Dosya

İslami İlimlerin Merkezleri ve Yeni Rotalar

Türkiye, son yıllarda İslami ilimlerdeki canlanma ve çekim merkezi olarak dikkat çekiyor. Batılı Müslümanlar, ülkenin sunduğu eğitim fırsatları ve sakin atmosferinden faydalanarak Türkiye'ye yöneliyorlar. Bu yükselişle birlikte ortaya çıkan hibrit sosyallik, geleneksel ve modern yaşam arasındaki denge arayışını Dr. Mehmet Erken Fokus+ için araştırdı.

Mehmet_Erken.jpgMehmet Erken

22MANS_WEB_-_Arap_Gençler_Türkçe_Öğrenimine_Yoğun_İlgi_Gösteriyor-2.jpg

Son yıllarda Arap ülkelerinde Türkçe öğrenmeye olan talep büyük ölçüde arttı. Enstitülerin yaygınlaşması ve Arap üniversitelerinde Türk dili bölümlerinin açılması ile, Arap gençleri arasında Türkçeye olan ilgiyi giderek artıyor.

Abdullah Al-mekhlafi

İsrail Saldırganlığı Karşısında “Füze Diplomasisinin” Kısa Tarihi 

İsrail'in geçmişten bugüne uzanan diplomasi taktikleri ve İran ile Hamas arasındaki gerginlik, bölgedeki dengeleri ve uluslararası ilişkileri şekillendiriyor.

Mehmed Mazlum ÇelikMehmed Mazlum Çelik

“Kızıl Düve” Üçüncü Tapınağın Habercisi Mi? 

İsrail’de, Tapınak Enstitüsü tarafından planlanan kızıl düve kurban etme ritüeli, Üçüncü Tapınak’ın inşasıyla ilişkilendiriliyor. Bu durum, bölgedeki dini ve siyasi gerilimleri artırma potansiyeline sahipken, ritüelin derin tarihi ve dini kökenleri bulunuyor.

Kübra CanKübra Can

Kuveyt Nasıl Küresel İnsani Yardım Faaliyetlerinin Merkezi Haline Geldi? 

Kuveyt, 1961 yılında Kuveyt Kalkınma Fonu’nun kurulmasından bu yana Kuveyt hükümeti ve halkı tarafından benimsenen bir politika olarak insani yardım çalışmalarında önde gelen ülkelerden biri ve Birleşmiş Milletler 2014 yılında Kuveyt Devleti’ni küresel insani yardım faaliyetlerinin merkezi olarak seçti.

Abdullah Al-mekhlafi

Filistin’de bir Filistin Devletinin İmkânı

Filistin’e yönelik yoğun İsrail saldırısı halen sürerken, 2024 sonundaki olası bir Trump başkanlığı döneminde, bağımsız bir Filistin devleti imkânını Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Fokus+ için inceledi.

Mehmet Akif Koç Mehmet Akif Koç

Kuveyt Ulusal Meclisi’nin Kilometre Taşları 

Kuveyt, parlamenter çoğulculuğun öncüsü olarak, 23 Ocak 1963’ten bu yana süregelen bir yasama geleneğine sahip. Bu perşembe günü yapılacak olan Ulusal Meclis seçimleri ise ülkenin siyasi istikrarını ve demokratik süreçlerini bir kez daha sınayacak.

Fokus+Fokus+

01HC_WEB_-_Türkiye_nin_Eğitim_Diplomasisinde_Uluslararası_Mezunlar_-_Mehmet_Erken.jpg

Türkiye'nin üniversiteleri, dünya genelinden öğrencilere yıllarca kapılarını açtı. Libyalı Manguş'tan Zanzibar lideri Mwinyi'ye kadar, bu zeminde yetişen liderler, Türkiye'nin eğitim alanındaki diplomatik etkisini gösteriyor. Türkiye’de okuyan uluslararası öğrencilerin, liderlik, kültürel diplomasi ve dünya üzerindeki etkisine katkılarını Dr. Mehmet Erken Fokus+ için araştırdı.

Mehmet_Erken.jpgMehmet Erken

01HC_WEB_-_Çölde_bir_Türk_Kraliçesi_İffet_Hanım_Mehmed_Mazlum_Çelik.jpg

Suudi Arabistan Kralı Faysal’ın eşi İffet Hanım, ülkenin ilk kadın kraliçesi olarak, Suudi kadınlarının eğitimine önemli katkılar sağladı. Bu saygın çiftin Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki kültürel bağları güçlendirmesini, Yazar Mehmed Mazlum Çelik Fokus+ için araştırdı.

Mehmed Mazlum ÇelikMehmed Mazlum Çelik

Geçmişten Günümüze Karabağ Anlaşmazlığı

Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya'da, Azerbaycan ve Ermenistan arasında uzun süredir anlaşmazlık konusu olan bir bölge. Bölgedeki çatışmanın temeli 20. yüzyılın başlarına, Sovyetler Birliği dönemine dayanıyor. Şimdi ise 2020 Karabağ Savaşı'nın ardından imzalanan ateşkes anlaşmasıyla birlikte, bölgedeki jeopolitik dinamiklerde yeni gelişmeler yaşanıyor. İran'ın Zengezur Koridoru'na karşı tutumu, bölgedeki stratejik dengeyi nasıl etkiliyor?

