BAE ve Sırbistan, Batı Yaptırımlarını Aşmak İçin Rus Şirketlerini Cezbediyor 

Rus iş dünyası, Ukrayna'daki olayların etkisiyle yatırımlarını çeşitlendiriyor. Vinon danışmanlık şirketinin verilerine göre, Rus iş adamları son iki yılda BAE, Kırgızistan, Sırbistan ve Ermenistan'da binlerce şube açtı. Vergi avantajları ve iş olanakları ise bu ülkeleri cazip kılıyor.
Fokus+
BAE ve Sırbistan, Batı Yaptırımlarını Aşmak İçin Rus Şirketlerini Cezbediyor 
29 Nisan 2024

Rus iş adamları 2022’den bu yana BAE’de 1.600 şube açtı. Sırbistan, BAE, Kırgızistan ve Ermenistan ise Rus iş adamları için en gözde destinasyonlar.  

Vinon danışmanlık şirketinin bu ülkelere ilişkin istatistiki verileri işledikten sonra açıkladığı sonuçlara göre ülkelerinin Ukrayna’daki savaşının başlamasından bu yana geçen iki yıl içinde Rus iş adamları, en popüler dost ülkeler olan BAE, Kırgızistan ve Ermenistan’da şirketlerinin yaklaşık 12 bin şubesini açtı.   

Ruslar tarafından 2022’den bu yana Sırbistan’da açılan şube sayısı 9.000’e, BAE’de yaklaşık 1.600’e, Ermenistan’da 800’e ve Kırgızistan’da 450’ye ulaştı.   

Araştırmanın sonuçlarını 26 Şubat tarihli sayısında aktaran Rus Izvestia gazetesi; dört ülkenin vergi kolaylıkları, Rus toplumunun geniş varlığı, ihracatı artırma ve işleri genişletme imkânıyla iş sektörünü cezbettiğini bildirdi.   

Izvestia’nın aktardığına göre Vignon’un direktörü Vyacheslav Kartameshev şunları söyledi:   

“Rusya’nın dost ülkelerdeki işleri, özellikle bankacılık ve muhasebe politikalarıyla ilgili zaman zaman yaşanan zorluklara rağmen iyi durumda. Rus şirketleri başlıca bilgi teknolojileri, lojistik ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteriyor.”   

İş adamları yatırımlarını çeşitlendiriyor   

Rus iş adamlarını özellikle BAE’ye çeken şey, mal tedarikini düzenleme imkânı ve hizmet sektörü için önemli bir kitle oluşturan Rusların bu ülkedeki büyük varlığı. Şirketin uzmanlarına göre güzellik salonları, kafeler ve restoran sahipleri BAE’ye geliyor.   

Rusya İş Dünyası Derneği, BAE’deki Rus işletmelerinin varlığının Ukrayna’daki askerî operasyonun başlamasının ardından avro bölgesindeki Rus sermayeli şirketlerin hesaplarının kapatılmasından kaynaklandığını açıkladı.   

İzvestia’nın dernek sözcüsünden aktardığına göre: “Bu sayede BAE bankacılık sistemine milyarlarca dolar akması önlendi, Rusya ile BAE arasındaki ticaret hacmi dört kat arttı ve BAE’deki GSYH büyümesi olumlu etkilendi.”    

Russia Business’a göre pek çok Rus şirketi, uluslararası pazarlara açılmak için BAE topraklarında üretim yapmayı planlıyordu ancak BAE bankalarının hesapları kapatma ve işlemleri kısıtlama politikaları ışığında pek çoğu alternatif yerlere bakıyor.   

Şubat ayının başlarında ise BAE’deki bankalar, Rusya ile olan hesaplara kısıtlamalar getirmiş, Türk ve Çin bankalarının izinden giderek ABD’nin ikincil yaptırımlarından korkan şirket ve bireylerin hesaplarını kapatmaya başlamıştı.  

Popüler Haberler
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ordu, Darbe Teşebbüsünü Engelledi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

Myanmar'daki Çatışmalar, Arakanlı Müslümanları Tekrar Yerlerinden Ediyor

Myanmar'da yerinden edilen ve Bangladeş sınırındaki Buthidaung kentine sığınan binlerce Arakanlı Müslüman (Rohingya), ordu ile etnik silahlı gruplar arasında artan çatışmalardan dolayı kenti terk etmek zorunda kalıyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Konvoyunda Bulunan Bir Helikopter Kaza Yaptı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden birinin kaza yaptığı bildirildi.

Kuveyt'in Turistik Cazibe Merkezi Üçüz Kuleler

Seyir küreleriyle süslenmiş benzersiz tasarıma sahip üçüz kuleler günümüzde Kuveyt'in simgeleri arasında yer alıyor.

Umman'ın Tarihine Tanıklık El Alem Sarayı'nın 200 Yıllık Hikayesi

Umman'ın başkenti Muskat'taki El Alem Sarayı, ülkenin tarihine şahitlik eden, kentin en önemli sembollerinden sayılıyor ve 200 yılı aşkın bir tarihi olan saray Sultan Kabus'un önemli misafirlerini ağırlıyor.