Yemen Türkleri... Osmanlı Askerlerinin Soyunu Sürdüren Nesiller

Yemen'deki Türk varlığı Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgeden çekilmesiyle sona ermedi. Yemen'e yerleşen Türk askerlerinin soyundan gelen aileler günümüze kadar bölgede yaşamaya devam ettiler. Nitekim, şu anda Yemen'de yalnızca Türklerin yaşadığı köylerin var olduğunu biliyoruz.
Osmanlı Askerlerinin Soyunu Sürdüren Nesiller
20 Mart 2024

Yemen Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında iki dönem geçirdi. İlk dönem 1538'de başlayıp 1636'da sona ererken, ikinci dönem 1872'de başladı ve 1918'de I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla sona erdi. 

Yemen'in Osmanlı İmparatorluğu'nun coğrafi olarak uzak vilayetlerinden biri olması, Yemen'e gelen Türk askerlerinin uzun süre bölgede kalmasını gerektiriyordu. Bu durum, vilayette Osmanlı varlığının sona ermesinin ardından bir grup askerin Yemen'e yerleşmesine yol açan nedenlerden biriydi. 

Yemen'e gittiler ama geri dönmediler

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1918'de Yemen'den çekilmesinden sonra, o dönemde Yemen'de görev yapan bir grup Türk askeri bölgede kalmaya devam etti. Yemen'in farklı bölgelerinde yaşayarak Yemen toplumuyla kaynaştılar. Yemen toplumunun bir üyesi olarak evlenip çoğalarak bu toplumun bir parçası haline geldiler.  

Zaman geçtikçe ve nesiller birbirini izledikçe, bu askerlerin torunları her ne kadar Türkçeyi unutup Arapçayı kullanır hale gelmiş olsalar da Türk soylarına olan aidiyetlerini unutmadılar. Zira atalarından miras kalan belge ve el yazmaları ait oldukları kökenlerine tanıklık ediyor. 

Türk kökenli Yemenlilerin sayısı 10.000 ila 30.000 arasında değişmekte olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun varlık gösterdiği Yemen'in çeşitli vilayetlerinde ikamet ediyorlar. 

 El-Türki Köyü 

Yemen'in başkenti Sana’ya 150 kilometre uzaklıkta yer alan Mahvit şehrinde, tüm sakinlerinin Türk kökenli olması sebebiyle el-Türkî olarak anılan ailenin yaşadığı bir köy bulunmaktadır. Buradaki insanlar her ne kadar Yemen toplumuna entegre olsalar da belirli bazı Anadolu geleneklerini hala korumaya devam ediyorlar.  

Köyün sakinleri, soylarının 19. yüzyılın başlarında yedi oğluyla birlikte Yemen'e gelen ve buraya yerleşen bir Osmanlı telgraf subayı olan Said Miskal’a dayandığına inanıyor. 

Köy halkı, kendilerine Türk atalarından kalan ve köy halkının kökenlerinin Osmanlı varlığı sırasında Yemen'de yaşayan Türk askerlerine dayandığını ortaya koyan çok sayıda belgeye sahip. 

Ağaoğlu ailesi 

Ağaoğlu ailesi Yemen'in güneybatısındaki Taiz şehrinde yaşıyor. Ailenin soyu, 1884 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Taiz'deki Haceriye bölgesine yönetici ve mali tahsildar olarak atanan Yakub Ağaoğlu'na dayanıyor.

Yakub'un İsmail ve Ahmet adında iki oğlu olmuş ve ikisinden birçok aile meydana gelmiştir. Öyle ki halihazırda Yemen'de kökleri bu soydan gelen 18 aile yaşıyor. 

 

Yemen doğumlu ilk Türk kadın oyuncu ve film yönetmeni

1919'da Yemen Sana’ya bağlı Bab-ı Sabah’ta (Sabah Kapısı) dünyaya gelen Cahide Sonku, Türkiye tarihinin ilk kadın oyuncusu ve film yönetmeni kabul edilir. Babası Yemen'e gelen Osmanlı ordusunda subay, dedesi ise Osmanlı Ordusunda 7. Ordu komutanıydı. 

Çocukluğunu Yemen'de geçiren Cahide Sonku daha sonra İstanbul'a taşınmıştır. Zamanla İstanbul tiyatrolarının en iyi oyuncularından biri haline gelen Sonku, sanat kariyerinin basamaklarını çıkarak ilk Türk sinema yıldızı ve yönetmeni olma unvanını kazandı. Sonku 1981'deki ölümüne kadar Türk sanat dünyasında geniş çaplı bir şöhrete sahip olmaya devam etti. 

Osmanlı kökenli Yemenli ailelerin isimleri

Yemen’deki Osmanlı kökenli tek köy, Mahvit şehrinde el-Türki aşiretinin yaşadığı el-Türki köyü değil. Bu köyün yakınlarında soyları aynı şekilde Yemen’de yaşamış Osmanlı askerlerine dayanan el-Kürdi köyü de bulunuyor. 

Yemen'de ayrıca Taiz, San’a, Cevf, İbb ve Rime illerinde yaşayan Türk kökenli El İsmat aşireti, Sana ilinin Deyr el-Azeb bölgesinde yaşayan El-Atiyye aşireti ve dedeleri Türk Malikhanesi'nde mali tahsildarlık görevine atanan Mustafa Raşid’in torunları El-Rıfat aşireti Yemen Türk aileleri arasında yer almaktadır. 

Popüler Haberler
İtalya, 10 Yıl Aradan Sonra Suriye'ye Büyükelçi Göndermeyi Planladığını Açıkladı

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, ülkesinin 10 yıllık aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Gazze'yi Gördükten Sonra, 'Sıfır Asker' Yaklaşımını Asla Kabul Etmeyiz

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta iki devletin işbirliği olmadan ve Türkiye'nin garantörlüğünden vazgeçmeden herhangi bir anlaşmanın mümkün olmadığını belirtti. Gazze'deki durumu gördükten sonra 'sıfır asker' yaklaşımını…

Venezuela'da Halk Yarın Devlet Başkanlığı Seçimi İçin Oy Kullanacak

Güney Amerika ülkesi Venezuela'da halk, 6 yıl sonra yeni devlet başkanını seçmek için yarın sandık başında olacak.

Venezuela Seçimlerinde Sonucu Katılım Belirleyecek

Anadolu Ajansı foto muhabiri Lokman İlhan, pazar günü yapılacak Venezuela seçimlerini değerlendirdi.

Faslı Filozof Taha Abdurrahman Artık Baktığımızda Bütün Dünya Aslında Bir Gazze'dir

Arap dünyasının önde gelen düşünürlerinden Faslı filozof Prof. Dr. Taha Abdurrahman, başkent Ankara'da "Mutlak Kötülük ve Sınır Boylarında Fikir Nöbeti" başlıklı konferans verdi.