İsrail, Hamas Muhalifi Filistinlileri Gazze Yönetimine Hazırlıyor

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Arap ve İsrailli yetkililerin belirttiğine göre İsrail emniyet birimleri, insani yardımların Gazze’de dağıtılması planı üzerinde çalışıyorlar. Filistinlilerin iktidarda olacağı bir Gazze yönetimini hedefleyen plan, Hamas tarafından sert tepkiyle karşılanırken İsrail Savaş Kabinesi’nde de tartışmaya sebep oldu.
Fokus+
İsrail, Hamas Muhalifi Filistinlileri Gazze Yönetimine Hazırlıyor
23 Mart 2024

The Wall Street Journal’ın haberine göre, ileri gelen bir İsrail savunma yetkilisi Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail tarafı, Hamas ile ilişkisi bulunmayan Filistinli liderleri yardım faaliyetlerinde  görevlendirmek için bölgesel bir destek talep etti.     

Yetkililerin açıklamasına göre, yardım görevlileri savaş akabinde emniyet kuvvetlerince de desteklenecek. Söz konusu kuvvetlerin mali desteğini ise zengin Arap hükümetleri üstlenecek. 

Plan, 7 Ekim saldırısı sonrası Gazze’yi işgal eden İsrail’in, oluşan yönetim boşluğunu doldurmak için attığı ilk adımı temsil ediyor. 

Öte yandan Gazze sakinlerine insani yardım ulaştırılması için daha fazla çaba göstermesi ve savaş sonrası Gazze’nin yönetimi için açık bir program ortaya koyması için İsrail, ABD ve Arap hükümetlerinden baskı görüyor. 

Bir başka İsrailli yetkiliye göre Hamas’ın sert tepkisi, planın uygulanmasına engel olabilir.  

Gazze’de hakim olan kaos sebebiyle düzenli yardım dağıtımını mümkün görmeyen Biden yönetimi ve İsrail Savunma Kuvvetleri, yönetim boşluğunda Hamas’ın tekrar güçlenebileceğini belirtiyor. 

Gazze’de etkin bir şekilde yardım dağıtacak bir kuvvete ihtiyaç olduğunu da belirten yetkililer, söz konusu kuvvetin Batı Şeria merkezli Filistin Hükümeti’ne veya hükümetin iktidar partisi el-Fetih'e bağlanmasının muhtemel olduğunu ifade etti. 

İsrail’in işgal ettiği topraklardaki güvenlik birimi sorumlusu Tümgeneral Gassan Alian’a göre yardım faaliyetleri, Hamas’ın son kalesi Refah’ı boşaltıp şehre saldırmak için yürütülen planın önemli bir parçası. 

Bir yetkiliye göre Alian’ın görüşü, insani yardımların dağıtılması için Hamas’a muhalif Filistinlilerin “yerel yönetim” kurarak, silahlı grupların tekrar güç kazanmasının engellenmesini içeriyor. 

Gazze’deki yardım dağıtımında resmi bir rol oynamayan Hamas, İsrail’in planını bağımsız bir yönetim kurma yolu olarak görüyor. Hamas’ın bir güvenlik yetkilisi, konu hakkında yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Gazze cephesinin saflarıyla oynamaya kalkanlara demir yumruğumuzu indirecek, bize yeni kuralların dayatılmasına asla izin vermeyeceğiz.” 

Öte yandan zengin körfez ülkeleri, Filistin Devleti’nin kurulmasına izin verilmedikçe, yardım planında öngörülen maddi sorumluluğu üstlenmeyeceğini belirtti. Netenyahu ise böyle bir şartı kesin bir şekilde reddediyor.  

Gazze’de ertesi gün planını konuşmak için Cidde’ye varan Blinken, çarşamba günü Muhammed Bin Selman ile görüştü. Söz konusu görüşme sonrası Suudi Arabistan’ın, Gazze’nin yeniden inşa edilmesi için ağır bir maddi sorumluluk alacağı tahmin ediliyor. 

Muhammed Dahlan

Bir Hamas yetkilisi, alternatif yönetim planlarına Muhammed Dahlan’ın da dahil olmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Muhammed Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne sürgüne gönderilmeden önce üst düzey bir Fetih üyesiydi.  

Yetkililerin ifadesine göre İsrail, işbirliği için önde gelen Filistinlilerle iletişime geçti. Söz konusu isimler arasında Filistin Hükümeti’nde üst düzey istihbarat yetkilisi Macid Ferec, Batı Şeria’da yaşayan iş adamı Beşşar el-Mısri ve Gazze’nin eski güvenlik sorumlusu Muhammed Dahlan da var.

Popüler Haberler
Kuveyt'in Turistik Cazibe Merkezi Üçüz Kuleler

Seyir küreleriyle süslenmiş benzersiz tasarıma sahip üçüz kuleler günümüzde Kuveyt'in simgeleri arasında yer alıyor.

Umman'ın Tarihine Tanıklık El Alem Sarayı'nın 200 Yıllık Hikayesi

Umman'ın başkenti Muskat'taki El Alem Sarayı, ülkenin tarihine şahitlik eden, kentin en önemli sembollerinden sayılıyor ve 200 yılı aşkın bir tarihi olan saray Sultan Kabus'un önemli misafirlerini ağırlıyor.

BM Gazze'de Kara Sınırlarının Açılmaması İnsani Felaketi Sürdürüyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'ne kara sınırlarının açılmaması ve bölgeye güvenli ulaşımın sağlanmamasının, insani felaketin sürmesine…

Mirbat Geçmişin İzlerini Taşıyan Şehir

Umman Denizi'ne uzanan Mirbat şehrinde, geçmişte antik pazarda alışveriş için çevre ülkelerden gelen tüccarları ağırlayan limanın yanı sıra bölgeyi olası tehlikelerden korumak için inşa edilen tarihi kale ziyaretçilerini karşılıyor.

İsrail'in Gazze Katliamı Hedefleri ve Olası Sonuçları

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının temel hedefleri, Hamas'ı ortadan kaldırmak, rehineleri kurtarmak ve bölgeyi işgal etmektir. Uzun süredir devam eden bu çatışmanın, barış süreci için gerçekçi ihtimallerini ve zorlu seçenekleri Dr. Ayhan…