Ekonomi

Türkiye'nin Yeni Yüzer Üretim Tesisi 2026'da Karadeniz'de Üretime Başlayacak

Türkiye'nin enerji filosuna katılacak yeni yüzer üretim, depolama ve tahliye platformu (FPSO), 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, platformun Singapur'dan yola çıkacağını ve Türkiye'nin doğal gaz üretim kapasitesini artıracağını belirtti.

Dünyada 2031'e Kadar 12 Bin 345 Megavatlık Jeotermal Enerji Devreye Girecek

Dünyada 26 ülke 2031'e kadar toplam 12 bin 345 megavatlık jeotermal enerji kapasitesini devreye almayı planlıyor. ABD, Endonezya, Filipinler ve Türkiye, jeotermal enerji kurulu kapasitesinde lider konumda bulunuyor.

Türkiye'den Suudi Arabistan’a CEO İhracatı

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme süreci ekonomi alanında önemli ortaklıklarla sonuçlanıyor. Suudi Arabistan'da birçok şirket, CEO görevini Türk iş insanlarına emanet etti.

Türkiye-Somali İlişkilerinde Enerji İşbirliği MTA Oruç Reis Afrika Sularında

Türkiye ile Somali, enerji alanında önemli bir işbirliğine vardı. Bu anlaşmayla sadece Türkiye’nin Afrika kıtasındaki stratejik konumu güçlenmekle kalmayacak, aynı zamanda Somali’nin ekonomik bağımsızlık ve istikrar sağlama potansiyeli de güçlenecek.

Sahel Bölgesinde Türkiye’nin Rolü Artıyor

Nijer ile Türkiye arasında önemli anlaşmalara imza atıldı. Türkiye’nin bu hamlesi, ABD’nin doğal kaynaklar açısından oldukça zengin olan Nijer’den çekileceğini açıklamasının akabinde gerçekleşmesiyle özellikle dikkat çekti.

Google’ın İsrail Şirketi Wiz’i Satın Alması Ne Anlama Geliyor

Alphabet, bulut güvenliği alanında güçlenmek amacıyla İsrail merkezli siber güvenlik girişimi Wiz'i yaklaşık 23 milyar dolara satın almayı planlıyor. Öte yandan bu anlaşma, sadece Google ve İsrail için değil, aynı zamanda Silikon Vadisi’nin de en büyük satın alımlarından biri olacak.

Türkiye’nin Enerji Piyasaları ve Arz Güvenliğindeki Rolü Nedir

Gazeteci Taha Emin, Orta Doğu ile Avrupa’nın kesişme noktasında yer alan Türkiye’nin, jeopolitik konumu sayesinde küresel enerji haritasında hayati bir öneme sahip olduğunu ve bu önemin enerji piyasalarındaki etkisini Fokus+ için inceledi.

Hindistan ve Güney Asya, Küresel Tarımsal Tüketimde Geleceğin Yükselen Gücü Olacak

OECD ve FAO'nun 2024-2033 Tarımsal Görünüm raporuna göre, Çin'in küresel gıda ve tarımsal tüketimdeki etkisi azalırken, Hindistan ve Güney Asya ülkelerinin payı hızla artacak. Gelecek 10 yılda bu bölgeler, küresel tüketim artışının yüzde 31'ini oluşturacak. Ayrıca, Türkiye Doğu Avrupa'da üretim artışına liderlik edecek.

Doğal Gaz Arzında Yaşanan Sıkıntı Mısır Sanayisini Nasıl Etkiliyor

Haziran ayında yaşanan doğal gaz krizinin ardından, Mısır'daki büyük gübre şirketleri üretim faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Sanayi sektöründe üretim ve finansal performans olumsuz etkilenirken, hükümet krize çözüm arayışında.

İsrail’de Arap ve İslam Ülkelerine Ait Ürünler Satılıyor Mu

İslam ülkelerinden İsrailli ithalatçılara binlerce gıda ürününün gönderildiğine ilişkin resmi İsrail verileri ortaya çıktı. İsrail Hahambaşılığı'nın verilerine göre, koşer sertifikası gerektiren ürünlerin pazarlanmasıyla ilgili detaylar da açıklandı.

