Türk Mutfağının Arap Dünyasında Yükselişi

Anadolu, Hatay ve diğer pek çok yöresel mutfakları sunan Türk restoranları çoğu Arap ülkesinde yaygınlaşıyor. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki karşılıklı kültürel açılımla birlikte, Türk mutfağı birçok ülkede kabul gördü ve Arap ülkelerindeki birçok restoranın menüsünde Türk yemekleri yerini aldı.
Türk Mutfağının Arap Dünyasında Yükselişi
21 Mart 2024

Türk mutfağının ayırt edici özelliği, sahip olduğu çeşitlilik ve Arap kültürüne yakınlık. Bu da son yıllarda Türk yemeklerinin Arap ülkelerinde yaygınlaşmasının önünü açtı.  

Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki kültürel açılım, Türk mutfağının birçok Arap ülkesinde yayılmasına katkıda bulundu. Arap ve Türk damak tatlarının yakın olması ve Arap dünyasındaki Osmanlı izlerinin yemek kültürü üzerindeki etkisi sonucunda Türk mutfağı yaygın hale geldi.

Hüseyin Bozdağ

Osmanlı Devleti’nin kültürel mirası

Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ, Türk mutfağının, tadanların hafızasında yer eden ve unutulmaz bir iz bırakan eşsiz lezzetiyle öne çıktığını ve bu nedenle Türk mutfağına olan talebin her geçen gün arttığını ifade etti.

Ayrıca, Arap ve Türk yemek kültürleri arasındaki farkların oldukça az olduğu görüşünde. Çünkü baharat kültürü Arap damak tadına etki etmesine rağmen, Türk yemeklerini Araplar için cazip kılan birçok ortak yemek kültürü var.  

Bozdağ, Osmanlı Devleti’nin Arap coğrafyasına hükmettiği dönemdeki varlığının sadece siyasi ya da askeri varlıkla sınırlı kalmadığını, başta yemekler olmak üzere genel olarak kültür üzerinde de büyük etkisi olduğunu, Osmanlı Devleti’nin Arap coğrafyasından ayrılırken geride yemek kültürü başta olmak üzere büyük bir kültür mirası bıraktığını sözlerine ekledi. 

 

Yerel restoranlar menülerinde Türk mutfağı yer alıyor

Türk mutfağının bu denli rağbet görmesinin nedeni çeşitliliği ve her damak zevkine hitap etmesinden kaynaklanıyor. Mutfak, farklı çeşitler ve tatlar açısından zengin hale gelene kadar onlarca yılın birikimi ve tecrübesiyle oluşuyor. Fars, Hint, Ermeni, Arap, Kürt ve diğerleri gibi yakın çevresindeki medeniyetlerin ve halkların mutfaklarından etkileniyor. 

Arap ülkelerinde son yıllarda Türk restoranlarının sayısında artış gözleniyor. Bağdat, Doha, Amman, Riyad, Kahire ve Dubai gibi Arap başkentlerindeki Türk restoranları, uluslararası markalar ve yerel restoranlarla rekabet ederek son yıllarda büyük talep gördü. 

Restoran sektöründe artan rekabet ve Türk yemeklerine olan talebin artması sonucunda, yerel restoranlar menülerinde Türk mutfağından ürünlere yer verme eğilimine girdi. 

Türk mutfağının yayılmasında turizm önemli bir etken 

Turizm, Türk mutfağının yayılmasına doğrudan katkıda bulundu. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki kültürel yakınlaşmanın bir sonucu olarak, Türkiye’ye yönelik artan Arap turizminin etkisiyle, döner (şavarma), çeşitli çorba türleri, ızgaralar ve tatlılar gibi Türk mutfağının ürünleri Arap ülkelerine taşındı. 

Türkiye’ye yönelik turizm, Türk yemeklerine yönelik yüksek talebin bir sonucu olarak çeşitli Arap ülkelerinde restoran açmaya giden Türk yatırımcılar için de fırsatlar yarattı. 

Bozdağ’a göre, 3 yıl öncesine kıyasla şu anda Katar’da faaliyet gösteren Türk restoranlarının sayısı 50’yi aşmış durumda. 

 

Arapların diğer kültürlere açılımı  

Türk mutfağının son yıllarda Arap dünyasında yaygınlaşması, ülkelerin yaşadığı kültürel açılımın, diğer ülkelerin kültürlerini öğrenme ve kendi kültürlerine entegre etme konusundaki ilgilerinin bir göstergesi.  

Türk mutfağının yayılmasının yanı sıra, Hint mutfağı ve Asya mutfağı gibi Arap halkları tarafından büyük ilgi gören başka uluslararası mutfaklar da var, ancak Türk mutfağı kendine has özellikleri nedeniyle en hızlı yayılan mutfak konumunda.  

Sosyal medyanın etkisi  

Sosyal paylaşım siteleri, Türk mutfağının çeşitli Arap ülkelerinde yayılmasına büyük katkı sağlayan en önemli faktörlerden biri.  

Restoran sektöründeki yatırımcılar sosyal medya platformlarında pazarlamaya büyük önem veriyor. Bu siteler Türk mutfağının tanıtılmasına katkıda bulunarak yayılmasını büyük ölçüde hızlandırdı. Şef Burak ve Şef Nusret gibi bazı Türk şefler Arap dünyasında büyük ün kazanarak Arap restoran pazarına kolayca girebildiler.  

Sosyal paylaşım siteleri Hafız Mustafa, Simit Sarayı vb. bazı Türk yemek ve tatlı markalarının pazarlama sayesinde uluslararası markalara dönüşerek yaygınlaşmasını da kolaylaştırdı.