İran ile İsrail Arasındaki Gerginlik Sona Erdi Mi?

Son İsrail-İran gerginliği, İsrail'in Gazze’deki çatışmalara odaklanırken İran’a yönelik gerçekleştirdiği sınırlı saldırılarla şiddetlendi. Bu karşılıklı saldırılar, İran'ın Şam'daki konsolosluğunun vurulmasıyla başladı ve tırmandı. İran'ın tepkileri, bölgenin gelecekteki istikrarı için kritik olacak.
Fokus+
İran ile İsrail Arasındaki Gerginlik Sona Erdi Mi
19 Nisan 2024

İran’da cuma sabahı bir saldırı gerçekleşti. ABD medyası, İsrail ve Amerikalı yetkililere dayanarak, bu saldırının İsrail tarafından yapılan bir misilleme olduğunu aktardı. Ancak Tel Aviv, resmi olarak saldırıyı üstlenmedi.  

Eski İsrail yetkilileri ve analistlere göre, bu saldırı Tahran’a İsrail’in İran topraklarına saldırı düzenleyebileceği mesajını vermek için düzenlendi.  

Analistlere göre İsrail, Gazze'deki savaşa yoğunlaşmak istemesine rağmen İran'a sınırlı bir misilleme yaparak gerginliği sonlandırmaya çalıştı. Tahran, nisan ayının başlarında Şam'daki konsolosluğunun vurulmasına karşılık olarak 13 Nisan'da İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı fırlattı. Bu füzeler ve dronlar 14 Nisan Pazar sabahı İsrail semasına ulaştı. İsrail'in, İran'ın saldırılarına karşılık vereceğine dair yaptığı açıklamalar bölgedeki gerginliği artırdı. 

Misillemeler sona erdi  


Analistlere göre İsrail, cuma sabahı İran'dan yeni bir saldırı gelmemesi için önemsiz hedeflere sınırlı bir misilleme yaptı. İsrail hükümeti, birkaç gün önce gerçekleşen saldırılara kesin bir yanıt verildiğine dair kamuoyuna açıklama yaptı. Analistler, İran'ın bu misillemeyi önemsiz olarak gördüğünü ifade ediyorlar. Bu durum, Şam'daki İran Konsolosluğu'nun vurulmasıyla başlayan karşılıklı saldırıların sona erdiğine işaret ediyor. 

Askeri analist Ron Ben Yisahi, YNET sitesindeki yazısında, İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri’ne bağlı birkaç bölgeye düzenlenen son saldırıların, İran’ın İsrail’e karşı yeni bir saldırı düzenleme ihtiyacı duymadan, gerginliği sonlandırmayı amaçladığını belirtti. 

Yisahi, İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada, “İran'ın son saldırıları İsrail tarafından yapıldığını kabul etmeme nedeni iki sebebe dayanıyor olabilir: Ya saldırı büyük bir zarar vermedi ya da İran, yeni bir misilleme yaparak tepki çekmekten kaçınmak için saldırıyı önemsiz göstermeye çalışıyor.” dedi.  

İran’ın seçenekleri    


Jerusalem Post’un eski Genel Yayın Yönetmeni Avi Mayer, X’te yaptığı paylaşımda şu ifadelerde bulundu: “Görünen o ki, İsrail’in misillemesi, İran topraklarındaki birkaç askeri hedefle sınırlı kalmış.” 

Avi'ye göre, İsrail'in İran'a verdiği mesaj şu: 'İsrail, dakik ve hatasız operasyonlar yürüterek İran'ı her yerde güçlü bir şekilde vurabilir. 

Avi’ye göre İran’ın önünde birkaç seçenek var. Bunlardan ilki “gevezelik” yapıp 13 Nisan’da benzeri görülmemiş saldırının ardından gelen misillemeyi geçiştirmekten ibaret. Avi, bu seçeneği bölgedeki askeri gerilimin dinmesini sağlayacak en iyi ve doğru tercih olarak görüyor. 

Avi’ye göre ikinci seçenek ise İran’ın füze ve dronlar ile yeni bir saldırı dalgası başlatması. Bu seçeneği tercih etmek İsrail’in benzer bir karşılığına sebep olabilir. Ancak söz konusu misillemelerde atılacak yanlış bir adım, çekişmenin büyümesine sebep olabilir. 

Mayer’e göre en düşük ihtimale sahip üçüncü seçenek ise İran’ın askeri kuvvetlerini ve bölgedeki vekil güçlerini harekete geçirmesi. Bu seçeneğin tercih edilmesi halinde iki taraf da büyük bir yıkımla karşılaşabilir. 

Mayer, X’teki paylaşımını şu ifadelerle noktalıyor: “Önümüzdeki süreci, İran rejiminin vereceği karar belirleyecek.” 

Misillemeler devam ederse ne olacak? 


Orta Doğu Uzmanı David B. Roberts, The İndependent gazetesine verdiği bir demeçte, gerilimin yükselmesi halinde bölgesel savaşın büyümesinden duyduğu endişeleri dile getirdi. David’e göre böyle bir durum, tansiyonun düşürülmesi için bölgesel kuvvetlerin ve ABD dahil uluslararası güçlerin müdahalede bulunmasını gerektirir.  

Popüler Haberler
“Suriye Hafızası” Platformu: Devrimin En Büyük Arşivi

Doha'daki Arap Siyasi Araştırmalar ve Çalışmalar Merkezi'nin gözetiminde oluşturulan "Suriye Dijital Hafızası" platformu, Suriye devriminin başlangıcından itibaren yaşananları kapsayan devasa bir arşivi sunuyor. Altı yıllık bir…

06MANS-WEB-Entegrasyonun-İki-Yüzü-Almanya’daki-Türkler-ve-Türkiye’deki-Suriyeli-Mültecilerin-Topluma-Uyum-Süreçleri--Mohammad-Hasan-Kabir (1).jpg

Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ve Almanya'daki Türk göçmenlerin karşılaştıkları benzer zorlukları ve farklılıkları, göçmenlerin yeni toplumlarla nasıl uyum sağladığını, karşılaştıkları ayrımcılık ve entegrasyon zorluklarını Araştırmacı…

IŞİD Afrika’daki Sahel Bölgesi’nde Varlığını Neden Artırıyor

Batılı güçlerin geri çekilmesiyle oluşan güvenlik boşluğu, Sahel'de IŞİD'in artan tehdidini besliyor. Türkiye ise savunma sanayi iş birliği ve teknoloji transferiyle bölgede güçlü bir aktör olma yolunda ilerliyor.

Putin’in Yemin Töreni Sonrası Rus Hükümeti İstifa Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in resmen göreve başlamasının ardından hükümet istifa etti. Başbakan Mihail Mişustin, hükümetin istifasına dair kararnameyi imzaladı.

Amerikan Gençler Neden Daha Filistin Yanlısı?

Batı dünyasında gençler arasında Filistin lehinde artan protestolar ve İsrail'e yönelik sempatinin azalması, politik kimlik, sosyal medya etkisi ve etnik çeşitliliğin belirleyici rol oynadığı bir değişimi gösteriyor.