
Modern anlamda siyasi partiler ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıktı ve ardından diğer dünya ülkelerine yayıldı. Bu sayede dünyadaki ilk siyasi parti ABD'deki Federalist Parti oldu.
18. yüzyılın sonlarına doğru kurulan Federalist Parti, güçlü ve merkezi bir hükümetin varlığını savundu. Öte yandan, 18. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın başlarına kadar iktidarda durmayı başardı.
Avrupa'da siyasi partiler ne zaman ortaya çıktı?
Avrupa’da siyasi partiler ABD’den birkaç on yıl sonra, 19. yüzyılın yarısında ortaya çıkmaya başladı. O dönemden bu yana Avrupa sosyalist partiler de dahil olmak üzere birçok farklı parti türüne tanıklık etti.
Dünyanın en büyük ve güçlü siyasi partisi nasıl belirlenir?
En büyük ve güçlü siyasi parti, bir dizi farklı faktöre dayanarak belirlenir. Bu faktörler arasında bazen milyonlara ulaşabilen üye sayısı en başta gelenidir. Ayrıca seçim başarısı, coğrafi erişim faktörü, partinin tarihsel önemi ve parti tarafından ulaşılabilecek mali kaynaklar da rol oynar. Çünkü maddi açıdan engeli olmayan bir parti, seçim kampanyalarını ve diğer etkinlikleri, büyük mali kaynaklara sahip olmayan partilere göre daha etkili bir şekilde gerçekleştirir.
2023’ün en büyük partileri
Bharatiya Janata Partisi (Hint Halk Partisi): Hint Halk Partisi'nin 180 milyon üyesiyle dünyada en fazla üyeye sahip.
Çin Komünist Partisi: En fazla üyeye sahip partiler arasında ikinci sıradaki Çin Komünist Partisi, 98,04 milyon üye sayısına sahip.
Hindistan Ulusal Kongresi: Hindistan içinde en fazla üyeye sahip ikinci parti konumunda bulunurken, dünya genelinde 50 milyona ulaşan üye sayısı ile dünya genelinde üçüncü sırada bulunuyor.
Demokrat Parti: Dünyada en fazla üyeye sahip dördüncü parti olan ABD’deki Demokrat Parti'nin üye sayısı 47,13 milyon kişiyi ulaştı.
Cumhuriyetçi Parti: Cumhuriyetçi Parti, dünya genelinde beşinci sıradaki en büyük parti olarak 36,01 milyon üye sayısına sahip.
AIADMK (All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam): Dünya genelinde en fazla üyeye sahip altıncı parti olan AIADMK, 16 milyon üyeye sahip ve Hindistan'a ait bir parti.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti): Türkiye Cumhuriyeti'nde en fazla üyeye sahip olan AKP 11,24 milyon üyesiyle dünya genelinde en büyük yedinci parti sırasında.
Prosperity Party (Gelişim Partisi): Etiyopya'daki Prosperity Party'nin üye sayısı 11 milyon civarında olup dünya genelinde sekizinci en büyük partidir.
Aam Aadmi Party: Hindistan’ın Aam Aadmi Partisi, 10,05 milyon üye sayısıyla Hindistan’da dördüncü, dünya genelinde dokuzuncu parti olarak yer alıyor
Pakistan Adalet Hareketi: Pakistan Adalet Hareketi, 10 milyon üye sayısıyla dünya genelinde onuncu sıradaki en büyük partidir.