Orta Doğu

İran’ın Saldırısı Sonrasında Yükselen Silahlanma Çağrıları ve Diplomasi Trafiği 

Son dönemde bölgede yükselen tansiyon, çevre ülkeleri, başta hava savunması olmak üzere tüm savunma yetilerini güçlendirmek için harekete geçirdi. Bölge ülkelerinde, gelecek dönem askeri harcamalara ayrılan kaynağın arttırılması konuşuluyor. 

Abdullah Al-mekhlafi

Şerif-Hüseyin’in-İngiliz-eğitimli-pragmatik-torunu.jpg

Peygamber torunu Haşimi ailesinden Ürdün Kralı II. Abdullah’ı ve onun iç ve dış siyasetteki pragmatik adımlarını Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç Fokus+ için kaleme aldı.

Mehmet Akif Koç Mehmet Akif Koç

İsrail Saldırganlığı Karşısında “Füze Diplomasisinin” Kısa Tarihi 

İsrail'in geçmişten bugüne uzanan diplomasi taktikleri ve İran ile Hamas arasındaki gerginlik, bölgedeki dengeleri ve uluslararası ilişkileri şekillendiriyor.

Mehmed Mazlum ÇelikMehmed Mazlum Çelik

“Kızıl Düve” Üçüncü Tapınağın Habercisi Mi? 

İsrail’de, Tapınak Enstitüsü tarafından planlanan kızıl düve kurban etme ritüeli, Üçüncü Tapınak’ın inşasıyla ilişkilendiriliyor. Bu durum, bölgedeki dini ve siyasi gerilimleri artırma potansiyeline sahipken, ritüelin derin tarihi ve dini kökenleri bulunuyor.

Kübra CanKübra Can

Kuveyt Nasıl Küresel İnsani Yardım Faaliyetlerinin Merkezi Haline Geldi? 

Kuveyt, 1961 yılında Kuveyt Kalkınma Fonu’nun kurulmasından bu yana Kuveyt hükümeti ve halkı tarafından benimsenen bir politika olarak insani yardım çalışmalarında önde gelen ülkelerden biri ve Birleşmiş Milletler 2014 yılında Kuveyt Devleti’ni küresel insani yardım faaliyetlerinin merkezi olarak seçti.

Abdullah Al-mekhlafi

Filistin’de bir Filistin Devletinin İmkânı

Filistin’e yönelik yoğun İsrail saldırısı halen sürerken, 2024 sonundaki olası bir Trump başkanlığı döneminde, bağımsız bir Filistin devleti imkânını Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Fokus+ için inceledi.

Mehmet Akif Koç Mehmet Akif Koç

İsrail’in Psikolojik Savaş Stratejisi

İsrail, Filistinlileri psikolojik olarak baskı altına almak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu yöntemler, etik ve vicdani değerler açısından eleştirilere neden oluyor ve çatışmanın karmaşık doğasını daha da derinleştiriyor. 

Tasaheel Abukmeil

Orta Doğu’nun Son Yüzyılına Bakmak

Modern Ortadoğu’nun son asrı günümüzü de şekillendiren çok boyutlu bir düzlemde okunmalı. Osmanlı düzeninin yıkılışı, 1915 Arap İsyanı, savaşlar, Arap Baharı, parçalanma, ayrışma ve dönüşme dinamiklerini Ortadoğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç Fokus+ için kaleme aldı.

Mehmet Akif Koç Mehmet Akif Koç

Katar Neden Hamas ile İsrail Arasında Başarılı Bir Arabulucu Olarak Öne Çıkıyor?

Katar, Hamas ile İsrail arasında devam eden müzakerelerde arabuluculuk yaparken, İsrail'in Hamas'ı finanse etmekle suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyor. Hamas'ın İsrail askerlerinin serbest bırakılması için yürütülen müzakereleri zorlaştırdığı iddiaları, bölgedeki diplomatik çözüm sürecini tehlikeye sokuyor.

