Gazzeli Aileler Hamas’ın Yenilmesi Halinde Netenyahu Yönetimini Reddediyor

Gazzeli Aileler, Hamas’ın Yenilmesi Halinde Netenyahu Yönetimini Reddediyor
14 Mart 2024

İsrail işgal güçleri haftalardan beri uluslararası kuruluşlar aracılığında Gazzeli aşiretlerin seçkin isimleriyle iletişime geçmeye çalışıyor. Hamas’ın yenilmesi akabinde İsrail güçleri güvenlik ve hizmet çalışmalarını elinde tutacağı bir şehir yapılanmasına gitmeyi hedefliyor. Netenyahu’nun liderliğindeki planın işlemesi için Gazzeli ailelerin önderleriyle iletişime geçilmeye çalışılsa da aileler bunu şiddetle reddediyor.  

Gazze’ye yönelik saldırının başlamasından bu yana İsrailli ve uluslararası yetkililer, “ertesi gün” planını ve Gazze Şeridi’ni kimin yöneteceğini konuşuyor. 

Netenyahu’nun savaş sonrası Gazze’yi yönetme planı 


Netenyahu, düzenlediği basın toplantıları ve Batı’daki elçileri vasıtasıyla “Gazze’de Ertesi Gün” planını gündeme getiriyor. Plan, 2006 seçimlerini kazanmasından beri Gazze’yi yöneten Hamas Hükümetini “bitirip” Batı Şeria yönetimindeki Mahmud Abbas yönetiminin de önüne geçerek Gazze’de İsrail hakimiyeti kurulmasını içeriyor.  

Netenyahu, İsrail resmi yayın organına verdiği röportajda, planına şu sözlerle işarette bulundu: “Hamas’ı yok ettikten sonra Gazze yönetimini Filistin Ulusal Yönetimi’ne bırakmak, yapacağımız son şeydir.” 

Ailelerin tutumunu destekleyen Hamas, işgalcilerle anlaşmanın ihanet olduğunu vurguluyor 


Hamas, çarşamba günü yaptığı açıklamayla Filistin toplumu içinde aykırı oluşumlar kurmayı hedefleyen “kirli planı” reddeden ailelerin, “sorumlu davranışını” takdir etti. Ayrıca ailelerin “direnişi ve Hamas Hükümeti’nin güvenlik güçlerini destekleyerek işgalcilerin Filistin saflarına müdahale çabalarına karşı dik duruşundan” övgüyle bahsetti.  

Telegram kanalında yayınladığı açıklamada Hamas, şu sözlere yer verdi: “Gazze ailelerinin bu asil duruşu Filistin halkının, direniş seçeneği ve vatanın birliği arkasındaki kararlı duruşunu ispat ediyor. Gazze içindeki güvenliğin teminatı olan aileler, bu tutumla vahşi Siyonist düşmana karşı kahramanca çarpışan evlatlarının arkasını kolluyor.” 

Daha önce Hamas, ismi açıklanmayan bir güvenlik kaynağı aracılığıyla, işgalcilerin Gazze’yi yönetmek için bazı yapılar kurma hedefinin “başarısız kalacak bir entrika” olduğunu söylemişti. Bu konuda işgalcilerle iletişime geçmeyi “ihanet” olarak niteleyen Hamas, safları bölmeye çalışanlara demir yumruğunu indireceğini belirtti.  

İsrail, Filistin kurumlarını niçin devre dışı bırakmak istiyor? 


Filistinli siyaset analisti ve yazar İbrahim Medhun’un köşe yazısına göre İsrail, Hamas ve Filistin Ulusal Yönetimi’ne bağlı kurumları devre dışı bırakarak bir kaos ortamı hedefliyor. 

Medhun’a göre, Gazze ile Batı Şeria arasındaki bağın güçlenmemesi için Filistin Ulusal Yönetimi’ni Gazze’de görmek istemeyen işgal güçleri, Aksa Tufanı gibi bir operasyonun tekrarlanmaması için de Hamas’ı bitirmek istiyor. 

İşgalcilerle iletişimi reddetmeleri sebebiyle İsrail’in, aileleri istihdam edemeyeceğini belirten Medhun, sözlerini şöyle noktalıyor: “Bilmemiz gerekir ki Gazze’deki güç odağı aşiretler değil, ulusal direniş gruplarıdır.” 

İsrail 70’lerde başarısızlığa uğrayan “Köy Dernekleri” projesini tekrarlamak mı istiyor? 


İsrail, 1978 yılında Filistinlilere kalkınma ve hizmet sağlayacağı iddiasıyla “Köy Dernekleri” adında yönetim birimleri kurmaya çalıştı. 

Ancak iddia edilenin aksine İsrail, dernekler aracılığıyla FKÖ’ye alternatif, Camp David anlaşmasını kabul edecek ve İsrail’in sivil yönetim planını uygulayacak Filistinli bir güç oluşturmayı hedefliyordu.  

Gazze Aşiretleri Genel Komiseri Akif el-Mısri, çarşamba günü yaptığı açıklamada ailelerin işgalle iş birliğini ihanet olarak gördüklerini belirterek, aşiretlerin hiçbir siyasi oluşuma alternatif olmayacağını vurguladı. 

Ayrıca Mısri, işgal güçlerinin Gazze’deki başarısızlığını örtmek için Filistin halkı arasında karışıklık çıkarmayı hedeflediğine dikkat çekerek uyarıda bulundu. 

Gazze yönetiminin bir iç mesele olduğunu ve hiçbir dış gücün buna karışamayacağını vurgulayan Mısri, Filistin Halkı’nın yönetime güç yetireceğini; aşiretlerin ise bağımsız bir Filistin Devleti kurulana dek halk için bir güvenlik teminatı olacağını belirtti.  

Filistin Ulusal Yönetimi’ne bağlı Filistin Muhtarlar Derneği Başkanı Seyfeddin Ebu Ramazan, işgalcilerin 70’li yıllarda dayattığı “köy dernekleri” projesinin Gazze’de de başarısız olacağını belirterek, işgalcilerin hedefleri karşısında herkesin birlik olduğunu vurguladı.

Popüler Haberler
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ordu, Darbe Teşebbüsünü Engelledi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

Myanmar'daki Çatışmalar, Arakanlı Müslümanları Tekrar Yerlerinden Ediyor

Myanmar'da yerinden edilen ve Bangladeş sınırındaki Buthidaung kentine sığınan binlerce Arakanlı Müslüman (Rohingya), ordu ile etnik silahlı gruplar arasında artan çatışmalardan dolayı kenti terk etmek zorunda kalıyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Konvoyunda Bulunan Bir Helikopter Kaza Yaptı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden birinin kaza yaptığı bildirildi.

Kuveyt'in Turistik Cazibe Merkezi Üçüz Kuleler

Seyir küreleriyle süslenmiş benzersiz tasarıma sahip üçüz kuleler günümüzde Kuveyt'in simgeleri arasında yer alıyor.

Umman'ın Tarihine Tanıklık El Alem Sarayı'nın 200 Yıllık Hikayesi

Umman'ın başkenti Muskat'taki El Alem Sarayı, ülkenin tarihine şahitlik eden, kentin en önemli sembollerinden sayılıyor ve 200 yılı aşkın bir tarihi olan saray Sultan Kabus'un önemli misafirlerini ağırlıyor.