Afganistan'da Genç Kadınlar Resim Kurslarıyla Hem Sosyalleşiyor Hem de Gelir Elde Ediyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'de resim kursuna giden genç kadınlar hem sosyal hayata katılıyor hem de yaptıkları tabloları satarak kazanç elde ediyor.
Anadolu Ajansı
Afganistan'da Genç Kadınlar Resim Kurslarıyla Hem Sosyalleşiyor Hem de Gelir Elde Ediyor
5 Mayıs 2024

Başkentte 30'a yakın kursiyer, bir yıldır haftanın 5 günü Özel Meşhel Üniversitesinin Çiçekçiler Sokağı'nda tahsis ettiği 30 metrekarelik atölyede eğitim alıyor. Bazı kursiyerler, derslere katılabilmek için her gün en az 2-3 saat yol katediyor.

Kadın kursiyerlerin çoğunluğunu eğitim yasağı nedeniyle kazandıkları üniversitelere gidemeyen 18 ile 25 yaş arası öğrenciler oluşturuyor.

Kadınlar

Şu ana kadar Birleşmiş Milletlerin (BM) Afganistan'daki yerleşkeleri dahil çeşitli galerilerde hünerlerini sergileyen genç kadınlar, kendilerine destek verilmesini istiyor ve hemcinslerine sanat öğrenmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Tablolarda genellikle Afganistan'ın tanınmış şahsiyetlerinin portreleri ile ülkenin doğal ve tarihi güzellikleri resmediliyor.

Kimi Afganlar, Taliban yönetiminin önde gelen isimlerinin kimileri de sevdiklerinin portrelerini sipariş veriyor. Sipariş üzerine tablolar, en kısa sürede tamamlanarak teslim ediliyor.

Tablolar, boyutuna, çalışılan konunun zorluğuna ve işçiliğe göre ücretlendiriliyor.

Kadın

"Sanat öğrenmek motivasyon sağlıyor"

21 yaşındaki eğitmen Müjgan Durrani, son bir yılda 20'den fazla yerde resimlerini sergilediklerini ve faaliyetlerini artırmak istediklerini söyledi.

Durrani, resme ilgi duyan arkadaşlarıyla hemcinsleri için hobi alanı oluşturmak ve psikolojik sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olmak için atölyeyi kurduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Taliban yönetiminden bizler için galeri tesis etmelerini, kadınlara çalışma izni vermelerini, kendimizi geliştirmemiz ve geleceğimizi inşa etmemiz için olanak sağlamasını, okul ve üniversitelerin yeniden açılmasını istiyoruz. Daha önce evde olup şu an atölyemize gelen kızların sanat öğrenmesi, çalışmaya dair iyi bir motivasyon sağlıyor. Eğitim yasağı nedeniyle bu sanata yönelmeleri, psikolojik sorunlara sürüklenmelerinin de önüne geçiyor."

19 yaşındaki Sima Seyidbaşa da atölyeye her gün iki saatlik mesafedeki evinden gelip gittiğini anlattı.

Resim alanında ilerlemek ve başarılı kariyere sahip olmak istediğini dile getiren Seyidbaşa, şunları kaydetti:

Resim iyi hisler veriyor, motivasyon veriyor. Evde duramıyoruz, durunca kötü hissediyoruz. Evde kaldığımız bir yılda depresyona girdik. Doktorlar, bir uğraşımızın olmasını önerdi. Bu da zihnimizi olumlu etkileyen en iyi yöntemdi. Resim yapmak mutlu ediyor."

Afganistan'da Taliban yönetiminin işbaşına gelmesinin ardından kadınlara sosyal hayatta ve çalışma yaşamında getirilen kısıtlamalar, uluslararası alanda da geniş yankı bulmuştu.

Popüler Haberler
Kuveyt'in Turistik Cazibe Merkezi Üçüz Kuleler

Seyir küreleriyle süslenmiş benzersiz tasarıma sahip üçüz kuleler günümüzde Kuveyt'in simgeleri arasında yer alıyor.

Umman'ın Tarihine Tanıklık El Alem Sarayı'nın 200 Yıllık Hikayesi

Umman'ın başkenti Muskat'taki El Alem Sarayı, ülkenin tarihine şahitlik eden, kentin en önemli sembollerinden sayılıyor ve 200 yılı aşkın bir tarihi olan saray Sultan Kabus'un önemli misafirlerini ağırlıyor.

BM Gazze'de Kara Sınırlarının Açılmaması İnsani Felaketi Sürdürüyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'ne kara sınırlarının açılmaması ve bölgeye güvenli ulaşımın sağlanmamasının, insani felaketin sürmesine…

Mirbat Geçmişin İzlerini Taşıyan Şehir

Umman Denizi'ne uzanan Mirbat şehrinde, geçmişte antik pazarda alışveriş için çevre ülkelerden gelen tüccarları ağırlayan limanın yanı sıra bölgeyi olası tehlikelerden korumak için inşa edilen tarihi kale ziyaretçilerini karşılıyor.

İsrail'in Gazze Katliamı Hedefleri ve Olası Sonuçları

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının temel hedefleri, Hamas'ı ortadan kaldırmak, rehineleri kurtarmak ve bölgeyi işgal etmektir. Uzun süredir devam eden bu çatışmanın, barış süreci için gerçekçi ihtimallerini ve zorlu seçenekleri Dr. Ayhan…