Kuveyt’te Parlamento Seçimleri Yaklaşıyor

Kuveyt, 4 Nisan’da gerçekleşecek Millet Meclisi seçimleri için hazırlanıyor. 200 adayın yarıştığı seçimlerde, siyasi partiler, bağımsız genç adaylar ve aşiret temsilcileri meclis koltukları için mücadele edecek.
Fokus+
Kuveyt’te Parlamento Seçimleri Yaklaşıyor
3 Nisan 2024

Kuveyt parlamento seçimlerinde farklı siyasi yönelim ve fikir akımlarını temsil eden isimlerin yanı sıra bağımsız adaylar da yarışıyor. 

Kuveytliler, 4 Nisan Perşembe günü Millet Meclisi üyelerini seçmek için sandık başına gidiyor. 5 bölgede, 13’ü kadın olmak üzere toplam 200 aday, 50 sandalye için yarışıyor.  

Millet Meclisi’ne seçilmeyen bakanlar ise görevleri nedeniyle meclis üyesi sayılacaklar ve toplam bakan sayısı, meclis üyelerinin üçte birinden fazla olmayacak. 

Öte yandan, önceki parlamento seçimleri üzerinden 1 yıldan az bir zaman geçti. Önümüzdeki seçim, Kuveyt siyasi tarihinin 21. seçimi.    

Kuveyt Emiri, bu yıl 15 Şubat’ta yayımladığı bir kararname ile meclisi feshetmişti. Emir’in gösterdiği gerekçeler arasında mecliste kanunsuzluk yapılması ve uygunsuz bir dil kullanılması vardı.  

Anayasaya göre Emir’in gerekçe sunarak meclisi feshetme hakkı olduğu Kuveyt’te bu, 12. fesih kararnamesi.  

Siyasi yönelimler 

Kuveyt Millet Meclisi seçimlerine başta İslami Anayasa Hareketi olmak üzere farklı siyasi güçler katılıyor. Söz konusu hareketin en öne çıkan adayı ise birinci bölgede yarışan Ahmed Matar. 

Öte yandan başta Kuveyt Demokratik Platformu olmak üzere ulusal hareketler de seçimde yarışıyor. Söz konusu platformu, Muhammed Cevher Hayat temsil ediyor.  

Bunun yanında hiçbir siyasi oluşumu ve akımı temsil etmeyen bazı genç isimler, bağımsız aday olarak seçime katılıyor. Mecliste temsil edilmek isteyen farklı Selefi akımlar da aday çıkarıyor.  

4. ve 5. bölgelerde aşiretler ön plana çıkıyor 

Kuveyt seçimlerinde özellikle 4. ve 5. bölgelerde aşiretler, ön plana çıkıyor. Macid Müsaid, Halid Şihhir ve Halid Neyf tarafından temsil edilen Mataran Aşireti; Badi Hussian ve Muhammed Musaid tarafından temsil edilen Dosar Aşireti ve Suud Asfur ile Halid Seri’nin temsil ettiği Hevacir Aşireti, söz konusu aşiretler arasında.   

Kuveyt seçimlerinde mezhepsel boyut 

Başta Ulusal İslami Koalisyon gibi Şii güçler olmak üzere Kuveyt seçimlerinde etkin bir mezhepsel boyut da var. Ulusal İslami Koalisyon 1. bölgede Salih Aşur ve Ahmed Lari tarafından; üçüncü bölgede Abdullah Gazanfer tarafından, 5. bölgede ise Hani Şems tarafından temsil ediliyor.   

Popüler Haberler
Kuveyt'in Turistik Cazibe Merkezi Üçüz Kuleler

Seyir küreleriyle süslenmiş benzersiz tasarıma sahip üçüz kuleler günümüzde Kuveyt'in simgeleri arasında yer alıyor.

Umman'ın Tarihine Tanıklık El Alem Sarayı'nın 200 Yıllık Hikayesi

Umman'ın başkenti Muskat'taki El Alem Sarayı, ülkenin tarihine şahitlik eden, kentin en önemli sembollerinden sayılıyor ve 200 yılı aşkın bir tarihi olan saray Sultan Kabus'un önemli misafirlerini ağırlıyor.

BM Gazze'de Kara Sınırlarının Açılmaması İnsani Felaketi Sürdürüyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'ne kara sınırlarının açılmaması ve bölgeye güvenli ulaşımın sağlanmamasının, insani felaketin sürmesine…

Mirbat Geçmişin İzlerini Taşıyan Şehir

Umman Denizi'ne uzanan Mirbat şehrinde, geçmişte antik pazarda alışveriş için çevre ülkelerden gelen tüccarları ağırlayan limanın yanı sıra bölgeyi olası tehlikelerden korumak için inşa edilen tarihi kale ziyaretçilerini karşılıyor.

İsrail'in Gazze Katliamı Hedefleri ve Olası Sonuçları

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının temel hedefleri, Hamas'ı ortadan kaldırmak, rehineleri kurtarmak ve bölgeyi işgal etmektir. Uzun süredir devam eden bu çatışmanın, barış süreci için gerçekçi ihtimallerini ve zorlu seçenekleri Dr. Ayhan…