Fokus+Fokus+

İsrail Siyasetinin “Sağ İkonu” Binyamin Netanyahu

Netanyahu’nun ailevi, kişisel ve psikolojik özellikleri narsist bir kişiliğe, zaman zaman megalomaniye eğilimli bir bireye; güçlü ve hırslı, adanmış, zayıflıklarını göstermek istemeyen, hatasını kabul etmeyen, insanları kendi amaçları için kullanan, ikili ilişkilerinde hep ‘alan’, siyasette sadakatsiz, kişisel ve siyasi etikten yoksun, eleştiriye tahammülsüz, tümüyle kendi varlığı ve başarısına odaklanmış bir karaktere işaret ediyor.

Mehmet Akif Koç Mehmet Akif Koç

İnsan Hakları Örgütleri Mısır’ın IŞİD Liderlerini Serbest Bırakmasından Endişe Ediyor

Mısır’ın Kuzey Sina bölgesinde, IŞİD bağlantılı şüphelilere yönelik belirsiz kriterlerle af anlaşmaları yapılması, insan hakları kuruluşlarının endişelerini artırıyor. Yargısız infazlar ve sivillere yönelik katliamlarla suçlanan kişilerin akıbeti belirsizliğini korurken, Mısır makamları ulusal bir yargılama stratejisi geliştirme çağrılarıyla karşı karşıya.

Muhammed Ata  

Orta Doğu’nun Bulunamayan Kayıpları

Orta Doğu’da devlet ve devlet dışı aktörler tarafından ortadan kaldırılan insanların sayısı yüz binleri buluyor. Uluslararası Af Örgütü, bölgede kayıplardan bir haber bekleyenlerin beklemekte oldukları toplam süresinin bir milyon yılı geçtiğini duyurdu. Irak ise kayıp vakalarının en çok görüldüğü ülke olarak dikkat çekiyor.

Fokus+Fokus+

Unknown.jpeg

Siyonist hareketin başlangıcında, Yahudiler için bir devlet kurma düşüncesi sadece Kudüs ile sınırlı değildi. Uganda, Siyonizmin alternatif yurt arayışlarında önemli bir yer tuttu. Siyonizmin değişimi, Sultan II. Abdülhamit'in rolü ve Siyonist hareketin Kudüs politikalarına evrilmesini yazar Mehmet Mazlum Çelik Fokus+ için ele aldı.

Mehmed Mazlum ÇelikMehmed Mazlum Çelik

Hizbullah’ın Tünelleri Hamas’ın Gazze’deki Tünellerinden Daha Gelişmiş 

Fransız Libération gazetesi, Lübnan Hizbullahı’nın uzun süredir Kuzey Kore’nin sağladığı teknikler ve İran’ın yardımıyla hazırladığı tünelleri yeniden gündeme taşıdı. 

Tasaheel Abukmeil

Katar’dan Ramazan Ayına Özel Küresel Yardım Seferberliği

Katar, Ramazan ayında başlattığı geleneksel yardım kampanyalarıyla dünya genelinde milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyor. “Kardeşlerini Öncelerler” temasıyla yürütülen kampanya, iftar organizasyonlarından eğitim ve sağlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede destek sunuyor.

Abdullah Al-mekhlafi

Nil Üzerinde Dünden Bugüne Bitmeyen Gerginlik

İbn Haldun’un, meşhur eseri Mukaddime’de de ifade ettiği gibi “suyun suya benzemesinden daha çok geçmiş, geleceğe ve şimdiki zamana benzer.” Etiyopya ile Mısır arasında Nahda Barajı dolayısıyla günümüzde yaşanan gerginlikler sebepler değişse de aynı şekilde kendisini geçmişte de gösteriyordu.

Fokus+Fokus+

Gazze’deki Savaşın Rusya’nın Bölgedeki Rolüne Yansımaları  


Aksa Tufanı'nın patlak vermesi ve Gazze'deki çatışmalarla, Rusya, Orta Doğu’da çok daha etkili roller üstlenmeye çalışıyor. Putin'in açıklamaları ve Güvenlik Konseyi'ndeki karar süreci, bölgedeki Rus stratejisinin odak noktalarını belirliyor.

