Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani, Filipinler, Bangladeş ve Nepal'i kapsayan Doğu Asya turunu tamamladı. Ziyaretler, bu üç Asya ülkesi ve Doha arasındaki ilişkileri güçlendirmeye yönelik çözüm arayışlarına odaklanırken, gündemde en fazla yatırım ortaklıkları ve iş birliğini içeren ekonomi konuları vardı.  

21 Nisan 2024 Pazar günü, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani, Asya turuna Filipinler’den başladı. Öte yandan, bu ziyaret iki ülke arasında 1981 yılında kurulan diplomatik ilişkilerin 43. yılına denk geliyor.  

Görüşmeler sırasında iki taraf başta diplomatik, özel ve resmi pasaport sahiplerine vize muafiyeti getiren anlaşma olmak üzere spor, iklim değişikliği ve turizm gibi çeşitli alanları içeren anlaşmalar da imzaladı. 

Katar'daki en büyük topluluklar 

Katar'daki Nepal toplumu 400.000'den fazla nüfusuyla Hint toplumundan sonra ikinci sırada yer alıyor. Bunu 260.000 kişiyle Filipinliler ve 200.000'den fazla kişiyle Bangladeşliler takip ediyor. 

Ayrıca Katar'daki Asya toplulukları, iş birliği alanlarının genişlemesi ve ortak çıkarların artmasıyla birlikte, Doha ile ülkeleri arasındaki ikili ilişkilerin stratejik bir aşamaya yükselmesine katkıda bulunuyor. 

 

Filipinler ile ticaret hacminde artış 

Katar, Filipinler için önemli bir ticaret ortağı. Buna bağlı olarak, Filipinler'in ihracatında 13. ithalatında ise 21. sırada yer alıyor.  

Filipinler, Katar'a helikopter parçalarının yanı sıra tarım ve gıda ürünleri de dahil olmak üzere birçok ürün ihraç ederken, Katar'dan ithal edilen ürünler arasında ise çoğunlukla bütan gazı ve hafif yağlar gibi petrol ürünleri yer alıyor. 

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hacmi hızla büyüyor; Bunun bir göstergesi de 2019 yılında 214 milyon dolar olan ticaret hacminin 2022 yılı sonunda yaklaşık 600 milyon dolara ulaşmış olması. 

 

 

100 milyar dolar değerinde yatırım fırsatları  

Emir Temim'in Bangladeş ziyareti sırasında, Bangladeş Hükümeti Katarlı yatırımcıları memnuniyetle karşıladı. Ayrıca iş adamlarına çeşitli sektörlerde 100 milyar doları aşan ve gelecek vaat eden yatırım fırsatlarından yararlanmaları çağrısında bulundu. 

Ziyaret sırasında Bangladeş Yatırım Geliştirme İdaresi (BIDA) CEO'su Lokman Hossain Miah, Katar ve Bangladeş'in ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirme konusunda ilerleme kaydettiğini söyledi. Öte yandan, Katarlı yatırımcılar için %100 mülkiyet hakkı ve kârın transferinde kolaylık olmak üzere çeşitli teşvikler sağlandığını açıkladı.    

Miah, Mart 2023'te Doha'da düzenlenen Bangladeş Ticaret ve Yatırım Forumuna 300'den fazla Katarlı yatırımcının katıldığını ifade ederek, her iki ülkede de özel sektörün keşfedilmeyi bekleyen fırsatlara sahip olduğunu vurguladı. 

Resmi tatil   

Nepal, Emir Temim bin Hamad es-Sani'nin gelişini kutlamak için ülke genelinde resmi tatil ilan ederek, bu ziyaretin iki ülke için çeşitli alanlarında iş birliğine yönelik ilerleme kaydedilmesi adına bir fırsat olduğunu ifade etti.

Nepal Başbakanı Pushpa Kamal Dahal, Katar Emiri'nin ülkesine yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin gücünün bir kanıtı olduğunu belirterek, bu ziyaretin Doha-Kathmandu ilişkilerini yeni zirvelere taşıyacağını sözlerine ekledi.