Kuveyt Parlamentosunda Güç Dengeleri: Az Değişiklikle Yeni Dönem

Kuveyt’te gerçekleşen 2024 genel seçim sonuçlarına göre, Şii ve Selefilerin meclis sandalye sayıları artarken, Müslüman Kardeşler’in sandalye sayısı düştü. Kadın adaylardan yalnızca biri meclise girebildi. Seçmen katılım oranı ise %62.1 olarak açıklandı.
Fokus+
Kuveyt Parlamentosunda Güç Dengeleri: Az Değişiklikle Yeni Dönem
5 Nisan 2024

2024 Kuveyt Millet Meclisi seçim sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre Şii adayların sandalye sayısı 7’den 8’e, Selefilerin sandalye sayısı 6’dan 8’e yükselirken, Müslüman Kardeşler’in sandalye sayısı 5’ten 2’ye düştü. Toplam 50 sandalyenin geri kalanını ise aşiret üyeleri kazandı.    

Kadın adaylardan ise sadece birisi milletvekili olabildi. Önceki mecliste de tek kadın vekil Jenan Boushehri olmuştu.    

 

Parlamentoda güç dengeleri: Yeni sandalye dağılımı   

Yeni sandalye dağılımı eski meclise göre az bir farklılık gösteriyor. 1. bölgede 4 milletvekili, 2. ve 3. bölgelerde 1 milletvekili, 4. bölgede iki milletvekili, 5. bölgede ise yalnızca 3 milletvekili değişti.  

Eski milletvekili adayı ve siyasi analist Abdullah Ali Muhammed El Kenderi, seçim sonuçları doğrultusunda muhalefetin parlamentodaki en etkin güç olacağını ifade etti.    

Çıkması beklenen önemli kanunların meclisi beklediğini belirten Kenderi, meclisin onayını alması için yeni Veliaht Prens’in de değerlendirileceğine işaret etti.   

 

518 bin 365 seçmen oy kullandı   

Kuveyt Enformasyon Bakanlığı, 2024 seçimlerinde oy kullanan seçmen oranının %62.1’e ulaştığını duyurdu. Açıklamada 518 bin 365 seçmenin oy kullandığı belirtildi.    

Emir’in 15 Şubat’ta yayınladığı kararname ile meclisi feshetmesinden sonra yeni seçimlerin yapılacağı duyurulmuştu. Söz konusu seçim, 1963 yılında kurulan Kuveyt’in 21. parlamento seçimi.  

Öte yandan Kuveyt’in yasama organını temsil eden meclis, hükümeti denetlemek ve gerektiğinde güvenoyunu çekmek gibi geniş yetkilere sahip.    

Popüler Haberler
Kuveyt'in Turistik Cazibe Merkezi Üçüz Kuleler

Seyir küreleriyle süslenmiş benzersiz tasarıma sahip üçüz kuleler günümüzde Kuveyt'in simgeleri arasında yer alıyor.

Umman'ın Tarihine Tanıklık El Alem Sarayı'nın 200 Yıllık Hikayesi

Umman'ın başkenti Muskat'taki El Alem Sarayı, ülkenin tarihine şahitlik eden, kentin en önemli sembollerinden sayılıyor ve 200 yılı aşkın bir tarihi olan saray Sultan Kabus'un önemli misafirlerini ağırlıyor.

BM Gazze'de Kara Sınırlarının Açılmaması İnsani Felaketi Sürdürüyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'ne kara sınırlarının açılmaması ve bölgeye güvenli ulaşımın sağlanmamasının, insani felaketin sürmesine…

Mirbat Geçmişin İzlerini Taşıyan Şehir

Umman Denizi'ne uzanan Mirbat şehrinde, geçmişte antik pazarda alışveriş için çevre ülkelerden gelen tüccarları ağırlayan limanın yanı sıra bölgeyi olası tehlikelerden korumak için inşa edilen tarihi kale ziyaretçilerini karşılıyor.

İsrail'in Gazze Katliamı Hedefleri ve Olası Sonuçları

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının temel hedefleri, Hamas'ı ortadan kaldırmak, rehineleri kurtarmak ve bölgeyi işgal etmektir. Uzun süredir devam eden bu çatışmanın, barış süreci için gerçekçi ihtimallerini ve zorlu seçenekleri Dr. Ayhan…