Suriyeli Entelektüel ve Hatip Issam el-Attar Vefat Etti

Suriye'deki "Müslüman Kardeşler” eski Genel Sorumlusu Issam el-Attar, 97 yaşında Almanya'da vefat etti.
Suriyeli Entelektüel ve Hatip Issam el-Attar Vefat Etti
3 Mayıs 2024

Entelektüel ve hatip, Suriye'deki "Müslüman Kardeşler” eski Genel Sorumlusu Issam el-Attar, cuma günü sabaha karşı Almanya'nın Aachen kentinde 97 yaşında vefat etti.  

Ailesi tarafından, Facebook sayfasında el-Attar’ın vefat haberi şu sözlerle duyuruldu:

“Babamız Issam el-Attar bu gece (23 Şevval 1445 Cuma gecesi, MS 3 Mayıs 2024) vefat etti, Allah rahmet eylesin. Haklarınızı helal etmenizi ve Allah’ta rahmet dilemenizi temenni ediyoruz.” 

Ayrıca, ailesinin yayımladığı mesajda Attar şu sözlerle veda etti:

“Hoşça kalın, kardeşlerim, oğullarım, kızlarım, ebeveynlerim ve vatandaşlarım hoş çakalın. Sizi emanetleri kendisine döndürülen Allah’a emanet ediyorum. Dininizi, amellerinizi ve son anlarınızı Allah’ emanet ediyor, Allah sizleri korusun, vazifelerinizde ve iyi amellerinizde size yardım etsin, sizi her türlü kötülükten, sıkıntıdan, kederden, ıstıraptankurtarsın ve korusun. Allah beni bağışlasın, Allah’tan bağışlanmamı ve bana iyi bir son nasip etmesini dileyin. Hepinizden Allah razı olsun. Allah sizi mükafatlandırsın. Kardeşiniz Issam el-Attar.” 

Suriye’deki Müslüman Kardeşler, Issam el-Attar'a rahmet dileyerek, onu "büyük bir şahsiyet, güçlü ve gayretli bir lider" olarak tanımladı.  

Müslüman Kardeşlerin genel sorumlusu Amir Albuselamah “Attar’ın ülkenin içinde bulunduğu en zor şartlarda bile iyi bir şekilde liderlik ettiğini, bu sebeple önemli bir lider ve iyi bir rehber olduğunu” belirterek, "öncü bir düşünür, seçkin bir reformcu, fedakarlık, her türlü mücadele sahasında çabalarına şahit olduğumuz ve parmakla gösterilen bir mücahit ve hatipti” ifadelerine yer verdi. 

Müslüman Alimler Birliği Başkanı Dr. Ali el-Karadaği, Attar’ın vefatıyla ilgili olarak “Kardeşim, müfekkir, büyük bir dava adamı ve lideri olan Prof. Issam el-Attar, 17 Mart 1981'de Hafız Esed tarafından suikasta uğrayan eşi Benan el-Tantavi'yi kaybetmenin üzüntüsü ve acısıyla boğuşan bir adamdı, Allah ona rahmet eylesin” ifadelerinde bulundu. 

Issam el-Attar'ın biyografisi  

1927'de Şam'da doğan Issam el-Attar, Suriye rejiminin Kültür ve Medya İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve eski Kültür Bakanı Necahel-Attar'ın kardeşidir.    

Eşi Benan al-Tantavi, 1981 yılında Almanya'da Suriye rejim istihbaratı tarafından suikast için girdikleri evde bulunamayınca öldürülen Şeyh Ali al-Tantavi'nin kızıdır. 

İlim ve fıkıhla ilgilenen Attar’ın ailesi Şam’ın köklü ailelerindendir. Ayrıca gençliğinden bu yana verdiği vaazlarla öne çıkmıştır.  

1955 yılında Şam'da tüm büyük Suriye şeyhlerinin ve Muhammed el-Mübarek, Ma'rufed-Devalibi, Mustafa el-Zerka olmak üzere Suriyeli tüm politikacıların ve bütün İslami kültür derneklerinin katıldığı bir konferans düzenlendi. Bu konferansta Issam el-Attar oybirliğiyleİslam İşbirliği Teşkilatı’nın Genel Sekreteri olarak seçildi. 

O dönemde Müslüman Kardeşlerin yasama ve yürütme ofisinde görev alan Attar, Müslüman Kardeşler’in Şam ofisi üyesiydi. Daha sonra ise, Suriye'deki Müslüman Kardeşler’in genel sorumlusu oldu. 

Popüler Haberler
Kuveyt'in Turistik Cazibe Merkezi Üçüz Kuleler

Seyir küreleriyle süslenmiş benzersiz tasarıma sahip üçüz kuleler günümüzde Kuveyt'in simgeleri arasında yer alıyor.

Umman'ın Tarihine Tanıklık El Alem Sarayı'nın 200 Yıllık Hikayesi

Umman'ın başkenti Muskat'taki El Alem Sarayı, ülkenin tarihine şahitlik eden, kentin en önemli sembollerinden sayılıyor ve 200 yılı aşkın bir tarihi olan saray Sultan Kabus'un önemli misafirlerini ağırlıyor.

BM Gazze'de Kara Sınırlarının Açılmaması İnsani Felaketi Sürdürüyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'ne kara sınırlarının açılmaması ve bölgeye güvenli ulaşımın sağlanmamasının, insani felaketin sürmesine…

Mirbat Geçmişin İzlerini Taşıyan Şehir

Umman Denizi'ne uzanan Mirbat şehrinde, geçmişte antik pazarda alışveriş için çevre ülkelerden gelen tüccarları ağırlayan limanın yanı sıra bölgeyi olası tehlikelerden korumak için inşa edilen tarihi kale ziyaretçilerini karşılıyor.

İsrail'in Gazze Katliamı Hedefleri ve Olası Sonuçları

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının temel hedefleri, Hamas'ı ortadan kaldırmak, rehineleri kurtarmak ve bölgeyi işgal etmektir. Uzun süredir devam eden bu çatışmanın, barış süreci için gerçekçi ihtimallerini ve zorlu seçenekleri Dr. Ayhan…