1952 Tazerka Katliamı: Tunus’un Hafızasından Silinmeyen Fransız Sömürgecilik Vahşeti 

Tunus'un kuzey doğusundaki Tazerka kasabasında yaşanan 29 Ocak 1952 tarihli vahşi saldırı, işgalci Fransa'nın çirkin yüzünü gösterdi. Masum sivillerin hedef alındığı katliam, Tunus'un direniş ruhunu daha da körükledi ve sömürgeci Fransa'nın acımasızlığını tüm dünyaya gözler önüne serdi.
Fokus+
Tunus’un Hafızasından Silinmeyen Fransız Sömürgecilik Vahşeti 
15 Mart 2024

Tunus’un kuzey doğusunda yer alan Nabil eyaletinin kasabalarından biri olan Tazerka’da 29 Ocak 1952 günü, öncesine ve sonrasına hiç benzemeyen bir gündü. O gün işgalci Fransa, en çirkin yüzünü göstermeye kararlıydı ve Tunus’un hafızasından asla silinmeyecek, bebekleri, çocukları, hamile kadınları ve yaşlıları hedef alan son derece vahşi bir katliama imza atmıştı. Öyle bir katliam ki işgalin masum sivillere karşı suç işlediğini reddeden bazı Fransızları bile şoke etmişti.  

Ali Belhouane’nin (1956’da Fransız himayesine karşı mücadele veren Tunus ulusal hareketinin liderlerinden biri) Devrimin Tunusu adlı kitabında, Fransız bir öğretmenin L’Educateur dergisine gönderdiği ve gördüklerinin dehşetini anlattığı bir mektubun içeriği alıntılanıyordu:  

“Size bu satırları, hazin bir sabah vakti, tutuşmuş şiddetli bir öfke ortamında, her yeri saran trajedilerin arasında, köyün semalarında uçan uçakların ve zırhlı araçların sesinin bağrışmalar, ağıtlar ve iniltilere karıştığı yüksek seslerden başka bir şey duymadığım bir saatte gönderiyorum. Yürek yakan iki trajediye bizzat tanık oldum, masum kadınların, çocukların ve zavallı erkeklerin kanlar içinde yere düşüp çırpınışlarını izledim, hepsi savunmasız insanlardı!”  

Sömürgeci Fransa, sömürgeciyi yenmek için silahlanan Tunuslu direnişçileri kastederek “eşkıyalara” karşı mücadele adı altında bu tür suçları işlemiş olsa da Tazerka saldırısının hiçbir haklı gerekçesi yoktu. Çünkü bölge halkı sömürgeciye karşı hiçbir harekete girişmemişti.  

Tarihçi Muhammed Zuveyb bunu doğrulayarak şöyle diyor:  

“Tazerka kasabasının, Fransız sömürgeciliğine karşı bilinen hiçbir mücadelesi yoktu. Aksine halkı, ulusal hareketle hiçbir ilgisi olmayan çiftçilerden oluşan bir köydü. Ulusal harekete katıldıklarını veya desteklediklerini kanıtlayan hiçbir resmi yazı veya kaynak da yok. Dolayısıyla onlar sadece, Tunusluların kalplerine korku ve dehşet salmak için işlenmiş bir katliamın kurbanlarıydılar.”  

Zuveyb, Tazerka olaylarının tarihsel olarak, Tunus Düstur Partisi’nin Fransız sömürgeciliğine karşı silahlı mücadele ilan edip Tunuslulara sömürgeciye karşı silahlı seferberlik çağrısında bulunduğu 18 Ekim sonrasına denk geldiğini açıklıyor ve şu yorumu yapıyor:  

“Fransız kuvvetleri, Tazerka kasabasına baskın düzenleyip halkını katlederek ve vahşice saldırarak Tunus direnişine her türlü katliam, taciz ve istismara muktedir olduğu mesajını iletmek istedi. Ancak amacına ulaşamadı. Ulusal hareket devamlılığını sürdürdü ve Tunuslular sömürgeciliği yenene kadar direndiler.”  

Fransa’nın hunhar yüzünü gösterdiği gün  

Sömürgecinin pençesi 29 Ocak’ta Tazerka halkına uzanmıştı. Erkekler köy meydanında namluların ucuna toplanmış, iki saat boyunca evler dinamitle havaya uçurulmuş, halkın ev eşyaları gibi tüm malvarlığı tahrip edilmiş, erzakları yağmalanmış, yine de çürük kalpleri soğumamış, bu kez köyün camisine saldırmışlar, mushafları ve dini kitapları yok etmişler, akşam da köyün kadınlarına ve kızlarına tecavüz etmişler ve bebekleri de postalların altında ezerek katletmişlerdi.   

