Dosya

Türkler ve Yahudiler Tarihte Hiç Savaştı Mı

Araştırmacı Mehmed Mazlum Çelik, Gazze'deki olaylar ve İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı şiddet bağlamında, Türkler ve Yahudiler arasındaki tarihsel ilişkileri ve çatışmaları Fokus+ için inceledi.

Trump'a Suikast Girişimi İlk 48 Saatte Ne Oldu

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik bir suikast girişimini ve sonrasında gelişen olayları Fokus+ için inceledi.

Kışkırtmalar ve Türkiye’ye Kesilen Fatura Artan Irkçılık Nasıl Önlenebilir

Türkiye’de artan ırkçılık ve Suriyelilere yönelik saldırıların ardından geçtiğimiz günlerde Avrupa Futbol Şampiyonası’nda oynanan maçta, “Türkiye’nin destekçisi ve savunucusu” olarak bilinen Arap futbol severler ilk kez farklı bir duruş sergileyerek Türkiye milli takımına karşı Hollanda’yı destekledi. Basit bir tepki gibi görünen bu olay sosyal ve siyasi alanda büyük değişimlerin habercisi olabilir.

Petrole Kurban Edilen İran Başbakanı Muhammed Musaddık   

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, 1979 Devrimi öncesi Pehlevi İranı’na damga vuran politik figürler arasında yer alan ve 1953’te ABD-İngiltere ortak darbesiyle görevden uzaklaştırılıp hapse atılan İran Başbakanı Muhammed Musaddık’ın portresini Fokus+ için inceldi.

Rusya-Kuzey Kore Anlaşmasının Doğu Asya’ya Yansımaları 

Araştırmacı Ahmet Vefa Rende, Putin’in Kuzey Kore’yi ziyaretinde imzalanan güvenlik anlaşmasının Doğu Asya’daki etkilerini Fokus+ için inceledi.

Biden ve Trump’ın Dış Politika Yaklaşımları

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, 2024 ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken Başkan Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump arasındaki başkanlık tartışmasını, özellikle iki adayın dış politika konusundaki görüşlerini ve çözüm önerilerini Fokus+ için inceledi.

Hizbullah’ın GKRY’ye Yönelik Tehditlerinin Ardından Gazze Savaşı Avrupa’ya Sıçrar Mı

Gazeteci Taha Emin, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah arasında genişleyerek bölgesel ve uluslararası güvenlik üzerindeki etkilerini, Hizbullah’ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik tehditlerini ve Avrupa’nın bu gelişmelere yönelik tepkilerini Fokus+ için inceledi.

Cezayir’in Mahallelerinden Dünya Sahnesine

Araştırmacı Esin Güzel, Cezayir kültüründe önemli bir yere sahip olan Er Ray müziğinin tarihi, gelişimi, toplumsal ve politik bağlamdaki rolü ile uluslararası alanda kazandığı önemi Fokus+ için inceledi.

Biden Dönemi İsrail Politikası

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ile olan ilişkilerinde, senatörlük döneminden günümüze kadar olan tutumlarını ve politikalarını Fokus+ için inceledi.

Afro-Amerikan Kültür Mirası, Geleneksel Odunde Festivali

49 yıldır ABD’de düzenlenen ve Afro Amerikalıları bir araya getirmesinin yanı sıra günümüzde Amerikan ekonomisine 30 milyon dolar katkı sağlayan Odunde Festivali’ni araştırmacı Esin Güzel, Fokus+ için inceledi.

ABD-Çin çatışmasının taşıdığı potansiyel riskler nelerdir

Gazeteci Taha Emin, ABD ile Çin arasındaki mevcut ve potansiyel çatışmanın taşıdığı riskler ve bu çatışmanın olası etkilerini Fokus+ için inceledi.

Orta Doğu’da Soğuk Savaş ve İran’da Petrolün Millileştirilmesi

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Soğuk Savaş şartlarında Orta Doğu’daki politik dengeleri, İngiltere’nin nüfuzunun düşmeye başladığı yıllarda İran’da Başbakan Musaddık döneminde petrolün millileştirilmesiyle başlayan krizi ve 1953 Ajax Operasyonu’nu Fokus+ için inceledi.  