Muhammed Ata  

Amerika Birleşik Devletleri Orta Doğu’dan Çıkmalı mı?

ABD'nin Orta Doğu'daki varlığına ilişkin tartışmalar, güvenlik ve maliyet dengesini mercek altına alıyor. Uzmanlar, Amerika'nın bölgedeki askeri mevcudiyetinin caydırıcılığı mı, yoksa izolasyonun mu daha uygun olduğunu değerlendiriyor.

Muhammed Ata  

Gazze’de Yeniden Yapılanma için Katar Komitesi

Katar Devleti eski Emiri Şeyh Hamad bin Halife es-Sani, Ekim 2012’de Gazze Şeridi’ne yaptığı ziyaret sırasında, Gazze Şeridi halkına destek olmak amacıyla yardım ve kalkınma projelerini hayata geçirmek üzere daimi bir Katar komitesinin kurulduğunu açıkladı. İlk hibenin değeri ise 407 milyon dolara ulaştı.

Tasaheel Abukmeil

Geçmişten Günümüze Türkiye-Mısır İlişkileri

Türkiye ve Mısır arasında uzun yıllar süren gerilim, son aylarda yerini diyalog ve iş birliğine bıraktı. İki ülke, deniz yetki alanları anlaşması, bölgesel meseleler ve ekonomik ilişkiler konusunda görüşmeler yürütüyor. Soğuk Savaş’tan Süveyş Krizi’ne, Hüsnü Mübarek’ten Muhammed Mursi ve Abdülfettah Sisi’ye, Türkiye-Mısır ilişkilerinin dünü ve bugünü.

Ahmet Eren Üncel

Suudi Arabistan Yemen Savaşını Sona Erdirip 2030 Vizyonuna Odaklanmak İstiyor

Suudi-İran mutabakatının ardından başlayan Umman arabuluculuğundaki görüşmeler, Nisan 2023'te Husi ve Suudi heyetlerinin gerçekleştirdiği karşılıklı ziyaretlerle olumlu bir seyir izliyor. Mahkûm takasları ve Husi grubundan gelen Umre izni gibi anlaşmalar, sekiz yıllık savaşın ardından Yemen'de barışa doğru önemli adımların atıldığını gösteriyor.

Abdullah Al-mekhlafi

كيف تساهم الاستثمارات العربية في نمو الاقتصاد التركي؟ / Arap Yatırımları Türkiye Ekonomisinin Büyümesine Nasıl Katkıda Bulunuyor?

Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlar 16,2 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’nin Arap ülkelerindeki yatırımları da 2,1 milyar dolara çıktı.

Abdullah Al-mekhlafi

لبنان بلا رئيس.. أزمة مركبة وآثار مدمرة للفراغ السياسي(تقرير) / Başkansız Lübnan... Çok Denklemli Bir Kriz ve Siyasi Boşluğun Yıkıcı Etkileri

Lübnan, Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un görev süresinin sona ermesinin ardından üç yıldır yeni bir cumhurbaşkanı seçemiyor. Siyasi çıkmaz, ülkede belirsizliği artırıyor ve Temsilciler Meclisi, görüş ayrılıkları nedeniyle uzlaşma sağlayamıyor.

Tasaheel Abukmeil

İsrail’in Suikastı Bölgeyi Ateşe Verdi: Hamas Liderleri Hedefte

İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği hava saldırısında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ve arkadaşları hayatını kaybetti.

Muhammed Ata  

فنانون سوريون بين نيران الوطن ونعيم السلطة / Vatan Aşkı ile İktidar Nimetleri Arasında Kalan Suriyeli Sanatçılar

Suriye'de 2011'deki halk ayaklanması, sanat camiasını da bölerek iktidara karşı duranlarla destekleyenler arasında keskin bir çizgi oluşturdu. Kimileri devrimin yayında yer alırken, diğer bir kesim ise rejimin yanında durmayı ve onu savunmayı seçti.

Muhammed Ata