Odak

Yılgınlıkla-Olmaz,-Ayağa-Kalkmak-Gerek! (1).jpg

Türkiye'nin ihmal edilmiş tarım ve sanayi politikalarını gözden geçirmemiz şart. Yerli üretimin desteklenmesi, dışa bağımlılığın azaltılması ve sürdürülebilir tüketim modelleri nasıl oluşturulabilir? Global markalara karşı yerli ürün tercihinin ekonomik bağımsızlığa etkilerini yazar Gökhan Özcan, Fokus+ kaleme aldı.

Gökhan ÖzcanGökhan Özcan

18MANS_WEB_-_Büyük_Mağrip’te_Fas-Cezayir_Geriliminin_Kaynağı_ve_Bölge_Ülkelerinin_Tutumu___Ahmet_Vefa_Rende.jpg

Fas ve Cezayir arasında devam eden gerilimler, sınır ve Sahra sorunları, bölgesel rekabetler, Büyük Mağrip bölgesindeki istikrarsızlık ve artan diplomatik çatışmaları Araştırmacı Ahmet Vefa Rende Fokus+ için kaleme aldı.

Ahmet Vefa RendeAhmet Vefa Rende

Katar--Anayasada-Düzenlenen-Arabuluculuk-Rolü--A.Musab-Şahin.jpg

Katar, anayasal hükümlere dayanarak arabuluculuk rolünü güçlendiriyor ve uluslararası iç çatışmaların çözümünde aktif bir rol oynuyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Doha ziyareti, İsrail-Gazze ateşkes çağrıları ve Katar’ın arabuluculuk politikalarını Dr. A. Musab Şahin Fokus+ için kaleme aldı.

A._Musab_Şahin.jpgA. Musab Şahin

Arap Dünyasının Sessizliğinin Dehşet Verici Anı

Arap dünyasındaki yöneticilerin kötü politikaları ve yoksulluğu artıran uygulamaları nedeniyle halklar zorluk yaşıyor. İsrail ve Gazze savaşı, ekonomik baskılar, Avrupa'ya göç etme çabaları ve Arap liderlerin duyarsız politikalarının halk üzerindeki yıkıcı sonuçlarını yazar Gazi Dahman, Fokus+ için kaleme aldı.

Gazi DahmanGazi Dahman

19HC_WEB_-_Gazze’de_Medeniyet_Talanı_Soykırımın_Diğer_Yüzü-_Murat_Özyıldırım_.jpg

Gazze'nin tarihi ve kültürel mirası, çatışmaların gölgesinde ciddi zarar görüyor. Arkeolojik alanlar ve tarihi yapılar yok olma tehdidi altında, uluslararası kuruluşlar sessizliğini koruyor. Dr. Murat Özyıldırım Gazze’nin gelecek nesillere miras bırakılacak tarihî bağlarının ve aidiyet duygusunun nasıl bir tehlikede olduğunu Fokus+ için kaleme aldı.

Murat Özyıldırım Murat Özyıldırım

22MANS_WEB_-_Haritalar,_Sınırlar,_Kültürler_Ali_Ayçil.jpg

Coğrafi ve bedensel sınırların ötesinde serbest kültür paylaşımı devam ederken, politik gerilimler sürüyor. Sınır bölgelerindeki kültürel entegrasyon ve sürekli değişen ulusal sınırların toplumsal etkileri neler? Sınırların değişimi ve kültürel geçiş bölgelerinin dinamiklerini Yazar Ali Ayçil, Fokus+ için kaleme aldı.

Ali Ayçil Ali Ayçil

23MANS-WEB---Birleşik-Arap-Emirlikleri-Selleri-ve-Bulut-Tohumlama-Tartışmaları-Hamdullah-Baycar.jpg

2019 ve 2024’te Dubai’de meydana gelen büyük sel felaketleri, bulut tohumlama yönteminin risklerini ve altyapı yetersizliklerini öne çıkardı. Bu yöntemin etkinliğini, hızlı şehirleşme sorunlarını ve çevresel etkilerini Dr. Hamdullah Baycar Fokus+ için kaleme aldı.

Hamdullah_Baycar.jpgHamdullah Baycar

Irak’ta Türkiye ve İran’ın PKK Savaşı

Türkiye ve Irak, PKK'yı bölgeden uzaklaştırmak için anlaşma sağladı ve bu süreçte büyük bir askeri operasyon planlıyor. İran'ın etkisi ve Irak iç siyasetindeki istikrarsızlaşma potansiyeli planların sonucunu belirleyecek. Gazeteci Mete Sohtaoğlu, Gara Dağları’nda yapılacak operasyonun bölgesel güç dengelerine etkisini Fokus+ için kaleme aldı.

Mete Sohtaoğlu Mete Sohtaoğlu

“Gerçek Vaad”e İran’dan Bakmak Gurur ve Endişe Arasında Toplumsal Ayrışmanın İzleri

İran'ın 'Gerçek Vaad' operasyonu, bölgesel gerilimi artırırken, İran içindeki toplumsal ayrışmayı derinleştiriyor. Muhafazakarlar zaferle gururlanırken, reformcular ulusal güvenlik endişeleriyle karşı çıkıyor. Dr. Çağatay Balcı, iç politikaların dış gerilimlere yansımasını ve toplumun iki kutba bölünmesini Fokus+ için kaleme aldı.

Çağatay BalcıÇağatay Balcı

Türkiye- Irak İlişkilerinde Yeni Dönem

Türkiye ve Irak arasında tarih boyunca inişli çıkışlı ilişkiler, son dönemde olumlu bir ivme kazanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti ve Kalkınma Yolu Projesi ile ekonomi ve güvenlikte iş birliği artıyor. Enerji ve terörle mücadelede ortak adımları Gazeteci Dr. Soner Doğan Fokus+ için kaleme aldı.

Soner DoğanSoner Doğan

İran’ın Misilleme Hamlesi “Akıllıca” Mıydı

İran ve İsrail arasındaki son gerilim uluslararası hukuk çerçevesinde nasıl değerlendiriliyor? İran'ın misillemesi, yasal meşruiyetten çok stratejik bir meşrulaştırma çabası mı? Devletlerin rasyonel davranışlarını ve İran'ın "stratejik sabır" politikasını Doç. Dr. Serhan Afacan Fokus+ için kaleme aldı.