Frantz Fanon’un gözüyle Cezayir Kurtuluş Mücadelesi- Mazlum Çelik

"Frantz Fanon; Cezayir’in Kurtuluş Savaşının bizatihi içinde bulunurken Fransa özelinde sömürgeciliğin kodlarını tespit etmeyi başarmıştı."

Avrupa’nın Filistin’i Tanımasını Hızlandırmada Türkiye’nin Rolü Nedir

Gazeteci Taha Emin, Türkiye’nin Filistin davasına uluslararası arenada verdiği destek ve bu bağlamda Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Filistin devletinin tanıma süreçlerini hızlandırma çabalarını Fokus+ için inceledi.

İran’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Türkiye-İran İlişkilerine Etkisi 

Gazeteci Ramazan Bursa, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümünün ardından İran Anayasası’nın 131. maddesi gereğince başlayan olağanüstü seçim sürecini ve sürecin siyasi yansımalarını Fokus+ için inceledi.

İran’da 2024 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri: Bir Şeyler Değişecek Mi?

İran’da İbrahim Reisî’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, 28 Haziran’da yapılacak seçimlere katılmasına izin verilen altı aday ve bu gelişmenin İran iç/dış siyasetinde olası yansımalarını İran ve Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Fokus+ için inceledi.

Filistin Direnişinin Başarısındaki Sır: Gazze’deki Tüneller Savaş Boyunca Nasıl Ayakta Kaldı? 

Gazeteci Taha Emin, Gazze Şeridi'ndeki tünellerin Filistin direniş stratejisindeki rolünü, bu tünellerin tarihçesini, askeri ve mühendislik açıdan nasıl geliştirildiğini Fokus+ için inceledi.

Moskova'daki Crocus Belediye Binası Terör Olayının Arkasındaki Süreç

Araştırmacı Fatih Kocaibiş, Moskova'da gerçekleşen Crocus Belediye Binası’na yapılan terör saldırısının detaylarını, saldırıya giden süreci ve siyasi sonuçlarını Fokus+ için inceledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı Fransa’nın Güç Mücadelesine Yansımaları  

Araştırmacı Ahmet Vefa Rende, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya-Ukrayna savaşına yönelik politikasındaki değişiklikler ve bu değişikliklerin hem bölgesel rekabet hem de Avrupa Birliği içindeki dinamikler üzerindeki etkilerini Fokus+ için inceledi.

Afrika’da Dini Eğitimler 

Araştırmacı Esin Güzel, Afrika ülkelerinde İslamiyet'in kabulü ile birlikte dini eğitimin yayılma süreci ve bu eğitimin toplumsal, kültürel ve sosyal etkilerini Fokus+ için inceledi.

Silahlı Direnişten Önce Hamas ve Onun Kökleri 

Araştırmacı Ahmet Vefa Rende, Hamas'ın ortaya çıkışı, Müslüman Kardeşler Hareketi'nin Filistin'deki etkisi, kurumsallaşma süreci ve eylem dönemini Fokus+ için inceledi.

1970’lerin İslamcı Siyasetinin İkonu Suud Kralı Faysal, Atatürk Hayranı Mıydı

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, 1960-70’li yıllarda Orta Doğu’nun en önemli liderlerinden biri olan Kral Faysal’ın, henüz 26 yaşında genç bir prens ve dışişleri bakanıyken 1932’de gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretini ve burada Atatürk’le görüşmelerini, dönemin Türk basınına yansımalarıyla Fokus+ için inceledi.

İngiliz İşgali ve Hint Müslümanları 

Araştırmacı Mustafa Halil Aydın, Haçlı Seferleri ve sonrasında Avrupa'da meydana gelen değişimlerin, coğrafi keşiflerin ve Hindistan'daki İngiliz sömürgeciliğinin tarihsel süreçleri ile Hindistan'daki Müslümanların durumu üzerindeki etkilerini Fokus+ için inceledi.

