Çin Ejderhası Elektrikli Otomobil Pazarını Ele Geçirmeye Çalışıyor

Küresel elektrikli otomobil piyasasındaki gelişmelerle birlikte, Amerikan Tesla şirketi ve Çinli “BYD” şirketi arasında büyük bir rekabet ortaya çıktı.  
Çin Ejderhası Elektrikli Otomobil Pazarını Ele Geçirmeye Çalışıyor
19 Nisan 2024

Son zamanlarda, büyük şirketlerin piyasaya girmesiyle elektrikli otomobil pazarındaki rekabet arttı. Bu yarışta Çinli “BYD” ve Amerikan “Tesla” şirketleri öne çıkıyor. Çin’in ürettiği elektrikli otomobiller Tesla ile kıyasıya rekabet ediyor.  

BYD’nin üretimi ve piyasaya girişi  

BYD şirketi, maden bilimi mezunu olan Wang Chuanfu tarafından, Japon şirketlerinden daha düşük maliyetle şarj edilebilir nikel-kadmiyum piller üretmeye odaklanan Çinli bir girişim olarak kuruldu.   

Yaklaşık otuz yıl sonra, merkezi Shenzhen'de bulunan bu şirket, elektrikli araç endüstrisinde küresel lider haline geldi. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde, elektrikli otomobil satışlarında Amerikan devi Tesla'yı geride bırakacak bir aşamaya ulaştı.  

Shenzhen merkezinde bulunan şirket, yaklaşık otuz yıl sonra, elektrikli araç endüstrisinde küresel lider haline geldi. Geçen yılın son çeyreğinde elektrikli araç satışlarında ABD'li dev şirket Tesla'yı geride bırakacak bir noktaya ulaştı.  

Kıyasıya rekabet    

Çinli şirketin yükselişine rağmen, Tesla bu yılın ilk çeyreğinde dünyanın en büyük elektrikli otomobil ihracatçısı olarak liderliğini yeniden kazanmayı başardı.  

Ancak Çin'in elektrikli araç üretimi sahasındaki büyüme hızı elektrikli otomobil şirketleri için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor, zira Amerikan ve Avrupa ürünlerine benzer ürünler sunan Çinli şirket, bu ürünleri rakiplerine kıyasla düşük fiyatlarla sunması nedeniyle elektrikli otomobil pazarında kendi lehine bir kaosa sebep oluyor.  

Tesla, çalışanlarını işten çıkarıyor   

BYD'nin başını çektiği Çinli şirketler hızla gelişiyor. Öte yandan Tesla ise, şirketin son dönemde kötüleşen operasyonel yükünü azaltma girişimlerinin bir parçası olarak çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmayı planlıyor.  

Tesla çalışanlarına gönderilen bir notta, şirketin CEO’su, Tesla'nın yeni bir rekabet ve büyüme aşamasına hazırlandığını ve maliyetleri azaltmaya, verimliliği artırmaya çalışarak şirket yönetiminin buna hazırlanması gerektiğini belirtti. 

Çin'in yeni rakibi: Xiaomi  

Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi, 10 milyar dolarlık bir fonla otomobil pazarına girdikten sadece üç yıl sonra ilk elektrikli otomobili SU7'yi duyurdu.   

Bu ayın başında ilk otomobillerinin üretimini tamamlayan şirket, ön ödemeli rezervasyonla 100.000'den fazla, tam bedeli ödenerek satışı onaylanmış 40.000'den fazla araç siparişi kaydetti.  

Çin'in hedefi: Elektrikli otomobil pazarını silip süpürmek 

Elektrikli araç üreticisi Çinli şirketler, 2035 yılına kadar otomobil satışlarının ana sağlayıcısı olmalarını hedefleyen Çin hükümeti tarafından büyük ölçüde destekleniyor.  

 Eski Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Miao Wei, geçen yıl kasım ayında Çin'de düzenlenen Otomotiv Forumu'nda yaptığı açıklamada, hükümetin 2025 ya da en geç 2026 yılına kadar elektrikli araç pazarında yüzde 50'lik bir paya sahip olmayı hedeflediklerini söyledi.  

