Dünyada İlk Üretilen Otomobil Hangisi? 

Fokus+
ما هي أول سيارة صنعت في العالم؟--DÜNYADA İLK ÜRETİLEN OTOMOBİL HANGİSİ
5 Şubat 2024

Dünyada ilk üretilen otomobil, Fransız Joseph Nicolas Cugnot tarafından 1769'da icat edilen buharlı bir arabadır. Bu araçta, günümüzde kullandığımız içten yanmalı motor yerine buharlı motor kullanılıyordu ve saatte sadece birkaç kilometre hız yapabiliyordu. Suyunu takviye edebilmek için sık sık durması gerekiyordu.  

Otomobil endüstrisi tarihinin kilometre taşları    

Elektrikli otomobilin icadı: İlk elektrikli otomobil 1832-1839 yılları arasında İskoçya'da Robert Anderson tarafından icat edildi.  

İçten yanmalı otomobil: İçten yanmalı motora sahip ilk otomobil, Alman Karl Benz tarafından 1885-1886 yılları arasında icat edilerek, patenti tescil edildi.  

İlk dört tekerlekli, dört zamanlı motorlu araç: Dört tekerlekli ve dört zamanlı motorlu otomobil ilk defa Alman mühendis Gottlieb Wilhelm Daimler ve Wilhelm Maybach tarafından 1886 yılında icat edildi.   

Porsche'nin ilk hibrit otomobili tanıtımı: 1900 yılında Alman Porsche firması, Paris Dünya Fuarı'nda ilk hibrit aracını tanıttı. Benzinle çalışan bu araç, elektrik üreten iki küçük motora sahipti ancak oldukça pahalıydı.  

Otomatik marş motorunun icadı: İlk başlarda araç sahipleri, motoru araçtan inip eliyle çevirerek, yani manuel olarak çalıştırmak zorundaydı, ancak Amerikan şirketi Cadillac 1912'de ilk marş motorunu icat etti.  

Montaj hatlarının icadı: Başlangıçta otomobil üretimi düşük miktarlardaydı. Ancak Henry Ford 1913 yılında montaj hatlarını icat ederek üretim hızını büyük ölçüde artırdı.  

İlk önden çekişli otomobilin icadı ve seri üretime girişi: André Citroën tarafından tasarlanan Citroën Traction Avant, 1934 yılında piyasaya sürüldü ve seri üretimi yapılan ilk önden çekişli araba oldu.  

İlk Jeepin tanıtımı: Birinci Dünya Savaşı sırasında, Wells-Overland şirketi, 1940 yılında ABD Ordusu tarafından kullanılmak üzere ilk jeepi tanıttı ve daha sonra şirket sivil jeep modellerini üretmeye başladı.  

Emniyet kemeri: Günümüzde kullanılan üç noktalı emniyet kemeri 1959 yılında Volvo tarafından icat edilmiştir.  

İlk karbon fiber yarış otomobili: McLaren, 1981 yılında karbon fiberden üretilmiş ilk spor otomobilini üretmeyi başardı. Daha sonra bu arabalar tanınmaya başladı.  

Toyota Prius'un piyasaya çıkışı: Dünyanın öne çıkan hibrit otomobillerinden biri olan Toyota Prius, ilk kez 1997 yılında Japonya topraklarında piyasaya sürüldü, yakıt tasarrufluydu ancak tasarım bakımından zayıftı.  

Tesla model S'in piyasaya çıkışı: 2012 yılında Amerikan şirketi Tesla, yakıt yerine elektrikle çalışan, sportif performansıyla dünyayı kendine hayran bırakan Model S'i piyasaya sürdü. Bu otomobil, üstün performansının yanı sıra şık bir tasarıma da sahipti.  

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşması: Günümüzde dünyanın çeşitli yerlerinde elektrikli otomobillerin yaygınlaşması ciddi oranda arttı. Şirketler benzinli ve dizel otomobiller yerine elektrikli araçların kullanmayı tercih ediyorlar. Türk üretimi olan“TOGG” bu elektrikli otomobillerin önde gelenlerinden biri.

Popüler Haberler
06MANS-WEB-Entegrasyonun-İki-Yüzü-Almanya’daki-Türkler-ve-Türkiye’deki-Suriyeli-Mültecilerin-Topluma-Uyum-Süreçleri--Mohammad-Hasan-Kabir (1).jpg

Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ve Almanya'daki Türk göçmenlerin karşılaştıkları benzer zorlukları ve farklılıkları, göçmenlerin yeni toplumlarla nasıl uyum sağladığını, karşılaştıkları ayrımcılık ve entegrasyon zorluklarını Araştırmacı…

IŞİD Afrika’daki Sahel Bölgesi’nde Varlığını Neden Artırıyor

Batılı güçlerin geri çekilmesiyle oluşan güvenlik boşluğu, Sahel'de IŞİD'in artan tehdidini besliyor. Türkiye ise savunma sanayi iş birliği ve teknoloji transferiyle bölgede güçlü bir aktör olma yolunda ilerliyor.

Putin’in Yemin Töreni Sonrası Rus Hükümeti İstifa Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in resmen göreve başlamasının ardından hükümet istifa etti. Başbakan Mihail Mişustin, hükümetin istifasına dair kararnameyi imzaladı.

Amerikan Gençler Neden Daha Filistin Yanlısı?

Batı dünyasında gençler arasında Filistin lehinde artan protestolar ve İsrail'e yönelik sempatinin azalması, politik kimlik, sosyal medya etkisi ve etnik çeşitliliğin belirleyici rol oynadığı bir değişimi gösteriyor.

Türkiye-Kuveyt-İlişkilerindeki-Stratejik-Dönüşüm--Derinleşen-İş-Birliği-ve-Ortaklık-Fırsatları.jpg

Türkiye-Kuveyt ilişkileri, stratejik ortaklık yolunda güç birliği yapıyor. Güvenlik, ekonomi ve siyaset alanlardaki iş birliği ve bölgesel istikrara sağladığı katkıları Akademisyen Mehmet Rakipoğlu Fokus+ için kaleme aldı.