Dosya

Gazze’de Hayatta Kalan Çocuklar Aileleri İsrail Tarafından Öldürülen Çocukların Hikayesi 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ailelerini kaybeden çocuklar, yalnızlık ve kayıplarının acısıyla yaşam mücadelesi veriyor. 902 aile yok oldu, on binlerce çocuk ise yetim kaldı.  

İsrail 7 Ekim’den Sonra Varoluşsal Bir Krizle Mi Karşı Karşıya

7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında İsrail toplumu, yalnızca askeri ve ekonomik bir krizle değil, aynı zamanda varoluşsal bir sorunla da karşı karşıya. Artan tersine göç, ülkenin demografik dokusunu ve Siyonist projenin temel dayanaklarını tehdit ediyor.

7 Ekim

Bizi takip edin, direnişin bir yıllık öyküsüne tanık olun.

Gazze’de Arabuluculuk Neden Başarısız Oldu

İsrail ile Hamas arasındaki arabuluculuk faaliyetleri, İsrail'in uzlaşmaz tavrı ve uygulanamaz şartlar dayatması, ayrıca Hamas'ın siyasi liderlerinin suikasta uğraması nedeniyle başarısız oldu. Çatışmanın çözümüne yönelik çabalar, bölgesel ve uluslararası aktörlerin müdahalesine rağmen sonuçsuz kalıyor.

İsrail'in Tehditleri İran'ı Nükleer Stratejisini Değiştirmeye Zorlayabilir

Gazeteci Ahmet Dursun, İsrail güçlerinin Filistin toprakları ve Lübnan’da devam eden saldırılarının İran’ın nükleer stratejileri üzerindeki olası etkisini Fokus+ için kaleme aldı.

Orta Asya’da Sovyet Mirası Kırgızistan-Tacikistan Çatışması  

Araştırmacı Ahmet Vefa Rende, Sovyetler Birliği'nin 1991'deki dağılmasından sonra Kırgızistan ve Tacikistan arasında yaşanan sınır sorunları ve bu sorunların neden olduğu gerilimleri Fokus+ için inceledi.

Asya Liderlerinin Rusya ile Yakın Teması Ne Anlama Geliyor

Araştırmacı Ömer Faruk Yıldız, Myanmar, Hindistan, Çin, Endonezya ve Tayland gibi Asya ülkelerinin son dönemlerde artan Rusya temaslarını Fokus+ için inceledi.

TEKNOFEST'e Saatler Kaldı! Teknoloji Yıldızları Adana'da Parlayacak

Dünyanın en büyük teknoloji ve havacılık festivali olarak gösterilen TEKNOFEST’e adım adım yaklaşılıyor. 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenen olan etkinlikte yeni bir ziyaretçi rekoru bekleniyor.

Lübnan Şiilerinin Karizmatik Din Adamı Lideri: Hasan Nasrallah

Lübnan Hizbullahı, dün akşam saatlerinde İsrail işgal ordusu tarafından düzenlenen hava saldırılarında liderleri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü açıkladı.

Afrika’da Türkiye ve İran Arasındaki SİHA Rekabeti 

Gazeteci Taha Emin, Afrika Boynuzu bölgesindeki silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) kullanımını, özellikle Türkiye ile İran'ın bu alandaki etkilerini ve SİHA'ların çatışmalardaki rolünü Fokus+ için inceledi.

Güney Kore’yi Sarsan İstihbarat Skandalları Yakın Zamanda Birden Fazla Vaka

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, Güney Kore'nin istihbarat camiasında son dönemde yaşanan skandalları ve bu skandalların arka planını; NIS'in içindeki sorunları, Sue Mi Terry'nin casusluk davaları ve yabancı istihbaratlarla ilişkileri Fokus+ için inceledi.

İsrail ile Hizbullah Arasındaki Gerilim Tırmanıyor Çatışmalar ve Saldırılar Devam Ediyor

İsrail’in Lübnan’a yönelik düzenlediği hava saldırıları sonrası Hizbullah, karşılık vererek İsrail'in stratejik noktalarını hedef aldı. Saldırılar sonucunda çok sayıda can kaybı yaşanırken, her iki taraf arasında çatışmalar arttı.

Türkiye Sağlık Turizminde Zirveye Oynuyor Gelir ve Ziyaretçi Sayısı Artışta

Türkiye, özellikle son yıllarda sağlık turizminde büyük bir ivme yakalayarak, bu alanda sadece bölgesel değil küresel çapta da adından söz ettiren bir ülke oldu. Peki, Türkiye neden ve nasıl sağlık turizminde lider ülkelerden biri haline geldi?

Lübnan’daki Patlamalar Çağrı Cihazları Bombaya Dönüştü!