Serhan AfacanSerhan Afacan

Türkiye ve F-35 Programı Bir Kazan-Kazan Paradoksu

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve F-16 Blok 70 siparişi, Türk-Amerikan ilişkilerindeki stratejik, bağımsızlık ve savunma sanayii dinamiklerini gösteriyor. İki ülke arasındaki karmaşık diplomasi ve karşılıklı ihtiyaçlara dayalı müzakereler bu süreçte ön plana çıkıyor. Bu çerçevede Türkiye'nin savunma sanayiindeki yerlileşme ve bağımsızlık adımlarını Furkan Halit Yolcu Fokus+ için kaleme aldı.

Furkan Halit YolcuFurkan Halit Yolcu

Türkiye- Somali Denizcilik Anlaşması ve Afrika Boynuzu Açısından Önemi

Türkiye ve Somali arasındaki kritik Savunma ve Ekonomik İş birliği Anlaşması, Somali'nin güvenlik ve ekonomik yapısına destek sağlarken Afrika Boynuzu bölgesinin istikrarına da katkıda bulunuyor. Anlaşmanın, bölgedeki ticaret, güvenlik ve kalkınma çabalarına getirdiği yeni boyutları Dr. İbrahim Alegöz Fokus+ için kaleme aldı.

İbrahim Alegözİbrahim Alegöz

Ortadoğu’da-Modernleşme-Gerçeği-ve-Türkiye.jpg

Türkiye'nin modernleşme serüveni, Orta Doğu ile derin tarihî ve sosyolojik bağları, Osmanlı’dan bugüne gelişen süreçte bölgesel etkileşimleri ve modernleşmedeki ortak dinamiklerini Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın Fokus+ için kaleme aldı.

YAZAR.jpg Mahmut Hakkı Akın Mahmut Hakkı Akın

15MANS_WEB_-_İran-_İsrail_İlişkilerinde_Kontrollü_Gerilim_Sistem_Hatası_Verdi_Mustafa_Öztop (1).jpg

İran ve İsrail arasındaki "kontrollü gerilim" Kasım Süleymani suikasti ile yeni bir döneme girdi. İran'ın stratejik sabrı ve bölgedeki inandırıcılık kaybı yeni zorlukları beraberinde getirdi. Bu gerilimin somut gerçeklerle yüzleşme safhasına geçişini ve bölgesel etkilerini Dr. Mustafa Öztop Fokus+ için kaleme aldı.

Mustafa_Öztop.jpgMustafa Öztop

7 Ekim'den 13 Nisan'a: İsrail-İran Kapsamlı Mücadelesi

İran, İsrail'e büyük çaplı bir insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze saldırısı gerçekleştirdi. İsrail, hava savunma sistemleriyle bu saldırılara karşılık verdi. Bu çatışma, Orta Doğu'daki gerginliği daha da artırarak uluslararası müdahale ihtimalini artırabilir. Araştırmacı Gökhan Ereli bu önemli gelişmeyi Fokus+ için kaleme aldı.

Gökhan Ereli Gökhan Ereli

ABD’nin Filistin İllüzyonu: Gazze Liman Projesi ve Ateşkes Kararı

ABD'nin Gazze liman projesi ve BM Güvenlik Konseyi'nde ateşkes oylamasındaki çekimser tavrı, bölgedeki gerçek niyetleri sorgulatıyor. İsrail'in Filistin üzerindeki hakimiyetini güçlendirmek ve bağımsızlık çabalarını zayıflatmak için atılan bu adımları Mehmet Rakıpoğlu Fokus+ için kaleme aldı.

Mehmet Rakipoğlu Mehmet Rakıpoğlu

Belirsizlikten Askeri Doktrine: ABD’nin Kızıldeniz Siyasetinin Yeniden Yapılandırılması

ABD'nin Kızıldeniz stratejisi, artan jeopolitik gerilimler, Çin'in etkisinin yükselişi, bölgesel çekişmeler ve uluslararası ticaret güzergahlarının güvenliğini Dr. Riad Domazeti, Fokus+ için kaleme aldı.

Riad DomazetiRiad Domazeti

Dünyadan Bihaber Olma Lüksümüz Yok

Türkiye ve dünya genelinde dış politikaya ilgisizliği, Soğuk Savaş sonrası yaşanan ideolojik değişimleri, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD’nin ekonomik politikalarının etkilerini Prof. Dr. Nuray Mert Fokus+ için kaleme aldı.

Nuray_Mert-2 (1).jpgNuray Mert

Gazze’deki Soykırım ve Müslüman Ülkelerin Tavrı

Gazeteci İbrahim Karataş, İsrail'in Gazze'ye yönelik eylemleri, Batı'nın sessizliği ve bu küresel meselede Müslümanların daha etkin nasıl rol alabileceğini Fokus+ için kaleme aldı.

İbrahim Karataşİbrahim Karataş

Afrika’daki Özel Güvenlik Şirketleri İçin Bir Türk Modeli Oluşturmak

Araştırmacı Shady Ibrahim, güvenlik şirketlerinin Afrika'da yükselen önemi ve etkilerini, Türkiye'nin ise bu şirketlerin faaliyetlerindeki rolünü Fokus+ için değerlendirdi.

Shady IbrahimShady Ibrahim

Tarihe Kazınan Katliam: Deyr Yasin

1948'deki Deyr Yasin Katliamı'nın yıkıcı etkilerini, Siyonizmin kültürel, edebi ve siyasi boyutlarını ve Eliezer Tauber'in tartışmalı iddialarına karşı Filistin davasını savunmanın önemini Araştırmacı - Yazar Peren Birsaygılı Mut Fokus+ için kaleme aldı.