İsrail Mısır’a Siyasi Şantaj Yapmak İçin Doğal Gazını Mı Kesti

İsrail'in Mısır'a doğal gaz tedarikini azaltması, iki ülke arasında diplomatik gerilimlere ve enerji krizine yol açtı. Uzmanlar, bu kararı Mısır'ın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı davasına müdahil olmaktan vazgeçmesine yönelik bir siyasi şantaj olarak değerlendiriyor.

Denizcilik Sektöründeki Dalgalanmalar Sürüyor Limanlarda Aksaklıklar Yaşanıyor

Dünya Bankası son raporunda, dünya genelindeki limanların bölgesel huzursuzluklardan etkilendiğini ve 2023'te denizcilik sektöründeki istikrarsızlığın sürdüğünü bildirdi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Asya'daki limanlar, yaşanan huzursuzluklar ve aksaklıklara rağmen Küresel Konteyner Liman Performansı Endeksi'nde gösterdiği başarı dikkat çekti.

Afrika, Cezayir’in Petrol Dışı Ekonomisini Çeşitlendirmede Çıkış Kapısı Olabilir Mi

Cezayir, petrol gelirlerine olan aşırı bağımlılığını azaltmak ve ekonomik yapısını güçlendirmek için Afrika'ya açılıyor. Son dönemde, demir, çelik ve çimento gibi sektörlerde ihracatı artırarak Batı Afrika'daki yeni pazarlara adım atan ülke, ekonomik çeşitliliği artırma ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yolunda önemli adımlar atıyor.

Mısır’ın Gaz Üretiminde Son 9 Yılın En Büyük Düşüşü Kaydedildi 

Mısır’ın geçen yazdan bu yana elektrik üretiminde yaşadığı kriz, Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı’nın mayıs ayından itibaren sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını durdurma kararı almasına yol açtı. 

Mısır’da Ekmek ve Elektriğe Yönelik Sübvansiyonların Kaldırılması Halka Yük Oluyor 

Mısırlılar ülkelerinde devam eden enflasyon ile temel mal ve malzemelere yönelik sübvansiyonların kademeli olarak kaldırılması nedeniyle sıkıntı çekmeye devam ederken, hükümet maliyet ve ithalat faturasının yüksek olması nedeniyle fiyatları artırmaktan başka çare olmadığına inanıyor. 

Bir Ülkenin Ekonomisini 13 Adımda Nasıl Yok Edilir

Suriyeli ekonomist George Khozam, Suriye ekonomisinin yıkımına neden olan unsurları değerlendirdi. Khozam,“Güçlü bir ülkenin ekonomisi sadece üç yılda nasıl yok edilir?” başlıklı bir yazısında, “Sermaye, insan ruhu gibi hareket özgürlüğünü sever ve korku hissettiğinde çoğalmak, gelişmek ve büyümek için hızla özgürlük ve güvenliğin olduğu yere kaçan bir korkaktır” ifadelerine yer verdi.  

Kuveyt ile Türkiye Arasında İmzalanan Mutabakat Zaptı Ticari İşbirliğini Artıracak

Ticaret Bakanlığı ile Kuveyt Doğrudan Yatırım Teşvik Otoritesince bu ay içinde imzalanan serbest bölgeler alanında iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ivmelenmesi öngörülüyor.

Dolmabahçe'de Türk Yatırım Fonu'nun Açılış Toplantısı Düzenlendi

Türk Yatırım Fonu Guvernörler Kurulu Açılış Toplantısı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde gerçekleştirildi.

Afrika’da Askeri Harcama Yapan Ülkelerin Başında Neden Fas ve Cezayir Geliyor

SIPRI’nın raporuna göre, Cezayir, 2023 yılında askeri harcamalarını %76 artırarak 18,3 milyar dolara çıkardı. Bu artış, Avrupa’ya yapılan doğalgaz ihracatından elde edilen gelirlerin etkisiyle finanse edildi. Fas ile yaşanan jeopolitik gerilimler ve bölgesel tehditler ise bu yükselişte önemli rol oynadı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Ekonomisi Bu Yıl Yüzde 2,7 Büyüyecek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam edeceği beklentisiyle Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7, 2025'te yüzde 3 büyüyeceğini öngördü.

