenin “şiir, politika, müzik, dans ve sanatı birleştirmekten” daha iyi bir yolu olmadığını anladım” ifadesine yer verdi. 

Lisans derecesini, Washington’da siyahi öğrencilerin çoğunlukta olduğu Howard Üniversitesi’nden alan Harris, tarihsel olarak ilk üniversiteler arası Afro-Amerikan kız öğrenci birliği olan Alpha Kappa Alpha’nın da bir üyesi.  

California Üniversitesi Hastings Hukuk Fakültesi’nde eğitim alan Harris, mezun olmasının ardından Alameda Bölge Savcılığı ofisinde çalıştı.   

Buradan, San Francisco’daki Bölge Savcılığı ofisinde çalışmak üzere 1998 yılında ayrılan Harris, 2003 yılında San Francisco Bölge Savcısı oldu.   

Harris, 2010 yılında Kaliforniya Başsavcısı seçildi ve bu görevi 2017 yılına kadar sürdürdü.  

Bu pozisyona gelen ilk Afro-Amerikan kadın olan Harris, eyaletin 2008 yılında yasaklanan ilk eşcinsel evlilik törenini gerçekleştirdi.  

Siyasette yükselişi  

Harris anılarını anlatırken, 13 yaşındayken çocukların bahçede oynamasına izin vermeyen bina sahibine karşı mahalledeki çocukları harekete geçirerek protesto düzenlediğini söyledi ve ondaki bu ruhu ateşleyen kişinin ise büyükbabası olduğunu ekledi.  

Üniversite döneminde ise, öğrenci konseyinde kendisi gibi siyahi öğrencileri temsil eden ilk siyahi öğrenci olarak siyasetle geniş çapta ilgilenmeye başladı.  

Beyaz Saray’a giden yol  

Demokrat Parti’den büyük destek alan Harris, San Francisco Bölge Savcısı ve Kaliforniya Başsavcısı olarak görev almasının ardından Senatör ve ardından Başkan Yardımcısı olarak tüm engelleri aşarak yükseldi.  

2016 yılında Demokrat Parti’den Kaliforniya senatörü olarak seçilen Harris, Kaliforniya’nın ilk siyahi kadın senatörü, ABD’nin ikinci siyah kadın senatörü ve ABD’nin ilk Hint asıllı senatörü oldu.  

ABD Başkan Yardımcılığı’na seçilen ilk kadın olarak, 7 Kasım 2020’de, 56 yaşındayken tarihe adını yazdıran Harris, aynı zamanda Demokrat Parti ve ABD siyasetinde de önemli bir figür haline geldi.  

Senato’da göreve başlamasından bu yana Trump’a karşı sert eleştirel duruşlarıyla tanınan Harris, Trump yönetiminin aldığı kararlara ilişkin Demokrat Parti’den çıkan en güçlü muhalif seslerden de biri oldu.  

Harris, Senato Yargı Komitesi’ndeki konumu nedeniyle Yüksek Mahkeme için önerilen yargıçların duruşmalarındaki muhalefetiyle tanındı.  

Biden’ın çekilme kararının ardından Trump, Harris’in Beyaz Saray’a ulaşma hedefi karşısındaki en büyük zorluk haline geldi.  

Trump, 2020 yılındaki başkanlık seçim döneminde, ülkenin ilk Afro-Amerikan kadın başkan yardımcısı adayı olan Harris’i “canavar ve öfkeli” olarak nitelendirdi.  

Alaycı lakaplar kullanmasıyla tanınan Trump, dün yaptığı açıklamada da onu küçümsediğinin açık bir göstergesi olarak, “Gülen Harris” ifadelerini kullandı.  

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Trump’ın karşısında Harris’in yarışmasıyla, bu rekabet ve meydan okumanın daha da artması bekleniyor.