Peren Birsaygılı MutPeren Birsaygılı Mut

43 Yıl Sonra İlk: Körfez’in Yeni “Bölgesel Güvenlik Vizyonu” Ne Söylüyor?

Körfez İş birliği Konseyi (KİK), 43 yılın ardından bölgesel güvenlik için ilk ortak vizyonunu açıkladı. Riyad'daki toplantıda sunulan bu yeni strateji, Körfez ülkelerini dış politika ve güvenlik konularında bir araya getiriyor. KİK'in tarihçesini, geçmiş anlaşmazlıkları ve gelecekteki potansiyelini Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu Fokus+ için kaleme aldı.

Feyza GümüşlüoğluFeyza Gümüşlüoğlu

“Bin Tepe Ülkesi” Ruanda’nın Soykırımın 30. Yıldönümü

Tunç Demirtaş, 1994 yılında Ruanda'da gerçekleşen Tutsi soykırımını; kökenlerini, nasıl gerçekleştiğini ve sonrasını Fokus+ için kaleme aldı.

Tunç_Demirtaş.jpgTunç Demirtaş

Orta Koridor’un Orta Asya’ya Katkıları 

Araştırmacı Ahmet Vefa Rende, uluslararası ticaret yollarının önemini ve özellikle Orta Koridor gibi yeni ticaret güzergahlarının ticari ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak için nasıl bir etkisi olduğunu Fokus+ için değerlendirdi.

Ahmet Vefa RendeAhmet Vefa Rende

Siyasi İstikrar Arayışında Kuveyt’te Ulusal Parlamento Seçimleri

Kuveyt'te 4 Nisan 2024'teki Ulusal Parlamento seçimleri, ülkedeki siyasi istikrar arayışında önemli bir adım. Bu kritik seçimler, Emir Şeyh Mişal el-Ahmed yönetiminde gerçekleşen ilk seçimler olarak Kuveyt'in politik ve ekonomik geleceğine yön verecek. Ülkedeki siyasi değişim ve mevcut zorluklarla mücadele etme potansiyeli taşıyan bu önemli olayı Gökhan Ereli Fokus+ için kaleme aldı.

Gökhan Ereli Gökhan Ereli

2BK_-_WEB_-_İsrail’in_“Yabancı”_Siyonist_Askerleri_Ahmet_Yusuf_Özdemir.jpg

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki iç savaşlar sırasında İsrail ordusunda görev yapan yabancı kökenli askerlerin tecrübeleri, eğitimleri ve radikalizasyon yönelimleri nedir? Bu yabancı askerlerin ülkelerine dönüşleri sonrası oluşan güvenlik riskleri ve uluslararası toplumun karşılaştığı yasal ve ahlaki zorlukları Dr. Ahmet Yusuf Özdemir, Fokus+ için kaleme aldı.

Ahmet_Yusuf_Özdemir.jpgAhmet Yusuf Özdemir

Orta Doğu’da İstikrar Neden Bir Türlü Sağlanamıyor

Araştırmacı Ammar Fayed, Orta Doğu'nun jeopolitiği ve istikrarsızlığının altında yatan ana nedenlerini; rastlantısal coğrafyası ve bölgesel uzlaşının çöküşü eksenindeki yazısını Fokus+ için kaleme aldı.

Ammar FayedAmmar Fayed

Meursault-ve-Arap’ın-Adı-Ali-Ayçil.jpg

Albert Camus'nun varoluşçuluk temalı klasik eseri Yabancı, ana karakter Meursault'nun annesinin ölümüne ve bir Arap'ı öldürmesine odaklanır. Kamel Davud'un Meursault Soruşturması eseri ise, Camus'nun eserinde adı anılmayan Arap karakterinin hikayesine ve bu isimsizliğin etkilerine ışık tutuyor. Sömürgeciliğin ve oryantalizmin, yerel halkları isimsizleştirme eğilimi ve bu yaklaşımın etkilerini yazar Ali Ayçil Fokus+ için kaleme aldı.

Ali Ayçil Ali Ayçil

28HC_WEB_-_Nöbete_hazır_mıyız__Gökhan_Özcan.jpg

Zulmün ve adaletsizliğin pençesindeki Gazze için, tüm dünyada dayanışma ve etkin mücadele zemini oluşturmak, sadece bir vicdani sorumluluk değil, aynı zamanda tarihsel bir zorunluluk. Gazze halkının acil ihtiyaçları, İsrail’in eylemleri ve bu trajediye dünya genelinde verilen tepkileri Yazar Gökhan Özcan Fokus+ için kaleme aldı.

Gökhan ÖzcanGökhan Özcan

27HC_WEB_-_7_Ekim_Sonrası_Afrika’da_Güvenlik_Tehditleri_Fuat_Emir_Şefkatli.jpg

Afrika kıtası, özellikle Sahel ve Afrika Boynuzu bölgelerinde artan devlet dışı silahlı aktörlerin faaliyetleri ve Hamas-İsrail çatışmasının getirdiği yeni güvenlik zorluklarıyla karşı karşıya. Araştırmacı Fuat Emir Şefkatli çatışmanın bölgesel yansımalarını Fokus+ için kaleme aldı.

Fuat Emir ŞefkatliFuat Emir Şefkatli

25HC_WEB_-_Arapların_Sesi_Ümmü_Gülsüm_Dr._Murat_Özyıldırım.jpg

Ümmü Gülsüm, 20. yüzyılın başlarında kendi kökenlerinden yola çıkarak Arap müziğinin öncü isimlerinden biri haline geldi. Benzersiz sesi ve derin yorumlarıyla radyo ve sinema aracılığıyla geniş bir kitleye ulaştı. Sanatçının evrensel müziğe katkılarını Dr. Murat Özyıldırım, Fokus+ için kaleme aldı.

Murat Özyıldırım Murat Özyıldırım

Türkiye’nin Grand Stratejisi ve Antalya Diplomasi Forumu- Halil İbrahim İzgi.jpeg

Antalya küresel ve bölgesel diplomasi sahnesinde merkezi bir rol üstlendi. Türkiye'nin Afrika ile gelişen ilişkileri, Rusya-Ukrayna çatışmasındaki diplomatik girişimler, Türkiye'nin gelecekteki dış politika stratejilerindeki kritik rolü gazeteci Halil İbrahim İzgi Fokus+ için kaleme aldı.

