Dünyanın En Eski Başkenti  Hangisidir?

Fokus+
Dünyanın En Eski Başkenti Hangisi?
19 Şubat 2024

Guinness Rekorlar Kitabı'na göre tarihin en eski başkenti olan Şam, M.Ö. 2500 yılından beri insanların yaşayageldiği bir şehirdir. Tarih boyunca farklı kişiler tarafından Doğu’nun incisi diye isimlendirilen Şam, kendisinde 8. YY’da inşa edilen Emevi Camii gibi İslami eserler barındırdığı gibi Roma ve Helenistik dönemden de birçok kalıntıyı bünyesinde bulunduruyor.  

Şehrin asıl ismi Dımaşk olup antik “Dimashka” kelimesinden gelmektedir. Sami dillerinden daha da eskiye dayanan bu kelime, şehrin tarihinin ne kadar köklü olduğunu gösteriyor.  

Dımaşk bizde Şam diye bilinse de aslında Şam kelimesi Levant diye bilinen ve Türkiye’nin güneydoğusu, Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin ve Mısır'ın bir kısmını kapsayan bölgenin adıdır. Bu topraklardan birçok devlet ve imparatorluk geçmiştir. Romalılar, Emeviler, Selçuklular, Moğollar, Osmanlılar, Farslar ve Fransızlar bunlardan bazılarıdır.  

Dünyanın diğer en eski şehirleri hangileridir?  

Atina: Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Atina aynı zamanda ikinci en eski başkenttir. M.Ö. 3000 senelerine uzanmaktadır.  

Kudüs: Tarihi M.Ö. 3000 senelerine giden Kudüs de en eski başkentler arasındadır.  

Beyrut: Lübnan Cumhuriyeti’nin başkenti Beyrut da yaklaşık 5000 sene öncesine kadar insan izine rastlayabildiğimiz şehirler arasındadır.  

Lizbon: Günümüz Portekiz’inin başkenti Lizbon’un tarihi de M.Ö. 1200 senesine kadar uzanmaktadır.  

Pekin: Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Pekin M.Ö. 1100 senelerine dayanmaktadır. Ve dünyanın en eski 6. başkenti sırasındadır.  

Erivan: Dünyanın en eski 7. başkenti olan Erivan’ın tarihi M.Ö. 800’lü yıllara kadar uzanmakta olup şu an Ermenistan’ın başkentidir.  

Roma: Günümüzde İtalya’nın başkenti olan Roma M.Ö. 753 senesine dayanır ve en eski 8. Başkent sırasındadır.  

Delhi: Dünyadaki 9. en eski başkent sırasında bulunan, Hindistan’ın başkenti Delhi’nin tarihi de M.Ö. 700’lü yıllara uzanıyor. 

Kahire: Mısır’ın başkenti Kahire ise dünyadaki en eski başkentler sıralamasında 10’uncu, Arap ülkeleri arasında ise 4’üncü sırada bulunuyor.   

Popüler Haberler
06MANS-WEB-Entegrasyonun-İki-Yüzü-Almanya’daki-Türkler-ve-Türkiye’deki-Suriyeli-Mültecilerin-Topluma-Uyum-Süreçleri--Mohammad-Hasan-Kabir (1).jpg

Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ve Almanya'daki Türk göçmenlerin karşılaştıkları benzer zorlukları ve farklılıkları, göçmenlerin yeni toplumlarla nasıl uyum sağladığını, karşılaştıkları ayrımcılık ve entegrasyon zorluklarını Araştırmacı…

IŞİD Afrika’daki Sahel Bölgesi’nde Varlığını Neden Artırıyor

Batılı güçlerin geri çekilmesiyle oluşan güvenlik boşluğu, Sahel'de IŞİD'in artan tehdidini besliyor. Türkiye ise savunma sanayi iş birliği ve teknoloji transferiyle bölgede güçlü bir aktör olma yolunda ilerliyor.

Putin’in Yemin Töreni Sonrası Rus Hükümeti İstifa Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in resmen göreve başlamasının ardından hükümet istifa etti. Başbakan Mihail Mişustin, hükümetin istifasına dair kararnameyi imzaladı.

Amerikan Gençler Neden Daha Filistin Yanlısı?

Batı dünyasında gençler arasında Filistin lehinde artan protestolar ve İsrail'e yönelik sempatinin azalması, politik kimlik, sosyal medya etkisi ve etnik çeşitliliğin belirleyici rol oynadığı bir değişimi gösteriyor.

Türkiye-Kuveyt-İlişkilerindeki-Stratejik-Dönüşüm--Derinleşen-İş-Birliği-ve-Ortaklık-Fırsatları.jpg

Türkiye-Kuveyt ilişkileri, stratejik ortaklık yolunda güç birliği yapıyor. Güvenlik, ekonomi ve siyaset alanlardaki iş birliği ve bölgesel istikrara sağladığı katkıları Akademisyen Mehmet Rakipoğlu Fokus+ için kaleme aldı.