Türkiye'ye Yönelen Uluslararası Yatırımcıların İlgisi Artmaya Devam Ediyor

Ekonomi yönetimince atılan adımlar ve Orta Vadeli Program hedeflerine olan bağlılığın devam etmesiyle Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizlikler azalırken, Türk lirası varlıklara olan ilgi de artıyor.

Tohum Ticaretinde Türkiye'nin İsrail’e Bağımlılığı Yok

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı, ülkenin tohum ticaretinde İsrail'e bağımlı olmadığını vurgulayarak, sektörün İsrail ile ticaretinin durmasının olumsuz etkisinin olmayacağını belirtti. Güler ayrıca Türkiye'nin tohumda net bir şekilde ihracatçı konumda olduğunu ve ithalatın payının azaldığını ifade etti.

Türkiye’nin Ticareti Durdurma Kararı İsrail Ekonomisini Ne Kadar Etkileyecek?

İsrail’deki ekonomi analistlerine göre, Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, Tel Aviv’in sanayi ve ticaret sektörüne ciddi zararlar vermesi yönünde. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin kesilmesi, inşaat sektöründen gıda endüstrisine kadar geniş bir yelpazedeki ürünlerin fiyatlarını ve tedarikini etkilemekte.

Türkiye ve Özbekistan Arasındaki Ticaret Hedefi 5 Milyar Dolarlık Yolculuk

Yılmaz, resmi ziyareti kapsamında Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Dünya Türk İş Konseyi tarafından düzenlenen İş Dünyasıyla Buluşma Programı'na katıldı.

Teknoloji Şirketlerinde Dünya Genelinde İşten Çıkarmalar Sürüyor

Salgın sonrasında teknoloji sektörünün başını çektiği işten çıkarmalar, şirketlerin verimliliği artırma ve maliyetleri düşürme çabaları nedeniyle devam ediyor.

Türkiye'deki Yüksek Maaş ve İş Güvencesi İnşaat İşçilerini Yurt İçine Yönlendiriyor

Türkiye'de inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmelerle daha yüksek maaş alır hale gelen inşaat işçileri artık yurt dışında değil, Türkiye'de çalışmayı tercih ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin Exxon Mobil Görüşmeleri, Avrupa Enerji Çeşitliliği İçin Önemli Adım

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Amerikan Exxon Mobil şirketi ile görüşmesine ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa ülkelerinin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve Rusya'ya bağımlılıklarının azaltılmasında Türkiye'nin önem taşıdığını bildirdi.

Kirazda 300 Milyon Dolarlık İhracat Hedefi
Kirazda 300 Milyon Dolarlık İhracat Hedefi

Türkiye, bu sezon kiraz ihracatında rekor kırarak 120 bin tonluk üretimle 300 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Ege bölgesinin önde gelen üreticisi Manisa'da, erkenci kirazlarla başlayan hasat, yeni bahçelerle artan üretimle devam ediyor.

BAE ve Sırbistan, Batı Yaptırımlarını Aşmak İçin Rus Şirketlerini Cezbediyor 
BAE ve Sırbistan, Batı Yaptırımlarını Aşmak İçin Rus Şirketlerini Cezbediyor 

Rus iş dünyası, Ukrayna'daki olayların etkisiyle yatırımlarını çeşitlendiriyor. Vinon danışmanlık şirketinin verilerine göre, Rus iş adamları son iki yılda BAE, Kırgızistan, Sırbistan ve Ermenistan'da binlerce şube açtı. Vergi avantajları ve iş olanakları ise bu ülkeleri cazip kılıyor.

Otomotiv Sektörüyle Canlanan Türk-Alman İlişkileri

Türk-Alman ilişkileri, otomotiv sektöründe gelişerek yeni bir ivme kazanıyor. İki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda kurulan karşılıklı bağımlılık, sektörde işbirliğini artırıyor ve geleceğe yönelik yeni fırsatlar sunuyor.

Türkiye ve Irak Arasında Yeni Ekonomik Köprü
Türkiye ve Irak Arasında Yeni Ekonomik Köprü

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Bilgehan Engin, Türkiye ve Irak arasında hayata geçirilen Kalkınma Yolu Projesi'nin, ticari ilişkileri güçlendirerek bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracağını vurguladı.