Halil_İbrahim_İzgi.jpgHalil İbrahim İzgi

İsrail’in Sorumluluğu Almanya’ya Uzanacak mı? Deniz Baran.jpeg

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davası ve Uluslararası Adalet Divanı'nın bu karmaşık hukuki süreçlerdeki rolü, Nikaragua'nın Almanya’ya dava açma kararının altında yatan tarihsel ve hukuki nedenleri Deniz Baran Fokus+ için kaleme aldı.

Deniz_Baran.jpgDeniz Baran

Senegal’in İkilemli Seçimi

Senegal'de yaklaşan seçimler, ekonomi ve siyasi gerilimlerin merkezinde yer alıyor. Devlet Başkanı Sall ve muhalefet mideri Sanko'nun varisleri arasındaki yarışta, muhalefet adayı Faye'nin kazanması radikal değişiklikler getirebilir. Genç seçmenler, ülkenin siyasi geleceğine ve ekonomik zorluklarla mücadele eden bir toplumun kararına nasıl tanıklık edecek? Afrika Uzmanı Gazeteci İbrahim Tığlı, bu önemli süreci Fokus+ için analiz etti.

İbrahim Tığlıİbrahim Tığlı

Afrika Kıtasında Uluslararası Rekabet Türkiye’nin Rolü

Dr. Shady Ibrahim, Afrika'daki uluslararası rekabeti ve Türkiye'nin bu rekabet içinde nasıl öne çıkabileceğini Fokus+ için değerlendirdi.

Shady IbrahimShady Ibrahim

Siyahlar için Yeni Kıyafetler Fanon

Frantz Fanon'un Siyah Deri, Beyaz Maskeler eserinden hareketle, siyah bireylerin beyaz toplum tarafından şekillendirilen kimlikleri ve bu sürecin psikolojik etkilerini, siyahların kendilerini beyazlara kıyaslayarak geliştirdikleri aşağılık duygusu ve kimlik sorunlarını yazar Özgür Taburoğlu Fokus+ için kaleme aldı.

Özgür Taburoğlu Özgür Taburoğlu

Macron, Kendisini Napolyon'un Vücut Bulmuş Hali Olarak Mı Hayal Ediyor

Salih Yılmaz, Fransa-Rusya ilişkileri, Macron'un politik değişimleri, Ukrayna'ya yönelik desteği ve Rusya'nın Avrupa ve dünya üzerindeki etkilerini Fokus+ için değerlendirdi.

Salih Yılmaz Salih Yılmaz

Türkiye Somali Anlaşması Kazanımlar ve Bölgesel Sınamalara Etkileri Tunç Demirtaş.jpeg

Türkiye- Somali stratejik iş birliğinde iki ülke arasındaki savunma ve ekonomi anlaşmalarının, bölgesel istikrar ve güvenliğe katkıları neler? Özellikle Türkiye'nin Somali'nin güvenlik güçlerini etkin kılma misyonu ve ülkenin jeostratejik konumundan kaynaklanan ekonomik fırsatlara ve Türkiye'nin Afrika Boynuzu'nda genişleyen etkisine dair, Afrika politikasındaki yeni fazın önemini Dr. Tunç Demirtaş Fokus+ için kaleme aldı.

Tunç_Demirtaş.jpgTunç Demirtaş

İsrail Kültür Sanattan Neden Bu Kadar Korkuyor?

Filistin'in kültürel direnişi, İsrail için korkutucu bir güç olarak ortaya çıkıyor. İşgal ve kimlik inkarı ile mücadele eden Filistin sanatı ve edebiyatı, direnişin ve dayanışmanın sesini yükseltiyor. Cesur Filistinli yazar ve sanatçılar, kimliklerini koruma ve işgale karşı durma mücadelelerini sanatları aracılığıyla ifade ediyorlar. Peren Birsaygılı Mut bu etkileyici hikayeleri Fokus+ için kaleme aldı.

Peren Birsaygılı MutPeren Birsaygılı Mut

İran-Afrika’da-Usulca-Yayılıyor-.jpg

İran Afrika’daki siyasi ve askeri hamleleriyle yeni bir güç mü oluşturuyor, yoksa bölgesel istikrarı tehdit mi ediyor? Afrika ülkelerinin tepkisi ve gelecekteki jeopolitik dengelerinin nasıl şekillendiğini gazeteci Mete Sohtaoğlu Fokus+ için kaleme aldı.

Mete Sohtaoğlu Mete Sohtaoğlu

Türkiye-Irak “Kalkınma Yolu”: Fırsatlar ve Rekabet

Türkiye ve Irak, ekonomik büyüme ve bölgesel entegrasyon için yeni bir kara ve demiryolu bağlantısının inşasını planlıyor. Bu 17 milyar dolarlık 'Kalkınma Yolu' projesi, iki ülke arasındaki ticareti güçlendirerek bölgeye yeni enerji ve taşımacılık koridorları oluşturmayı hedefliyor. Aynı zamanda, güvenlik ve jeopolitik dengeye de katkıda bulunması bekleniyor. Dr. Emad Kaddoura, projenin potansiyel gücünü ve bölgesel etkilerini Fokus+ için kaleme aldı.

Emad Kaddouraİmad Kaddura

Türkiye Sorunlu Afrika Boynuzu’nda Nasıl Başarı Sağlıyor? 

Araştırmacı Shady Ibrahim, Türkiye'nin Afrika Boynuzu'nda Somali ile imzaladığı stratejik iş birliği anlaşmasını ve bölgedeki rolünü Fokus+ için değerlendirdi.

Shady IbrahimShady Ibrahim

Gazze, Türkiye için ne ifade ediyor?

Gazze ve Filistin'in zengin tarihini, Türkiye ile olan derin bağlarını, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze yaşanan trajedilerin ve kahramanlık hikayelerinin ardındaki gerçekleri, bu toprakların gerçek sahiplerini ve mücadelelerini Gazeteci-Yazar Turan Kışlakçı Fokus+ için kaleme aldı.

Turan KışlakçıTuran Kışlakçı

Web.jpg

İran'da seçimler sonrası muhafazakarların artan kontrolü, Batı ile ilişkilerin soğuması ve Rusya/Çin yakınlaşmasının etkilerini Dr. Mustafa Caner Fokus+ için kaleme aldı.

