Hindistan'dan Müslümanları Dışlayan Yeni Vatandaşlık Yasası

Hindistan'ın Müslümanları Dışlayan Yeni Vatandaşlık Yasası
14 Mart 2024

Hindistan hükümeti 11 Mart Pazartesi günü, 2019 yılında parlamento tarafından kabul edilen Yeni Vatandaşlık Yasası’nın yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah, "uygun kişilerin" Hindistan vatandaşlığına başvurmasına olanak tanıyacak yasanın yürürlüğe girdiğini açıkladı.   

Hükümetin uygulamak için hareket geçtiği yasa, 2019 yılında parlamentodan geçişi sırasında büyük tartışmalara ve çok sayıda kişinin öldüğü protestolara yol açmıştı.  

Müslümanlara yönelik ayrımcılık  


Aralık 2019'da Hindistan Parlamentosu, 1955 Vatandaşlık Yasası'nda "zulme uğrayan azınlıklara" Hindistan vatandaşlığı verilmesiyle ilgili değişiklikleri içeren bir maddeyi kabul etti.   

Karar, 31 Aralık 2014 tarihinden önce Müslümanların çoğunlukta olduğu Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'dan "dini zulüm" nedeniyle, Hinduların çoğunlukta olduğu Hindistan'a kaçan Hindular, Parsiler, Sihler, Budistler, Jainler ve Hristiyanlara vatandaşlık verileceğini belirtiyor. Karar, bu üç ülkeden (Afganistan, Bangladeş ve Pakistan) Hindistan'a göç eden Müslüman azınlıkları kapsamıyor. Bu nedenle, Hintli Müslümanlar tarafından Müslümanlara karşı ırkçı ayrımcılık olarak nitelendiriliyor.  

Yeni yasa seçimlerle aynı zamana denk geldi


Hindistan Başbakanlık Ofisi sözcüsü, Yeni Vatandaşlık Yasası’nın, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) 2019 seçimlerine yönelik programının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Ayrıca bu kararın, zulme uğrayan insanlar için Hindistan'da vatandaşlık almanın önünü açacağını vurguladı. Hindistan İçişleri Bakanlığı, bu yasanın zulme uğrayanlar için onurlu bir yaşam fırsatı sağlayacağını onaylıyor.    

Öte yandan Hindistan İçişleri Bakanlığı'nın, Müslüman azınlığı dışlayarak, yeni vatandaşlık yasasını kabul etme kararı, yaklaşan Hindistan seçimleriyle aynı zamana denk geldi. 

Şu an iktidarda olan Bharatiya Janata Partisi adına önümüzdeki mayıs ayında yapılacak olan seçimlere partinin adayı ve şu anki Başbakan Narendra Modi katılacak.  

Muhalefet partileri, Modi'yi devirmek ve üçüncü turu kazanmasını engellemek için yaklaşan seçimlere birleşik bir cephe olarak katılma kararı aldı. 

Şiddet olaylarında artış   


Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) iktidara geldiği 2014 yılından bu yana, Hindistan’daki 200 milyonu aşan Müslüman nüfusa yönelik şiddet eylemleri arttı.  

Popüler Haberler
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Konvoyunda Bulunan Bir Helikopter Kaza Yaptı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden birinin kaza yaptığı bildirildi.

Kuveyt'in Turistik Cazibe Merkezi Üçüz Kuleler

Seyir küreleriyle süslenmiş benzersiz tasarıma sahip üçüz kuleler günümüzde Kuveyt'in simgeleri arasında yer alıyor.

Umman'ın Tarihine Tanıklık El Alem Sarayı'nın 200 Yıllık Hikayesi

Umman'ın başkenti Muskat'taki El Alem Sarayı, ülkenin tarihine şahitlik eden, kentin en önemli sembollerinden sayılıyor ve 200 yılı aşkın bir tarihi olan saray Sultan Kabus'un önemli misafirlerini ağırlıyor.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan Gazze Savaşının Sonu İsrail Hükümetinin Çöküşü ile Olacak

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, Gazze'deki savaşın Hamas'ın değil, İsrail'deki Binyamin Netanyahu hükümetinin sonunu getireceğini savunarak, ABD'nin "Hamas'tan sonraki günü değil, Netanyahu'dan sonraki…

İsrail'in Gazze'deki Sivil Katliamında ABD Silahlarının İzleri Göze Çarpıyor

Gazze'deki çatışmalarda kullanılan ABD yapımı silahların izleri dikkat çekiyor. İsrail'in kullandığı mühimmatlar uluslararası endişelere neden oluyor. Bu durum, sivil kayıpların artmasına ilişkin ciddi endişeleri beraberinde getiriyor.