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah mensuplarına ait çağrı cihazlarının patlaması sonucu 12 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 800’den fazla kişi yaralandı. Olayın İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşmesi ise dikkat çekti.

Türkiye’nin Irak’taki Stratejisi İstikrarın Desteklenmesi ve Bölgesel Nüfuzun Dengelenmesi 

Gazeteci Taha Emin, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde son yıllarda yaşanan köklü dönüşümler ve bu dönüşümlerin iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini nasıl etkilediğini Fokus+ için inceledi.

Trudeau’nun Göç Politikaları Yol Ayrımında

Kanada'nın göçmenlik politikaları, yıllardır süren liberal yaklaşımın ardından son dönemde değişim sürecine girdi. Artan göçmen sayısı, konut krizini derinleştirdiği ve ABD ile yaşanan gerginlikler, Trudeau hükümetini göçmenlik politikasını yeniden gözden geçirmeye zorladı.

ABD İstihbaratı Açıkladı İran ve Rusya’dan Seçim Sürecine Müdahale

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, ABD'deki seçim sürecine yönelik dış müdahale ve dezenformasyon kampanyalarını, Soğuk Savaş döneminden günümüze kadar olan süreç ile seçimlere dış müdahalelerin nasıl evrildiğini ve mevcut durumdaki tehditleri Fokus+ için inceledi.

Libya Merkez Bankası Krizi Yeni Bir Silahlı Çatışmaya Neden Olur Mu

Libya'daki Merkez Bankası Başkanı Sadık el-Kebir’in görevden alınması, ülkenin batı ve doğu bölgeleri arasındaki gerilimi tırmandırdı. Ulusal Birlik Hükümeti'nin bu hamlesi, doğudaki Temsilciler Meclisi tarafından petrol akışının kesileceği tehdidine yol açarak, Libya'nın siyasi ve ekonomik krizini derinleştirdi.

İsrail Güvenlik Servisleri, Arap Toplumunda İşlenen Organize Suçlarla Bağlantılı Mı

İsrail’deki Filistinli Arap toplumu, 2024 yılının ilk yarısında şiddet ve suç olaylarında önemli bir artış yaşadı. Abraham Girişimleri'nin raporuna göre, Filistinli Araplar arasında cinayet ve suç oranları 2023 yılında iki katına çıktı.  

İspanya’daki Irkçı Nefret Söylemi Neden Artıyor

İspanya'da aşırı sağcı grupların sanal ve gerçek dünyada yaydığı ırkçı nefret söylemi, ırkçılıkla mücadele eden aktivistler üzerinde giderek artan bir baskı oluşturuyor. Sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler ve nefret içerikli kampanyalar ise göçmenleri ve ırkçılığa karşı mücadele edenleri tehdit eden tehlikeli haline geliyor.

Hamas’ın Toplumsal Bütünleşme Süreci  

Araştırmacı Ahmet Vefa Rende, Hamas'ın Filistin toplumundaki toplumsal bütünleşme sürecini ve meşruiyet kazanma yöntemlerini Fokus+ için inceledi. 

Monroe’nun Bahçesinde Mao’nun Adımları Çin'in Güney Amerika Üzerindeki Artan Etkisi

Çin'in Güney Amerika'daki artan ekonomik, askeri ve stratejik etkisi, ABD'yi yeni bir Monroe Doktrini oluşturmaya zorluyor. Lityum rezervleri ve stratejik yatırımlarla bölgedeki nüfuzunu pekiştiren Çin, Batı Yarımküre'de yeni bir jeopolitik merkez oluşturma yolunda ilerlerken, Washington'un nasıl bir yanıt vereceği belirsizliğini koruyor.

Avusturya'da Büyük Terör Operasyonu Taylor Swift Konserine Saldırı Planı

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, Viyana'daki Taylor Swift konserini hedef alan bir terör saldırısı planını ve bu olayın arka planındaki detayları Fokus+ için inceledi.

1925’ten İlginç Bir Sahne Atatürk’ten, İran’da Cumhuriyet Kurma Çağrısı  

İran’da Kacar monarşisinin yıkılıp yerine Pehlevi hanedanının kurulduğu 1924-26 dönemindeki gelişmeleri ve Mustafa Kemal Paşa’nın dostu ve arkadaşı Rıza Han’a kendisini yeni şah ilan ettirmeyerek Cumhuriyet kurma çağrısında bulunmasının arka planındaki gelişmeleri, Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Fokus+ için inceledi. 