Mustafa CanerMustafa Caner

Gerçeklerin Değişmesi Gerçekliği Kanıtlar

Gerçeklik ve algının epistemolojik boyutları, farklı perspektiflerin bir araya gelmesiyle oluşan gerçeklik kavramının evrimi ve bu sürecin bilgi teorisine olan etkilerini Dr. Yasin Ramazan Başaran Fokus+ için kaleme aldı.

Yasin RamazanYasin Ramazan Başaran

04HC_WEB_-_Batı_Meydanlarından_Filistin’e_Özgürlük_Aramak-__Peren_Birsaygılı_Mut.jpg

Müslüman toplumların Filistin davalarındaki tarihsel katkıları ve Batı meydanlarında yükselen Filistin'e özgürlük çağrılarına eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşan Peren Birsaygılı Mut, Batılı eylemlerin aşırı övgüsüne karşı çıkarken, aynı zamanda Müslüman toplulukların göz ardı edilen çabalarını ön plana çıkarıyor. Müslüman toplulukların rolünü ve önemini yeniden hatırlatan yazıyı Peren Birsaygılı Mut Fokus+ için kaleme aldı.

Peren Birsaygılı MutPeren Birsaygılı Mut

Türkiye-Mısır İlişkilerinde Yeni Bir Başlangıç ve Libya’nın Rolü

Mısır ve Libya arasındaki karmaşık ilişkiler ağını, iki ülkenin tarih boyunca süregelen diplomatik ve siyasi mücadelelerini, bölgesel güç dengeleri ve iç politikaların etkisindeki gelişmeleri Dr. Bilgehan Öztürk, Fokus+ için kaleme aldı.

Bilgehan ÖztürkBilgehan Öztürk

Akdeniz’de Derin Tarih Katmanları

Fernand Braudel'in tarihi üç katmanda nasıl ele aldığını ve olayların eylemlere, hadiselere nasıl dönüştüğünü, katmanlar arasındaki ilişkileri ve tarihin hızını derin akıntılar ile yüzey hareketleri metaforları üzerinden anlatan bir inceleme, Özgür Taburoğlu tarafından Fokus+ için kaleme alındı.

Özgür Taburoğlu Özgür Taburoğlu

Gazze ve Suriye Halklarının Ortaklaşan Kaderleri

7 Ekim Aksa Tufanı sonrası Gazze’deki savaş Suriye Savaşı'yla önemli benzerlikler gösteriyor. Gazze'de, Suriye'deki gibi rejim kuşatması ve muhalif kontrolündeki bölgelerde yaşananlar, daha dar bir alanda ve kısa sürede, ancak daha yoğun ve şiddetli bir şekilde tecrübe ediliyor. İki savaş arasında sivillerin karşılaştığı benzer acılar ve deneyimleri Zahide Tuba Kor Fokus+ için kaleme aldı.

Zahide Tuba KorZahide Tuba Kor

Arap Aşiretlerinin Rolü ve Gazze’deki Osmanlı-İngiliz Savaşına Etkileri 

Gazze'deki Osmanlı-İngiliz savaşı, aşiretlerin bu savaştaki rolü ve İngiltere'nin toplumu inceledikten sonra ilk iki savaşı kaybettiği halde üçüncü savaşı nasıl kazanabildiğini Shady Ibrahim fokus+ için kaleme aldı.

Shady IbrahimShady Ibrahim

01HC_WEB_-_Ayrılıkçı_Somali_toprakları_tekrar_birleştirilecek-_Mete_Sohtaoğlu_copy.jpg

Somali'nin birleşme hedefine yönelik atılan stratejik adımlar, ABD askeri iş birliği, Etiyopya- Somaliland anlaşması ve bölgedeki siyasi dinamikleri Mete Sohtaoğlu Fokus+ için kaleme aldı.

Mete Sohtaoğlu Mete Sohtaoğlu

Gazze Saldırılarının Gerisinde Kalan Kudüs’ün Yeniden Bölünmesi Girişimi

Kudüs'ün yeniden bölünme girişimleri, 7 Ekim İsrail-Hamas çatışmalarının ardında yatan daha büyük stratejik planlar ve uluslararası toplumun bu süreçteki etkilerini bölgesel açıdan ele alan yazıyı, araştırmacı Novruzali Yusubzada Fokus+ için kaleme aldı.

Novruzali YusubzadaNovruzali Yusubzada

İsrail ve Siyonist Yerleşimci Kolonyalizm

Tarihten bugüne Filistin topraklarında yaşanan etnik temizlik ve soykırımın acı gerçeklerini, İsrail'in uluslararası hukuku nasıl ihlal ettiği ve Filistinlilerin haklarının nasıl gasp edildiğini Mehmet Rakıpoğlu, Fokus+ için kaleme aldı.

Mehmet Rakipoğlu Mehmet Rakıpoğlu

Yeni Dönemde İran’ın Güney Kafkasya Politikası

Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve 44 Günlük Savaş sonrasında değişen dengeler ekseninde İran'ın Güney Kafkasya politikasını derinlemesine ele alarak, İran'ın bölgedeki stratejik adımlarını, fırsatlar ve risklerle dolu hamlelerini, bölgesel ilişkilerini ve uluslararası alandaki konumunu Dr. Araz Aslanlı Fokus+ için kaleme aldı.

Araz AslanlıAraz Aslanlı

Gurbetçi Gazzeli’nin İşkenceleri: Kişisel Bir Deneyim 

Gazze’de Siyonist işgal altında yaşadığı acıları ve kayıpları anlatan Mohammad Seyam, trajik hikayesini Fokus+ için kaleme aldı.

Mohammad SeyamMohammad Seyam

27HC_WEB_-_Yeni_Sıfır_Noktası_Hz._Nuh_Peygamber-_Kazım_Dalkıran_copy.jpg

Hz. Nuh Peygamber ve gemiye binenlerin yolculuğu, “Yeni Sıfır Noktası” olarak tanımlanır ve insanlık için bir başlangıcın sembolüdür. Dr. Kazım Dalkıran Şırnak ve Cudi Dağı'nın mistik geçmişini, diller ve dinlerin insanlar üzerindeki etkilerini Fokus+ için tarihsel, sosyolojik ve dini açıdan inceledi.