Türkiye'de Elektrikli Araçlar ve Şarj Altyapısı Hızla Yükseliyor
Türkiye'de Elektrikli Araçlar ve Şarj Altyapısı Hızla Yükseliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) projeksiyonuna göre, 2035'e kadar ülkede elektrikli araç sayısı 4 milyonun üzerine çıkacak, şarj altyapısı da hızla genişleyecek. Bu gelişme, çevre dostu teknolojinin benimsenmesi ve enerji verimliliğinin artması açısından büyük bir adımı temsil ediyor.

Çin Ejderhası Elektrikli Otomobil Pazarını Ele Geçirmeye Çalışıyor

Küresel elektrikli otomobil piyasasındaki gelişmelerle birlikte, Amerikan Tesla şirketi ve Çinli “BYD” şirketi arasında büyük bir rekabet ortaya çıktı.  

Türkiye'nin Fıstık İhracatı 3 Ayda 73,8 Milyon Dolarlık Rakama Ulaştı

Türkiye'nin fıstık ihracatı, yılın ilk üç ayında hızla yükselerek 73,8 milyon dolara ulaştı, en çok ihracat yapılan ülkeler arasında İtalya, Almanya ve Irak bulunuyor.

Mısır Ekonomisindeki Zorlu Süreç: Halkın Mücadelesi ve Beklentileri
Mısır Ekonomisindeki Zorlu Süreç: Halkın Mücadelesi ve Beklentileri

Bloomberg’in haberine göre Mısır'da ekonomik kriz derinleşiyor. Halk, artan fiyatlar ve değer kaybeden para birimiyle baş etmeye çalışıyor.

ABD ile Türkiye Arasında 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefinde Enerji ve İklim Konuları Öne Çıkıyor

Türkiye-ABD ilişkilerinde son dönemde yakalanan pozitif ivmeyle ticaret hacmi 100 milyar dolar olarak hedeflenirken, buna ulaşmak için enerji, iklim ve ekipman üretimi gibi konularda iki ülke arasında iş birliklerinin artırılması amaçlanıyor.

Türkiye'nin Şubat İhracatı Yüzde 13,6 Artışla 21 Milyar 82 Milyon Dolar Oldu

Türkiye'nin ihracatı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak 21 milyar 82 milyon dolar, ithalatı yüzde 9,2 azalışla 27 milyar 853 milyon dolar oldu.

Esma Esed’in Suriye Ekonomisini Kontrol Etmek İçin Yaptığı Yumuşak Darbe
Esma Esed’in Suriye Ekonomisini Kontrol Etmek İçin Yaptığı Yumuşak Darbe

Esma Esed, ekonominin en önde gelen ismi Rami Mahluf’u devirmesinin ardından Suriye ekonomisinin yaklaşık %70’ini kontrol ediyor.

AB Liderleri, Avrupa Yatırım Bankası'nın Savunma Projelerine Destek Verme Çağrısı Yaptı

Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Avrupa Yatırım Bankasının (AYB) borç verme politikasında değişiklik yapılarak Bankanın savunma projelerine daha fazla finansman sağlamasını istedi.

Avrupa, Yasadışı Göç ile Mücadele Kapsamında Mısır ve Tunus’a Mali Destek Sunuyor
Avrupa, Yasadışı Göç ile Mücadele Kapsamında Mısır ve Tunus’a Mali Destek Sunuyor

Avrupa Birliği'nin Akdeniz'deki siyasi krizle başa çıkma stratejisi çerçevesinde, Mısır ve Tunus'a mali destek artıyor. Ancak, bu desteklerin siyasi bağlamı ve muhaliflerin bastırılmasıyla ilgili endişeler ortaya çıkıyor.

Türk Tekstilcilerin Yeni Üretim Merkezi Mısır mı Oluyor
Türk Tekstilcilerin Yeni Üretim Merkezi Mısır mı Oluyor

Türkiye’nin tekstil üreticileri, asgari ücret artışları ve Türk lirasındaki düşüş nedeniyle Mısır’a yöneliyor. Ekonomist Dr. Bilal Bağış, rekabet avantajının kalite ve markalaşma ile sağlanması gerektiğini vurguluyor. Ancak, Mısır’ın siyasi istikrar ve jeopolitik riskleri göz önünde bulundurulduğunda, yatırım potansiyeli konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Mısır Ekonomisinde Derinleşen Kriz
Mısır Ekonomisinde Derinleşen Kriz

Mısır'da ekonomik dalgalanma sürüyor. Dolar ve altın fiyatları tırmanırken, enflasyon hızla yükseliyor. Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarıyla birlikte kriz daha da derinleşiyor.