Batı Şeria’daki Filistin Direnişi Nasıl Gelişti

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarıyla eş zamanlı olarak Batı Şeria’daki Filistinliler, İsrail’in artan baskıları ve keyfi gözaltılar nedeniyle zor günler geçiriyor. Direniş hareketi ise bireysel eylemlerden silahlı direniş gruplarına dönüşerek yeni bir mücadele modeline evriliyor.

Cezayir’deki Tafilalet Sarayı

Cezayir'in derin mirası ve sürdürülebilir gelecek arayışıyla aydınlanan Tafilalet, antik kentlerin ruhunu modern dünyaya taşıyor. Şehir, 1982’den bu yana UNESCO tarafından insanlık mirası olarak sınıflandırılıyor.

Filistinli Direnişin Tarihi: İsrail ile Yapılan Esir Takasları

Aksa Tufanı Operasyonu kapsamında Hamas'ın askeri kanadı, Gazze çevresinde düzenlediği baskınlarda çok sayıda İsrail askerini rehin aldı. Rehin alma operasyonları, Filistin-İsrail çatışmasında tarih boyunca önemli bir strateji olarak öne çıktı.

Yemen’de Eğitim Sistemine Yapılan Darbe 

Araştırmacı Şerife Akca, Yemen'de Husilerin kontrolü ele geçirmesinden sonra yaşanan eğitim sistemi değişikliklerini, İran'ın Yemen üzerindeki etkisini ve Husilerin mezhepçi politikalarını Fokus+ için inceledi.

Güney Afrika’da Gerçekleşen Filistin için Küresel Apartheid Karşıtı Konferans ve Uluslararası Direniş 

Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde düzenlenen Filistin için Küresel Apartheid Karşıtı Konferans, İsrail'in Gazze'deki soykırımına karşı uluslararası müdahale çağrısı yaptı. Üç gün süren etkinlikte, farklı ülkelerden gelen katılımcılar Filistin halkının özgürlüğü için kolektif bir eylem planı oluşturdu. Konferans, İsrail'in işgaline ve apartheid rejimine karşı küresel bir hareket başlatma amacı taşıyor.

Boeing’in Kara Kutusu

Boeing'in 737 MAX uçaklarının ardı arkası kesilmeyen skandalları, hatalı MCAS sisteminden kaynaklanan ölümcül kazalar ve şirket içi güvenlik ihlalleri ile sarsılmıştır. Bu süreç, şirketin itibarını zedeleyip, havacılık sektöründeki güvenlik standartlarını yeniden sorgulamaya yol açtı. Boeing davasının hukuki ve etik boyutlarını Araştırmacı Fatih Kocaibiş Fokus+ için inceledi.

İsrail’i Kovuşturmak: Uluslararası Adalet Mekanizmalarının Bütünlüğüne İlişkin Bir Okuma 

Abbas Kabbari , Uluslararası Adalet Divanı ile Uluslararası Ceza Mahkemesi arasındaki farkları ve uluslararası adalet mekanizmalarının politik mi yoksa bağımsız mı olduğunu Fokus+ için inceledi.

Denizler Hafıza Atlası (II): Amerika’nın Bilinmeyen Sularında Müslümanlar

Mehmed Mazlum Çelik, Orta Çağ'da yaşamış olan ünlü seyyah Marco Polo'nun hikayeleri ve bu hikayelerin Kristof Kolomb üzerindeki etkisinden başlayarak, dünyanın yuvarlak olup olmadığı tartışmalarını Fokus+ için araştırdı.

Devrim Rehberi Olma Yolundaki İran Cumhurbaşkanı

Orta Doğu Araştırmacısı Mehmet Akif Koç, 19 Mayıs tarihinde bir helikopter kazasına uğrayan ve Ayetullah Hamaney sonrasında Devrim Rehberliği için en önemli aday konumunda olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin portresini Fokus+ için inceledi.