Belhouane kitabında, Tunuslulara yönelik bu istismarın amacının onlara acımasızca eziyet etmenin yanı sıra geleneklerini ve morallerini bozmak olduğunu savunuyor. Bu nedenle o gece askerler, kocaları uzaklaştırılmış kadınların üzerine salındı. Belhouane’a göre sömürgeci, Müslüman bir kadının namusuna dokunmanın ona asla silinmeyecek bir utanç yaşatacağını, hep olduğu gibi toplumdan dışlanarak bir kenara itileceğini, kocası ve ailesinin onu terk edeceğini, insanların ona kin ve nefretle bakacağını çok iyi biliyordu.  

Tazerka halkının meydan okuma ve direniş kararlılığı  

Tunuslu tarihçi ve siyaset araştırmacısı Halid Ubeyd, sömürgeci Fransa’nın Nabil eyaletinde (başkent Tunus’a 105 km uzaklıkta), Hammam Ghezaz’da (Kelibia’ya 2,5 km uzaklıkta), Beni Khalled’de (başkente yaklaşık 42 km uzaklıkta), Somâa ve diğer şehirlerde bir güvenlik operasyonu yürütmek istediğini, ancak bölge sakinlerine karşı işlenen büyük tecavüzler nedeniyle Tazerka operasyonun adını duyurduğunu ifade ediyor.  

“Tazerka olayları yalnızca tek bir çerçevede değerlendirilebilir, o da Fransız sömürgeciliğinin, ulusal hareket liderleri, başta Habib Burgiba ve arkadaşları olmak üzere Yeni Anayasal Özgürlük (Düstur) Partisi liderleri tutuklanır ve 18 Ocak’tan ay sonuna kadar güç politikası kullanılırsa Tunus halkının direniş ruhunun yok edileceğine inanıyor olmasıydı. Ancak nihayetinde tam tersi oldu. Her gün yapılan gösteriler meydan okuma ve direniş kararlılığını artırdı.”  

Ayrıca Fransız sömürgeciliğinin farkında olmadığı şeyin Düstur Partisi’nin 1940’lı yıllardan beri Tunusluları seferber ederek, psikolojik yönden motive ederek, onları birleştirmeye çalışarak ve Tunus’un topyekûn kurtuluşu için koordinasyon çağrısında bulunarak kararlı bir yüzleşmeye hazırlanması olduğuna işaret etti. Bu bağlamda, partinin başlattığı seferberlik ve propagandanın meyvesini verdiğini, ocak ayında Fransız baskısı başladığında halkın yüzleşmeye, direnişe ve can kayıpları gibi tüm olasılıklara hazır olduğunu vurguladı.  

Tarihçi Halid Ubeyd’e göre Fransız tepkisi, Tunusluların son derece kararlı direniş ve mücadele ruhunu bastırmayı amaçlıyordu, çünkü direniş Tunus’un şehirlerinde, büyük köylerinde ve yerleşim birimlerinde ortaya çıkmaya başlamıştı. O dönem Tunus devriminin ilk aşamasıydı. İşte sömürgeci bu sindirme operasyonuyla, Tunus direniş ruhunu yok etmek ve kökünü kazımak istedi, ancak nihayetinde başarısız oldu, ters tepti ve sorgulama konusu haline geldi.  

Popüler Haberler
İsrail ve ABD, Gazze'deki Ateşkes Müzakerelerini Uzatmak İçin Zaman Kazandığı Belirtiliyor

Filistinli siyasi analist Süleyman Beşşarat, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı müzakerelerin, Tel Aviv yönetiminin, daha fazla zaman kazanmayı istemesi nedeniyle "mümkün olduğu kadar uzun süre devam edeceği" değerlendirmesinde bulundu.

İtalyan hukukçuya göre, Türkiye'nin UAD'deki İsrail Davasına Müdahilliği Daha Fazla Devleti Harekete Geçirecek

İtalyan hukukçu Dr. Luigi Daniele, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'ndaki İsrail davasına müdahalesi, daha fazla devleti harekete geçirerek davanın uluslararası boyutta daha geniş bir ilgi görmesine neden olabilir.

Ptolemaioslar: Mısır’ın Avrupalı Firavunları 

Büyük İskender'in ardından yükselen Ptolemaios Hanedanı, Mısır'ı yönetirken Yunan kültürünü ve gücünü zirveye taşıdı. İskenderiye Kütüphanesi ve İskenderiye Feneri gibi eserlerle antik dünyanın kayıp hazinesini oluşturan hanedanın trajik sonu,…

Kampüslerde Dayanışma: Üniversiteliler İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırılarını Protesto Etti

Türkiye'nin çeşitli illerindeki üniversite öğrencileri ve akademisyenler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı seslerini yükseltiyor. Kampüslerde bir araya gelen öğrenciler, dayanışma ve destek gösterileriyle dünya kamuoyuna…

Çiftçi Samet Aksoy Hafta İçi Dizi Setinde Hafta Sonu Tarlada Mesaide

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde çiftçilik yaparken oyunculuk hayalinin peşinden koşan 35 yaşındaki Samet Aksoy, 4 yıl önce bir oyunculuk ajansından yardımcı oyuncu olarak seçildiği Kuruluş Osman dizisinde, "Oğuz Alp" karakterine hayat…