Rekabetçi fiyatlar 

Çin, rekabetçi fiyatları ve tedarik zincirine olan hakimiyeti sayesinde elektrikli otomobil pazarındaki hakimiyetini artırıyor. Bu avantajlar, dev şirketlerin satışlarını etkileyerek fiyatların oynamasına sebep oluyor; şirketler pazardaki müşterileri çekmek ve rekabetin gerisinde kalmamak için fiyatları düşürmek zorunda kalıyor.  

Pekin'e sanayi kapasitesini sınırlaması için baskı yapılıyor 

Çin'in hızlı yükselişini durdurmak amacıyla ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pekin'i bu ayın başlarında dokuz aydan kısa bir süre içinde ikinci kez ziyaret etti.  

Bu ziyaret sırasında Pekin'i fiyatlardaki "yapay düşüşe" karşı uyardı.     

Ayrıca ABD ve dünya genelinde elektrikli araçlar, lityum-iyon piller ve güneş panelleri gibi ürünlerin fiyatlarındaki düşüşün olumsuz etkileri konusunda da uyarıda bulundu.    

ABD Dışişleri Bakanı'nın ziyaretinden günler sonraysa, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Alman otomotiv şirketlerinin yetkilileri eşliğinde Pekin'e benzer bir ziyaret gerçekleştirerek, Çin elektrikli otomobil sektörünün Alman şirketler üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirmesi için anlaşmaya vardı. Volkswagen, BMW ve Mercedes-Benz şirketleri, otomobillerinin yaklaşık üçte birini Çin'de satmasına rağmen, yerel şirketlerin düşük fiyatlarına ayak uydurmakta zorlanıyor.  

Batılı şirketler de küresel pazarda Çin ile rekabet halindeler ve Çinli şirketler tarafından üretilen araçların düşük fiyatları nedeniyle aynı zorluklarla karşı karşıyalar. 

Popüler Haberler
İsrail ve ABD, Gazze'deki Ateşkes Müzakerelerini Uzatmak İçin Zaman Kazandığı Belirtiliyor

Filistinli siyasi analist Süleyman Beşşarat, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı müzakerelerin, Tel Aviv yönetiminin, daha fazla zaman kazanmayı istemesi nedeniyle "mümkün olduğu kadar uzun süre devam edeceği" değerlendirmesinde bulundu.

İtalyan hukukçuya göre, Türkiye'nin UAD'deki İsrail Davasına Müdahilliği Daha Fazla Devleti Harekete Geçirecek

İtalyan hukukçu Dr. Luigi Daniele, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'ndaki İsrail davasına müdahalesi, daha fazla devleti harekete geçirerek davanın uluslararası boyutta daha geniş bir ilgi görmesine neden olabilir.

Ptolemaioslar: Mısır’ın Avrupalı Firavunları 

Büyük İskender'in ardından yükselen Ptolemaios Hanedanı, Mısır'ı yönetirken Yunan kültürünü ve gücünü zirveye taşıdı. İskenderiye Kütüphanesi ve İskenderiye Feneri gibi eserlerle antik dünyanın kayıp hazinesini oluşturan hanedanın trajik sonu,…

Kampüslerde Dayanışma: Üniversiteliler İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırılarını Protesto Etti

Türkiye'nin çeşitli illerindeki üniversite öğrencileri ve akademisyenler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı seslerini yükseltiyor. Kampüslerde bir araya gelen öğrenciler, dayanışma ve destek gösterileriyle dünya kamuoyuna…

Çiftçi Samet Aksoy Hafta İçi Dizi Setinde Hafta Sonu Tarlada Mesaide

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde çiftçilik yaparken oyunculuk hayalinin peşinden koşan 35 yaşındaki Samet Aksoy, 4 yıl önce bir oyunculuk ajansından yardımcı oyuncu olarak seçildiği Kuruluş Osman dizisinde, "Oğuz Alp" karakterine hayat…