Rehine Yakınlarının Netanyahu ile Savaşı

Bülent Tokgöz, İsrail ile Hamas arasında devam eden esir takası müzakereleri ve bu sürecin getirdiği çatışmaları Fokus+ için değerlendirdi.

Yunanistan Başbakanı’nın Türkiye Ziyareti: İki Komşu Arasında Yeni Sayfa

Fatih Kocaibiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i Ankara'da ağırlaması ve bu ziyaretin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri nasıl etkilediğini Fokus+ için inceledi.

Türkiye Gazze Savaşı Konusunda Arabuluculuk Hattına Girebilir Mi? 

Türkiye, Hamas ve İsrail arasındaki müzakerelerde kritik bir aktör olarak yükseliyor. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Hamas heyetinin ziyareti, Ankara'nın arabuluculuk çabalarını güçlendiriyor.

Lübnan Şiilerinin Karizmatik Din Adamı Lideri: Hasan Nasrallah

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Lübnan Şiilerinin siyasi ve dini lideri Hasan Nasrallah’ın, İran ve Suriye’nin askeri ve stratejik yardımlarıyla Orta Doğu’da önemli bir aktöre dönüşme sürecini Fokus+ için araştırdı.

Amerikan Gençler Neden Daha Filistin Yanlısı?

Batı dünyasında gençler arasında Filistin lehinde artan protestolar ve İsrail'e yönelik sempatinin azalması, politik kimlik, sosyal medya etkisi ve etnik çeşitliliğin belirleyici rol oynadığı bir değişimi gösteriyor.

Toplu Mezarlar: İsrail’in Gazze’ye Karşı İşlediği Suçların Tanığı 
Toplu Mezarlar: İsrail’in Gazze’ye Karşı İşlediği Suçların Tanığı 

İsrail'in Gazze'de yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiği saldırılarına dair ortaya çıkan toplu mezarlar, uluslararası toplumda infial yaratırken, insan hakları örgütleri ve yetkililer hesap verme çağrısında bulunuyor.

Yalnızların İttifakı İran-Kuzey Kore İlişkilerinde “Devrimci Kardeşlik” 

İran ile Kuzey Kore arasında yaklaşık 45 yıldır süren yakın ilişkileri ve başta füze ve silahlanma faaliyetleri olmak üzere iş birliğinin tarihsel arka planını, Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Fokus+ için inceledi.

Filistinlilerin Pasaport ve Sınır Kapıları Çilesi 
Filistinlilerin Pasaport ve Sınır Kapıları Çilesi 

Gazze Şeridi'nde binlerce Filistinli, ulusal kimlik numarası olmayan "sararmış pasaportlar" ile hayallerine ulaşma mücadelesi veriyor. Refah Sınır Kapısı'nın kapanan kapıları ve siyasi engeller ise onları umutlarını ve özgürlüklerini yok eden bir labirentin içine sürüklüyor.

Gazze Ablukasını Kırmaya Yönelik Devam Eden Girişimler 
Gazze Ablukasını Kırmaya Yönelik Devam Eden Girişimler 

Gazze Şeridi'ndeki uzun süredir devam eden abluka ve insani koşullar karşısında uluslararası yardım çağrıları her geçen gün artıyor. İHH öncülüğünde bir kez daha yola çakmaya hazırlanan Özgürlük Filosu, İsrail'in ablukasını kırmak ve insani yardım sağlamak amacıyla harekete geçiyor.

Mutlu Olduğunu Beyan Etmek Üzerine.jpg

2023 Yaşam Memnuniyeti Araştırması'na göre, Türkiye'de insanların %52,7'si mutlu hissediyor. Kadınlar ve evliler daha yüksek memnuniyet bildirirken, gençlerin mutluluk düzeyi son yıllarda artış gösteriyor. Toplumsal değişimlerin bireysel memnuniyet üzerindeki etkilerini istatistik verilerle Araştırmacı Ömer Burak Tek Fokus+ için kaleme aldı.