Ahmet Eren Üncel

İnsan Kaçakçılığı Çeteleri Kriz Zamanlarını Nasıl İstismar Ediyor

Hükümetler ve kurumlar çabalarını artırsa da, insan kaçakçılığı çeteleri kriz ve felaket zamanlarında kadınları, çocukları ve erkekleri istismar etmek için her türlü yöntemi kullanıyor. Kadınlar, çocuklar ve erkekler bu acımasız ticaretin kurbanı olmaya devam ediyor.

Numan Aytaş

İsrail’in Psikolojik Savaş Stratejisi

İsrail, Filistinlileri psikolojik olarak baskı altına almak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu yöntemler, etik ve vicdani değerler açısından eleştirilere neden oluyor ve çatışmanın karmaşık doğasını daha da derinleştiriyor. 

Tasaheel Abukmeil

Orta Doğu’nun Son Yüzyılına Bakmak

Modern Ortadoğu’nun son asrı günümüzü de şekillendiren çok boyutlu bir düzlemde okunmalı. Osmanlı düzeninin yıkılışı, 1915 Arap İsyanı, savaşlar, Arap Baharı, parçalanma, ayrışma ve dönüşme dinamiklerini Ortadoğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç Fokus+ için kaleme aldı.

Mehmet Akif Koç Mehmet Akif Koç

Dünyanın En Büyük Belediyeleri Hangileri ve Seçimler Nasıl Yapılıyor?

İstanbul, Tokyo, New York ve Londra gibi devasa metropoller, yerel seçimlerde ulusal ve uluslararası ilgiyi üzerlerine çekiyor. Her birinin benzersiz yönetim yapıları ve seçim süreçleri, dünya çapında dikkatle izleniyor.

Ali Zalat

Esma Esed’in Suriye Ekonomisini Kontrol Etmek İçin Yaptığı Yumuşak Darbe

Esma Esed, ekonominin en önde gelen ismi Rami Mahluf’u devirmesinin ardından Suriye ekonomisinin yaklaşık %70’ini kontrol ediyor.

Tasaheel Abukmeil

Katar Neden Hamas ile İsrail Arasında Başarılı Bir Arabulucu Olarak Öne Çıkıyor?

Katar, Hamas ile İsrail arasında devam eden müzakerelerde arabuluculuk yaparken, İsrail'in Hamas'ı finanse etmekle suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyor. Hamas'ın İsrail askerlerinin serbest bırakılması için yürütülen müzakereleri zorlaştırdığı iddiaları, bölgedeki diplomatik çözüm sürecini tehlikeye sokuyor.

Fokus+Fokus+

Kuzey Kore Neden Sürekli Füze Denemesi Yapıyor

Kuzey Kore’nin son balistik füze denemeleri, bölgesel güvenlik ve uluslararası diplomasi açısından önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor. Geçmişten günümüze, Kuzey Kore’nin füze programının evrimi, askeri kapasitesini artırma çabalarını ve uluslararası toplumla olan gerilimli ilişkisini yansıtıyor.

Ahmet Eren Üncel

Türkiye Kızıldeniz’deki Varlığını Güçlendiriyor mu? 

Türkiye, bölgesel barış ve istikrarı güçlendirmek ve deniz kaynaklarını korumak amacıyla Somali ve Cibuti ile on yıllık savunma ve iş birliği anlaşmaları imzaladı. Bu anlaşmalar, Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki stratejik varlığını artıracak.

Muhammed Ata  

Gazze’de Yeniden Yapılanma için Katar Komitesi

Katar Devleti eski Emiri Şeyh Hamad bin Halife es-Sani, Ekim 2012’de Gazze Şeridi’ne yaptığı ziyaret sırasında, Gazze Şeridi halkına destek olmak amacıyla yardım ve kalkınma projelerini hayata geçirmek üzere daimi bir Katar komitesinin kurulduğunu açıkladı. İlk hibenin değeri ise 407 milyon dolara ulaştı.

Tasaheel Abukmeil

Frantz Fanon’un gözüyle Cezayir Kurtuluş Mücadelesi- Mazlum Çelik

"Frantz Fanon; Cezayir’in Kurtuluş Savaşının bizatihi içinde bulunurken Fransa özelinde sömürgeciliğin kodlarını tespit etmeyi başarmıştı."

Mehmed Mazlum ÇelikMehmed Mazlum Çelik

Arap kültürünün renkli odası: Meclis - Kübra Can

Meclisler, sadece toplumsal meseleleri tartışmak için değil, aynı zamanda taziye ve düğün gibi etkinliklere ev sahipliği yapmak, halk hikayeleri ve türküler gibi sözlü mirası aktarmak için de kullanılır. Öte yandan herkesin katılımına açık olan bu alanlar

Kübra CanKübra Can