Katar’ın Başarılı Arabulucu Rolü Hamas-İsrail Düğümünü Çözebilecek Mi

Gazeteci Ali Altunkaya, Katar’ın son yıllarda Orta Doğu’da arabulucu rolü üstlenerek çeşitli çatışma ve uyuşmazlıklarda gösterdiği başarılı diplomatik girişimleri ve arabuluculuk çabalarını Fokus+ için inceledi.

Malcom X'in Gazze'yi Ziyareti ve Siyonizmle Mücadele Çağrısı 

Araştırmacı Mehmed Mazlum Çelik, Malcolm X'in Siyonizm ve Filistin meselesine bakışı, Gazze ziyareti ve Siyonizm konusundaki görüşlerini Fokus+ için inceledi.

Türkiye-Libya İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği Stratejik Ortaklığın Derinleşen Boyutları 

Araştırmacı Esin Güzel, Türkiye ve Libya arasındaki ilişkilerin tarihsel arka planını, 2011 sonrası dönemdeki gelişmeleri, Türkiye'nin Libya'daki diplomatik ve askeri stratejilerini, ekonomik işbirliğini ve gelecekteki olası senaryoları Fokus+ için inceledi.

Türkiye'nin Kuzey Afrika'daki Stratejik Varlığı Sebepler, Faaliyetler ve Karşılaşılan Zorluklar

Gazeteci Taha Emin, Türkiye'nin Kuzey Afrika'daki varlığının sebeplerini, gerçekleştirdiği faaliyetleri ve karşılaştığı zorlukları Fokus+ için inceledi.

Yahya Sinvar ve Hamas İçindeki Liderlik Değişimi İran Bunun Neresinde 

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Tahran’da İsrail suikastıyla öldürülen Hamas lideri İsmail Heniyye’nin ardından Hamas’ın siyasi ofisinin liderliğine getirilen Yahya Sinvar etrafındaki tartışmaları ve Körfez-İran rekabetinin arka planını Fokus+ için inceledi. 

Mali'deki Ayrılıkçı Gruplar, Wagner Güçlerini Büyük Bir Yenilgiye Uğrattı Mı

Mali’nin kuzeyindeki birçok bölgenin kontrolünü 2023 sonunda kaybeden silahlı ayrılıkçı gruplar, ordu ve Rus Wagner Grubu unsurlarına karşı “büyük bir zafer” elde ettiklerini açıkladı. Ayrıca 2020’den bu yana iktidarda olan askeri cunta, ülkendeki tüm topraklar üzerindeki kontrolünü yeniden sağlamaya çalışıyor. 

Heniyye’nin Ölümünün Ardından Hamas’ın Geleceği Yeni Başkan Kim Olacak

İsmail Heniyye’nin Tahran’daki suikastının ardından Hamas’ın yeni Siyasi Büro Başkanı olarak kimin seçileceği merak konusu. Şimdiye kadar öne çıkan adaylar ve olası senaryolar üzerine yapılan değerlendirmeler ise hareketin geleceği ve bölgesel etkileri hakkında önemli ipuçları veriyor.

Piri Reis’in Haritasındaki Antarktika Detayı Gizemini Koruyor 

Araştırmacı Mehmed Mazlum Çelik, Piri Reis’in çizdiği haritasının tarihi ve coğrafi önemi ile bu haritanın günümüzde hala tartışma konusu olan bazı özelliklerini Fokus+ için inceledi.

Olimpiyatların Antik Çağ’a Uzanan Hikayesi 

Araştırmacı Ali Yekta Bey, Antik Çağ'daki Olimpiyat Oyunları'nın tarihi, kültürel ve dînî önemi, Roma İmparatorluğu dönemindeki devamlılığı ve modern Olimpiyat Oyunları üzerindeki etkisini Fokus+ için inceledi.

Mülteci Kamplarından Filistin Liderliğine İsmail Heniyye

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, İran’ın başkenti Tahran’da İsrail suikastıyla öldürülen Hamas lideri İsmail Heniyye’nin, Gazze’deki mülteci kamplarından Filistin liderliğine uzanan portresini Fokus+ için inceledi.

Türkler ve Yahudiler Tarihte Hiç Savaştı Mı

Araştırmacı Mehmed Mazlum Çelik, Gazze'deki olaylar ve İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı şiddet bağlamında, Türkler ve Yahudiler arasındaki tarihsel ilişkileri ve çatışmaları Fokus+ için inceledi.

Trump'a Suikast Girişimi İlk 48 Saatte Ne Oldu

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik bir suikast girişimini ve sonrasında gelişen olayları Fokus+ için inceledi.