Kazım Dalkıran Kazım Dalkıran

26HC_WEB_Hayattan_Kaynaklanan_Sinema-_Mesut_Bostan_copy.jpg

Türk sinemasının değişimi ve melodramın bu değişime etkisi üzerine odaklanan Mesut Bostan, Akad ve Erksan'ın klasik yaklaşımlarından Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan'ın modern dönüşümlerine uzanan geniş bir spektrumda, melodramdan trajediye, edebiyattan sinemaya geçiş sürecini Fokus+ için kaleme aldı.

Mesut BostanMesut Bostan

Türkiye-Mısır İlişkileri: Dün-Bugün-Yarın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk kez Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi'nin daveti üzerine Kahire'ye ziyaret gerçekleştirdi. 2013'ten beri devam eden ve Ortadoğu'nun iki bölgesel gücü arasındaki krizi sonlandıran bu gelişme, bir yılı aşkın süren diplomatik temaslar sonucunda anlaşılabilir bir hal aldı. Bu tarihi buluşmayı Dr. Yusuf Bahadır Keskin, Fokus+ için kaleme aldı.

Yusuf Bahadır KeskinYusuf Bahadır Keskin

Ortadoğu’da Yürütülen Asimetrik Savaşta Teopolitik Bağlam

Ortadoğu'daki asimetrik savaşların, dini ve ideolojik nedenlerinin yanı sıra, güç dengeleri ve savaş stratejileriyle nasıl iç içe geçtiğini, bölgesel istikrarı ve modern savaş yöntemlerinin altında yatan dinamikleri Prof. Dr. Şinasi Gündüz Fokus+ için kaleme aldı.

Şinasi GündüzŞinasi Gündüz

Amerikan “Acziyeti” 

Lübnanlı gazeteci Hüsam Kenefani, Gazze'deki çatışmanın karmaşık ilişkilerini ve uluslararası politika üzerindeki etkilerini analiz ettiği yazısını, Fokus+ için kaleme aldı.

Hüsam KenefaniHüsam Kenefani

Rusya'nın Afrika'daki Yeni Paramiliter Gücü Africa Corps

Rusya, Wagner Özel Askeri Şirketi'nin tasfiyesi sonrası Africa Corps ile Afrika'daki askeri ve ekonomik etkisini artırıyor. Sahel bölgesindeki askeri yönetimlerle ilişkilerini güçlendirerek ve kaynaklara erişimi genişleterek, stratejik hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor. Araştırmacı Fuat Emir Şefkatli, Rusya'nın Afrika'daki yeni stratejisi Africa Corps'u Fokus+ için kaleme aldı.

Fuat Emir ŞefkatliFuat Emir Şefkatli

Türk Sokağında Arap, Arap Sokağında Türk Şarkısı Müşterek Medeniyetin Sesleri- Murat Özyıldırım copy.jpg

Ortadoğu’da Arapların ve Türklerin devlet hâkimiyetleri, yüzlerce yıl Süryanî, Kürt, Yahudi gibi çeşitli milletlere, Müslüman, Hıristiyan, Musevî gibi farklı dinlere ve bu dinlere ait sayısız mezheplere mensup çok çeşitli, her biri olağanüstü renklere sahip topluluklarla birlikte devam etmiştir.

Murat Özyıldırım Murat Özyıldırım

Sözde-Muhalif-Navalyn_nin-Ölümü-Rusya-İçin-Hangi-Senaryolar-Konuşuluyor.jpg

Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin sarsıcı ölümü, dünya siyasetinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. Bu trajedi, Rusya’nın geleceğine dair beklentileri ve senaryoları tekrar gündeme getiriyor. Navalny'nin mirası ve Rusya'nın geleceğine dair analiz yazısını Prof. Dr. Salih Yılmaz Fokus+ için kaleme aldı.

Salih Yılmaz Salih Yılmaz

Mete Sohtaoğlu-

Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin bölgedeki sonuçlarını, bu yerleşimlerin Filistin'in egemenlik hakları, su kaynakları, tarım ve genel bölgesel istikrar üzerindeki etkilerini gazeteci yazar Mete Sohtaoğlu Fokusplus+ için kaleme aldı.

Mete Sohtaoğlu Mete Sohtaoğlu

Türkiye’nin Savaş Jeti Sorunu  

Türkiye'nin savaş uçağı ihtiyacı ve bu ihtiyacı karşılamak için girişimlerini değerlendiren İbrahim Karataş, yerli savaş uçağı projesi KAAN'ın önemine dikkat çektiği yazısını Fokus+ için kaleme aldı.

İbrahim Karataşİbrahim Karataş

Ortadoğu’nun Yok Olan Kültürel Mirası Gazze Örneği

Gazze'nin tarihi mirası savaşın gölgesinde nasıl yok ediliyor? Cengiz Tomar, M.Ö. 1500'lere dayanan ve medeniyetlerin beşiği olan bu bölgedeki tarihi yapıların, kültürel hafızamızdaki yerini ve günümüzdeki trajik durumunu Fokus+ için kaleme aldı.

Cengiz TomarCengiz Tomar

Kuraklıkla Gelen 3 Tehlike: Orman Yangınları, Susuzluk, Hastalıklar

Kuraklık, orman yangınları, su kıtlığı ve artan zoonotik hastalıklar... İklim değişikliğinin getirdiği tehditlerle nasıl başa çıkabiliriz? Mikdat Kadıoğlu, bu küresel sorunları ve mücadele yöntemlerini Fokus+ için kaleme aldı.

Mikdat KadıoğluMikdat Kadıoğlu

Erdoğan'ın Kahire Ziyaretinin Gündemi: Yeni Bir İttifak mı Yoksa Rekabet Yönetimi mi?

Mısır’ın eski Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salah, Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin ve bu ilişkilerin bölgesel etkilerinin kapsamlı bir analizini sunan yazısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'a yapacağı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkileyebileceği yönündeki değerlendirmelerini Fokus+ için kaleme aldı.