2050'ye Kadar Küresel Gaz Üretimi 5,3 Trilyon Metreküpe Ulaşacak

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu "2050 Görünüm" raporuna göre, Orta Doğu 83 trilyon metreküp doğal gazla küresel piyasanın en büyük rezerv sahibi oldu.

Türkiye-Somali Petrol ve Doğal Gaz İş Birliğini Güçlendiriyor
Türkiye-Somali Petrol ve Doğal Gaz İş Birliğini Güçlendiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile petrol ve doğal gaz alanında iş birliğini güçlendirmek üzere hükümetlerarası anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladıklarını duyurdu.

IMF Mısır’ı Ekonomik Felaketten Kurtaracak mı?
IMF Mısır’ı Ekonomik Felaketten Kurtaracak mı?

Mısır ekonomisi, dolar kurunun 70 cüneyhe yükselmesiyle yerel para biriminin devalüasyonuna neden olan ciddi bir döviz sıkıntısı yaşıyor. Resmi veriler ise borç taksitleri ve faizleri dahil olmak üzere toplam dış yükümlülüklerin 2024 yılında yaklaşık 42,3 milyar dolara yükseldiğini gösteriyor.

Suudi Arabistan Afrika’daki Küresel Rekabet Sahnesine Girmek İçin Fırsatlar Arıyor  
Suudi Arabistan Afrika’daki Küresel Rekabet Sahnesine Girmek İçin Fırsatlar Arıyor  

Suudi Arabistan, 2030 Vizyonu kapsamında Afrika kıtasına yatırım yapmayı ve iş birliğini artırmayı hedefliyor. Riyad, 50’den fazla Afrikalı liderin katıldığı tarihi bir zirveye ev sahipliği yaptı ve iki taraf arasında çok sayıda anlaşma imzaladı.

كيف تساهم الاستثمارات العربية في نمو الاقتصاد التركي؟ / Arap Yatırımları Türkiye Ekonomisinin Büyümesine Nasıl Katkıda Bulunuyor?
كيف تساهم الاستثمارات العربية في نمو الاقتصاد التركي؟ / Arap Yatırımları Türkiye Ekonomisinin Büyümesine Nasıl Katkıda Bulunuyor?

Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlar 16,2 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’nin Arap ülkelerindeki yatırımları da 2,1 milyar dolara çıktı.

تقرير: "الجفاف تهديد يواجه المغرب للعام السادس" / Kuraklık… Fas Tarımı Tehdit Altında
تقرير: "الجفاف تهديد يواجه المغرب للعام السادس" / Kuraklık… Fas Tarımı Tehdit Altında

Fas’ın kişi başına düşen su kaynağı 2030 yılına kadar 500 metreküpün altına düşecek.  Devlet kuraklığın etkilerini azaltmak için tarımda modern stratejiler yürütüyor.  

Türkiye ve Arap Ülkeleri Arasındaki Ticaret Hacmi Hızla Büyüyor
Türkiye ve Arap Ülkeleri Arasındaki Ticaret Hacmi Hızla Büyüyor

Türkiye, Arap ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirerek 2022’de 80 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı. Bu artış, Türk ihracatındaki %15'lik artış ve Arap ülkelerinin Türkiye'ye olan ihracatındaki %31'lik yükselişle netlik kazandı.

تركيا والجزائر تعملان على تعزيز الشراكة بينهما والتعاون في استقرار أفريقيا / Türkiye ve Cezayir, Afrika’nın İstikrarı İçin Aralarındaki Ortaklık ve İşbirliğini Güçlendirmeye Çalışıyor
تركيا والجزائر تعملان على تعزيز الشراكة بينهما والتعاون في استقرار أفريقيا / Türkiye ve Cezayir, Afrika’nın İstikrarı İçin Aralarındaki Ortaklık ve İşbirliğini Güçlendirmeye Çalışıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un, yoğun karşılıklı ziyaretleri sonucu 12 iş birliği anlaşması imzalandı. Türkiye, Cezayir ile karşılıklı ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.