Kışkırtmalar ve Türkiye’ye Kesilen Fatura Artan Irkçılık Nasıl Önlenebilir

Türkiye’de artan ırkçılık ve Suriyelilere yönelik saldırıların ardından geçtiğimiz günlerde Avrupa Futbol Şampiyonası’nda oynanan maçta, “Türkiye’nin destekçisi ve savunucusu” olarak bilinen Arap futbol severler ilk kez farklı bir duruş sergileyerek Türkiye milli takımına karşı Hollanda’yı destekledi. Basit bir tepki gibi görünen bu olay sosyal ve siyasi alanda büyük değişimlerin habercisi olabilir.

Petrole Kurban Edilen İran Başbakanı Muhammed Musaddık     

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, 1979 Devrimi öncesi Pehlevi İranı’na damga vuran politik figürler arasında yer alan ve 1953’te ABD-İngiltere ortak darbesiyle görevden uzaklaştırılıp hapse atılan İran Başbakanı Muhammed Musaddık’ın portresini Fokus+ için inceldi.

Rusya-Kuzey Kore Anlaşmasının Doğu Asya’ya Yansımaları 

Araştırmacı Ahmet Vefa Rende, Putin’in Kuzey Kore’yi ziyaretinde imzalanan güvenlik anlaşmasının Doğu Asya’daki etkilerini Fokus+ için inceledi.

Biden ve Trump’ın Dış Politika Yaklaşımları

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, 2024 ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken Başkan Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump arasındaki başkanlık tartışmasını, özellikle iki adayın dış politika konusundaki görüşlerini ve çözüm önerilerini Fokus+ için inceledi.

Hizbullah’ın GKRY’ye Yönelik Tehditlerinin Ardından Gazze Savaşı Avrupa’ya Sıçrar Mı

Gazeteci Taha Emin, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah arasında genişleyerek bölgesel ve uluslararası güvenlik üzerindeki etkilerini, Hizbullah’ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik tehditlerini ve Avrupa’nın bu gelişmelere yönelik tepkilerini Fokus+ için inceledi.

Cezayir’in Mahallelerinden Dünya Sahnesine

Araştırmacı Esin Güzel, Cezayir kültüründe önemli bir yere sahip olan Er Ray müziğinin tarihi, gelişimi, toplumsal ve politik bağlamdaki rolü ile uluslararası alanda kazandığı önemi Fokus+ için inceledi.

Biden Dönemi İsrail Politikası

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ile olan ilişkilerinde, senatörlük döneminden günümüze kadar olan tutumlarını ve politikalarını Fokus+ için inceledi.

Afro-Amerikan Kültür Mirası, Geleneksel Odunde Festivali

49 yıldır ABD’de düzenlenen ve Afro Amerikalıları bir araya getirmesinin yanı sıra günümüzde Amerikan ekonomisine 30 milyon dolar katkı sağlayan Odunde Festivali’ni araştırmacı Esin Güzel, Fokus+ için inceledi.

ABD-Çin çatışmasının taşıdığı potansiyel riskler nelerdir

Gazeteci Taha Emin, ABD ile Çin arasındaki mevcut ve potansiyel çatışmanın taşıdığı riskler ve bu çatışmanın olası etkilerini Fokus+ için inceledi.

Orta Doğu’da Soğuk Savaş ve İran’da Petrolün Millileştirilmesi

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Soğuk Savaş şartlarında Orta Doğu’daki politik dengeleri, İngiltere’nin nüfuzunun düşmeye başladığı yıllarda İran’da Başbakan Musaddık döneminde petrolün millileştirilmesiyle başlayan krizi ve 1953 Ajax Operasyonu’nu Fokus+ için inceledi.  

Frantz Fanon’un gözüyle Cezayir Kurtuluş Mücadelesi- Mazlum Çelik

"Frantz Fanon; Cezayir’in Kurtuluş Savaşının bizatihi içinde bulunurken Fransa özelinde sömürgeciliğin kodlarını tespit etmeyi başarmıştı."

Avrupa’nın Filistin’i Tanımasını Hızlandırmada Türkiye’nin Rolü Nedir

Gazeteci Taha Emin, Türkiye’nin Filistin davasına uluslararası arenada verdiği destek ve bu bağlamda Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Filistin devletinin tanıma süreçlerini hızlandırma çabalarını Fokus+ için inceledi.

İran’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Türkiye-İran İlişkilerine Etkisi 

Gazeteci Ramazan Bursa, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümünün ardından İran Anayasası’nın 131. maddesi gereğince başlayan olağanüstü seçim sürecini ve sürecin siyasi yansımalarını Fokus+ için inceledi.

İran’da 2024 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri: Bir Şeyler Değişecek Mi?

İran’da İbrahim Reisî’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, 28 Haziran’da yapılacak seçimlere katılmasına izin verilen altı aday ve bu gelişmenin İran iç/dış siyasetinde olası yansımalarını İran ve Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Fokus+ için inceledi.