Tarihteki En Uzun Savaş Hangisidir? 

Fokus+
 Tarihteki En Uzun Savaş Hangisidir? 
19 Şubat 2024

Tarihteki en uzun savaş, Müslümanlar ile İspanyol ve Portekiz orduları arasında gerçekleşen savaşlardır. Bu savaşlar, 700 yıldan daha uzun bir süre devam etti. Savaşın sonunda ise İspanyol ve Portekiz güçleri Endülüs'ü ele geçirmeyi başardı.   

20. yüzyılın en uzun savaşı hangisidir?  

Irak-İran Savaşı, 8 yıl süren ve 20. yüzyıl boyunca gerçekleşen en uzun savaş olma özelliği taşıyor. Birinci Dünya Savaşı'ndan yaklaşık 4 yıl, İkinci Dünya Savaşı'ndan ise yaklaşık 2 yıl fazla devam etti. Savaşta büyük yıkımlara sebep olan kimyasal silahlar kullanıldı.  

Arap tarihindeki en uzun savaş hangisidir?  

Arap tarihindeki en uzun savaş, 40 yıl süren "Basus" savaşıdır. Bu savaşın lideri Zir Salim, kardeşinin ölümü nedeniyle kabileler arasında başlayan acımasız bir savaşa neden oldu.  Araplar arasında yıllar süren birçok uzun savaş daha vardır; Bunlardan en ünlüleri Dâhis ve Gubrâ savaşlarıdır.  

Modern asırdaki en uzun iç savaş hangisidir?  

 Myanmar'daki çatışma, modern tarihteki en uzun iç savaş olarak kabul edilir. 60 yılı aşan bu çatışma hâlâ sona ermedi. Bu savaş binlerce kurbanın ortaya çıkmasına neden oldu. Araştırmalara göre, Myanmar’ın yerel olarak ürettiği silahları yurtdışına ihraç etmeden kendi halkına karşı kullanması yani iç savaşın devamlılığını sağlamak için silah üretmesi dikkate değer.   

İnsanlık tarihindeki en kanlı savaş hangisidir?  

 2. Dünya Savaşı, on milyona ulaşan kurban sayısıyla insanlık tarihindeki en kanlı savaş olarak kabul edilir.  

21. yüzyıldaki en kanlı savaşlar nelerdir?  

  1. İkinci Kongo Savaşı: 1998 yılında başlayan ve 2003 yılına kadar devam eden bu savaş, yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne neden oldu. 21. yüzyılın en kanlı savaşıdır.  
  2. Suriye İç Savaşı: 2011'de başlayan ve hala devam eden bu savaş, yüz binlerce insanın ölmesine, çok sayıda insanın yaralanmasına ve mülteci olmasına yol açtı.  
  3. Darfur Savaşı: 2003 yılında başlayan savaş, 300.000 kişinin ölümüne ve 3 milyon kişinin mülteci olmasına yol açtı. 21. yüzyılın en kanlı savaşlarından biridir. 
  4. Irak Savaşı: 2003 yılında ABD'nin Saddam Hüseyin rejimini devirmek amacıyla başlattığı bu savaş, binlerce insanın ölümüne neden oldu.  
  5. Afganistan Savaşı: 2001 yılında ABD'nin liderliğinde başlayan ve 20 yıl süren bu savaş, 170.000'den fazla Afgan sivilin ölümüne ve milyonlarca insanın mülteci olmasına neden oldu.  2021'de ABD'nin çekilmesiyle sona eren savaş, Taliban’ın tekrar iktidara gelmesine sebep oldu.   
Popüler Haberler
Venezuela Seçimlerinde Sonucu Katılım Belirleyecek

Anadolu Ajansı foto muhabiri Lokman İlhan, pazar günü yapılacak Venezuela seçimlerini değerlendirdi.

Faslı Filozof Taha Abdurrahman Artık Baktığımızda Bütün Dünya Aslında Bir Gazze'dir

Arap dünyasının önde gelen düşünürlerinden Faslı filozof Prof. Dr. Taha Abdurrahman, başkent Ankara'da "Mutlak Kötülük ve Sınır Boylarında Fikir Nöbeti" başlıklı konferans verdi.

Milli Savunma Bakanı Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'i Ağırladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'i kabul etti.

Bakan Fidan, Laos'ta ASEAN Zirvesinde İkili Görüşmeler Gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Brunei Darusselam Dışişleri Bakanı Dato Erywan Yusof ile görüştü.

ABD Ukrayna'daki Zafiyetini Güney Kafkasya'yı Kullanarak Örtmek İstiyor

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yakın dönemde Güney Kafkasya'ya artan ilgisini ve küresel dengeleri etkilemek için Ermenistan'a verdikleri vaatleri değerlendirdi.