25MANS_WEB_-_Denizler_hafıza_atlası_(I)_Cervantes,_Heberer_ve_Cem_Sultan’ın_esareti_Mehmed_Mazlum_Çelik.jpg

Akdeniz'de Müslüman hakimiyetinin tarihi serüveni, Endülüs, Sicilya ve Girit emirliklerinin kuruluşu, Osmanlı İmparatorluğu'nda deniz gücünün artışı ve önemli tarihi figürlerin esaret hikayelerini yazar Mehmed Mazlum Çelik Fokus+ için inceledi.

İslami İlimlerin Merkezleri ve Yeni Rotalar

Türkiye, son yıllarda İslami ilimlerdeki canlanma ve çekim merkezi olarak dikkat çekiyor. Batılı Müslümanlar, ülkenin sunduğu eğitim fırsatları ve sakin atmosferinden faydalanarak Türkiye'ye yöneliyorlar. Bu yükselişle birlikte ortaya çıkan hibrit sosyallik, geleneksel ve modern yaşam arasındaki denge arayışını Dr. Mehmet Erken Fokus+ için araştırdı.

22MANS_WEB_-_Arap_Gençler_Türkçe_Öğrenimine_Yoğun_İlgi_Gösteriyor-2.jpg

Son yıllarda Arap ülkelerinde Türkçe öğrenmeye olan talep büyük ölçüde arttı. Enstitülerin yaygınlaşması ve Arap üniversitelerinde Türk dili bölümlerinin açılması ile, Arap gençleri arasında Türkçeye olan ilgiyi giderek artıyor.

İsrail Saldırganlığı Karşısında “Füze Diplomasisinin” Kısa Tarihi 
İsrail Saldırganlığı Karşısında “Füze Diplomasisinin” Kısa Tarihi 

İsrail'in geçmişten bugüne uzanan diplomasi taktikleri ve İran ile Hamas arasındaki gerginlik, bölgedeki dengeleri ve uluslararası ilişkileri şekillendiriyor.

“Kızıl Düve” Üçüncü Tapınağın Habercisi Mi? 
“Kızıl Düve” Üçüncü Tapınağın Habercisi Mi? 

İsrail’de, Tapınak Enstitüsü tarafından planlanan kızıl düve kurban etme ritüeli, Üçüncü Tapınak’ın inşasıyla ilişkilendiriliyor. Bu durum, bölgedeki dini ve siyasi gerilimleri artırma potansiyeline sahipken, ritüelin derin tarihi ve dini kökenleri bulunuyor.

Kuveyt Nasıl Küresel İnsani Yardım Faaliyetlerinin Merkezi Haline Geldi? 
Kuveyt Nasıl Küresel İnsani Yardım Faaliyetlerinin Merkezi Haline Geldi? 

Kuveyt, 1961 yılında Kuveyt Kalkınma Fonu’nun kurulmasından bu yana Kuveyt hükümeti ve halkı tarafından benimsenen bir politika olarak insani yardım çalışmalarında önde gelen ülkelerden biri ve Birleşmiş Milletler 2014 yılında Kuveyt Devleti’ni küresel insani yardım faaliyetlerinin merkezi olarak seçti.

Filistin’de bir Filistin Devletinin İmkânı
Filistin’de bir Filistin Devletinin İmkânı

Filistin’e yönelik yoğun İsrail saldırısı halen sürerken, 2024 sonundaki olası bir Trump başkanlığı döneminde, bağımsız bir Filistin devleti imkânını Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Fokus+ için inceledi.

Kuveyt Ulusal Meclisi’nin Kilometre Taşları 
Kuveyt Ulusal Meclisi’nin Kilometre Taşları 

Kuveyt, parlamenter çoğulculuğun öncüsü olarak, 23 Ocak 1963’ten bu yana süregelen bir yasama geleneğine sahip. Bu perşembe günü yapılacak olan Ulusal Meclis seçimleri ise ülkenin siyasi istikrarını ve demokratik süreçlerini bir kez daha sınayacak.