Abdurrahman SalahAbdurrahman Salah

Türkiye-Mısır İş birliği ve Bölgesel Krizlere Çözüm Arayışı

Türkiye ve Mısır’ın kuracağı ortak iş birliği mekanizmaları ve yaratacakları etki, bir süredir İsrail’in askeri müdahalesi ve buna bağlı olarak yaşanan insani dram ile karşı karşıya olan Gazze halkına yönelik uluslararası toplumun ilgisinin ve farkındalığının artırılmasında önemli bir araçtır.

İsmail Numan Telciİsmail Numan Telci

İstikşafi Görüşmelerden Normalleşmeye Mısır- Türkiye

Mısır ve Türkiye arasında uzun süredir devam eden gergin ilişkiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kahire'ye ziyareti ile yeni bir döneme giriyor. Bu adım, Akdeniz'de iş birliği ve stratejik ortaklıklar açısından yeni imkanlar sunuyor. Ayrıca, bu yakınlaşmanın Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile var olan üçlü mekanizmayla uyumlu bir şekilde gelişerek, Türkiye'nin Akdeniz politikalarına önemli katkılarda bulunması öngörülüyor.

Mete Sohtaoğlu Mete Sohtaoğlu

ABD Gerçekten Suriye’den Çekilirse Ne Olur Ömer Özekizilcik

ABD’nin geri çekilme süreci, YPG’nin Suriye’de meşrulaşması ve anayasal güvence altına alınması, Türkiye karşısında Rusya, İran, Esed rejimi ve YPG ittifakın oluşması ile de sonuçlanabilir.

Ömer ÖzkizilcikÖmer Özkizilcik

Teknolojik İnovasyona Yeni Bir Dönem Türkiye ve Orta Doğu'nun Yapay Zekâ Liderliğine Yolculuğu

Katar'ın TASMU Akıllı Programı, Suudi Arabistan'ın NEOM girişimi ve Türkiye'nin Ulusal Teknolojik Hamlesi gibi öncü girişimler ve projeler bölgedeki teknoloji atılımlarının öncüleridir ve özellikle TASMU, Katar’ın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için yapay zekâ gibi son teknolojileri stratejik olarak kullanmayı amaçlamaktadır.

Gloria Shkurti ÖzdemirGloria Shkurti Özdemir

Yargı Vesayeti ve Demokrasiyi Koruma İddiaları Arasında İsrail’deki Yargı Reformu Tartışmaları- Haydar Oruç

“Kendini Ortadoğu’nun tek demokratik ülkesi olarak tanımlayan (!) İsrail’de yargı vesayeti ve demokrasiyi koruma tartışması daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor.

Haydar OruçHaydar Oruç

Ortadoğu Çalışmalarında Devlet Dışı Aktörler Gerçeği Hizbullah Örneği- Mustafa Yetim

Hizbullah, Hamas ya da Husiler gibi devlet dışı silahlı aktörlerin devletlerin tekelinde olan “şiddet kullanımı” sürecini işletebildiği ve bölgesel gelişmelerde dönüşümü körükleyebildiğini göstermektedir.

Mustafa YetimMustafa Yetim

Türkiye’nin Terörle Mücadelesinde Yeni Doktrin: Cezalandırma Harekâtları- Can Acun

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra terörle mücadele stratejisini yeniden şekillendirerek, sınır ötesi operasyonlar ve etkin istihbarat faaliyetleriyle terör tehdidine proaktif bir yaklaşım benimsedi. Yeni güvenlik doktrininin merkezinde yer alan Cezalandırma Harekatları, özellikle Suriye ve Irak'ta hızlı ve caydırıcı müdahalelerle terör örgütlerinin kaynaklarını hedef alıyor ve bölgesel güvenlik yapılanmasını güçlendiriyor. Bu strateji, Türkiye'nin ulusal güvenliğini koruma ve bölgesel istikrarı destekleme çabasının somut bir göstergesidir.

Can Acun Can Acun

Angajman ve Baskı Siyaseti Çerçevesinde ABD’nin Husilere Yaklaşımı

ABD'nin Husileri tekrardan “küresel terörist” listesine ekleme kararı, bu grubun Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki ticari ve savaş gemilerine yönelik saldırılarına yanıt olarak geldi. Bu adım, uluslararası seyrüsefer güvenliğini tehdit eden eylemleri nedeniyle hesap verilebilirliği artırmayı amaçlamaktadır. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Husilerin saldırılarını durdurması durumunda ABD'nin bu kararı yeniden değerlendirebileceğini ima etmiştir.

Gökhan Ereli Gökhan Ereli

Rusya ile İran, Orta Doğu'da yeni stratejide birleşti: Türkiye’ye ihtiyaçları var- Salih Yılmaz

İran ve Rusya’nın Türkiye ile anlaşmadan Rusya-İran-Irak-Suriye-Akdeniz koridorunu tamamlamaları mümkün olmayabilir. Rusya’nın Libya’da paralı askerler üzerinden önemli petrol ve gaz sahalarının kontrolünü elde tutma, kullanma girişimi yine Türkiye ile anlaşmadan yürürlüğe giremeyecektir.

Salih Yılmaz Salih Yılmaz

Sentez Yorgunluğu- Ali Ayçil

Halen akademyadan entelektüellere, aydınlardan siyasilere neredeyse bütün okumuşlar, sentez yönteminin dışına çıkarak, bağımsız bir fikir geliştirebilme yeteneğinden uzaktır.

Ali Ayçil Ali Ayçil

Mebzul Miktarda Tarih-Elyesa Koytak

İbn Haldun’un perspektifinden tarih, geniş kitlelerin ilgisini çekerken, tarihçilerin yüzeysel yaklaşımları sonucu nitelikten yoksun bir israfa dönüşüyor. Eğitim ve istihdamda kilit bir konumda yer alması, kültürel tüketim nesnesi olarak popülerleşmesi ve simgesel bir mücadele alanı olarak işlev görmesi, tarihin karmaşık ve çelişkili değerini ortaya koyuyor. 

Elyesa KoytakElyesa Koytak

Trajedinin ve Görkemin Sahne Düzeni- Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün

"Sekîne, Arap hamiyyetinin yani Arabistan’da doğan İslam’ın Arapların kültür modeli olarak başka coğrafyalara transferine de bir reddiyedir. Kan bağına yaslanan soy korumacılığına dayalı ve ötekileştirici bir kültür arkada bırakılmakta, insanlara Allah’a karşı sorumluluk duygusunu öne çıkaran tarih ve coğrafya üstü bir bağlılığın kapıları aralanmaktadır."

Şaban Ali Düzgün Şaban Ali Düzgün

Akdeniz’de Olaylar ve Hadiseler- 1 Özgür Taburoğlu

"Akdeniz, Latin, Barbar, Müslüman, Arap veya Türk gibi farklı uygarlık bloklarının etrafına dizildiği bir fail olarak tarih sahnesinin ortasında durur. Bu büyük tarihsel bloklar, coğrafi katmanla beraber ileri geri, yukarı aşağı hareket ederek uzun dönemlere yayılan etkiler yaratırlar."

Özgür Taburoğlu Özgür Taburoğlu

Kuveyt Siyasetinde Yeni Dönem Emir Meşal ve Beklentiler

2020 Eylül’ünde Kuveyt Emiri olan Şeyh Nevvaf el-Ahmet el-Sabah 16 Aralık 2023’te vefat etti. Şeyh Nevvaf modern Kuveyt tarihinde 16. Emir olarak kayda geçen emirin vefatı sonrası Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Hindistan gibi küresel aktörler ve liderlerinin yanında Türkiye, Suudi Arabistan, İran gibi bölgesel aktörler ve lideri taziye mesajları yayınladı. Şeyh Nevvaf’ın vefatına taziye mesajı gönderen ülke ve liderleri arasında en dikkat çekici olanı İran’dı. Nitekim İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dış İşleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan’ı cenaze törenine göndererek yeni emire bizzat başsağlığı dileklerini iletmiştir. Bu anlamda Körfez’de İran’a Umman’dan sonra en yakın siyaset güden Kuveyt küresel ve bölgesel anlamda da birçok aktörle eş zamanlı görüşebilen nadir aktörler arasında zikredilebilir. Kuveyt’in geleneksel politikası olan arabuluculuğun hayata geçirilmesi açısından elzem olan bu politika Şeyh Nevvaf döneminde de devam ettirilmiştir. 

Mehmet Rakipoğlu Mehmet Rakıpoğlu

UYKUDAKİ KRİZ: TAYVAN- Mehmet Kancı

2024 yılı, Tayvan'ın merkezinde olası bir Çin-ABD çatışmasının gölgesinde başladı. Bu gerilimin, Bloomberg'in tahmin ettiği gibi 10 trilyon dolarlık bir zararla küresel ekonomiye büyük bir darbe vurması bekleniyor. Tayvan Boğazı'nın uluslararası ticarete kapanma ihtimali ve bölgedeki artan askeri hareketlilik, küresel istikrar için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve dünya liderlerinin dikkatle izlemesi gereken bir durum haline geliyor.

Mehmet Kancı Mehmet Kancı

Aşırı Sağ Hareketler ve Twitter Gazeteciliği- Ömer Burak Tek

'Twitter gazeteciliği' aracılığıyla yürütülen aşırı sağ hareketlerin dezenformasyon faaliyetlerini ve bu duruma karşı insan haklarını merkeze alan bir medya stratejisinin geliştirilmesinin gerekliliğini Araştırmacı Ömer Burak Tek, Fokus+ için kaleme aldı

Ömer Burak Tek Ömer Burak Tek

Filistin Sineması’nın Ana Yurdu- Yusuf Ziya Gökçek

Filistin Sineması, işgalin uluslararası düzeyde kanıksanan “meşruiyet”inin sorgulanması için bir grup sinemacının katkıda bulunduğu sömürgesizleştirme çabası ile kurulmuştur.  Nekbe öncesi, daha çok yabancı yönetmenler ve Yahudi yönetmenlerin eliyle toprağı ve yurdu “imajinatif” olarak Filistinsizleştirilme tehdidiyle karşı karşıya kalan Filistinliler ancak işgal sonrası kendilerini ve anayurt imajlarını filmlerle üretme imkânı bulmuşlardır.

Yusuf Ziya Gökçek Yusuf Ziya Gökçek

Gazze Savaşında Lübnan’ın Uluslararası Pozisyonu - Tuba Yıldız

Gazze savaşının Lübnan’a bakan tarafı için Amerikan diplomasisi yoğun bir şekilde ilerlerken Lübnan’ın uzun soluklu hamisi Fransa’nın İsrail-Lübnan hattında gerilime son vermeye yönelik girişimlerinin aşamalı ve daha yüzeysel ilerlediği gözleniyor.

Tuba YıldızTuba Yıldız

Edinilmiş çaresizlikler/Gökhan Özcan

On yıl önce İsrail'in ateş kusan ölüm makinelerinden kurtulan Filistinli çocuklar bugün ellerine silah aldı, göğüslerini siper ederek zalime karşı topraklarını, varlıklarını, vatanlarını, insanlıklarını ve aslında bizim de insanlığımızı savunuyor. Onların çaresi var, hep oldu; çaresi olmayan biziz, bizim adını koymaya bir türlü yanaşmadığımız düşkünlüğümüz.

Gökhan ÖzcanGökhan Özcan

Filistin-İsrail ihtilafına ilkeli bakış- Atilla Yayla

Filistin-İsrail çatışması, günümüz gerginliklerinin ötesinde, tarihi ve sosyo-politik karmaşıklığı ile dikkat çekiyor. Gazze'deki insanlık dramı, İsrail'in sert politikaları ve Batı'nın tutarsızlığı, bu bölgenin uzun soluklu çatışmasının arka planını oluşturuyor. Filistin halkı, uluslararası hukukun ihlalleri ve çifte standartlar karşısında yıllardır süren mücadelesini sürdürüyor. Çatışmanın tüm boyutlarını anlamak, güncel olaylardan çok, bölgenin tarihsel derinliğini ve süregelen etkileşimlerini anlamayı gerektirir.

Atilla YaylaAtilla Yayla