ABD Temsilciler Meclisi Esed’le Normalleşmeyi Yasaklayan Yasayı Onayladı: Şimdi Ne Olacak?

ABD Temsilciler Meclisi Esed’le Normalleşmeyi Yasaklayan Yasayı Onayladı: Şimdi Ne Olacak?
16 Şubat 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Beşşar Esed'le iş yapılmasını yasaklayan ve 2019 sonunda kabul edilen Sezar Yaptırım Yasası'nın genişletilmesine yönelik bazı kararları içeren bir tasarıyı onayladı.  

Suriye İçin Amerikan Koalisyonu (ACS) Siyasi Planlama Sorumlusu MuhammedGanem, X platformu üzerinden yayınladığı gönderide Temsilciler Meclisi'nin 389 lehte ve 32 aleyhte bir oy oranıyla tasarıyı kabul ettiğini duyurdu. 

Ganem sözlerine şöyle devam etti: “Suriye İçin Amerikan Koalisyonu, geçtiğimiz 13 ay boyunca sürdürdüğü çağrılara ve nidalara cevap veren Suriye-Amerikan gençliğine müteşekkirdir. Onların bu icabetleri sadece ABD-Suriye ilişkilerinde değil, aynı zamanda devrimin başladığı ilk yıldan itibaren Suriye-Amerikan halkının verdiği çabalar noktasında bir dönüm noktasıdır.”

Ganem, tasarının kabul edilmesinin "mevcut ve gelecekteki ABD yönetimlerine ve tüm dünyaya, her iki tarafın da Esed rejimine karşı yürürlükteki tüm yasaları uygulamaya kararlı olduğu, bunun bir oldubitti olarak dayatılmasına izin vermeyecekleri ve Suriye'yi içinde bulunduğu krizden çıkarıp daha iyi bir geleceğe taşıyacak tek çözümün Suriyelilerin Esed'in şahsından ve onun unutulması ya da affedilmesi mümkün olmayan kanlı mirasından uzak ortak bir proje üzerinde bir araya gelmeleri olduğu yönünde güçlü bir mesaj" olduğuna inanıyor. 

Ayrıca “Kongre’den geçen yasa sayısının modern ABD tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir biçimde az olduğunu, dolayısıyla Cumhuriyetçi ve Demokratların Esed rejimiyle normalleşmeye karşı bir yasa tasarısı üzerinde anlaşmalarının, sadece Esed’in şahsını rehabilite etmenin ve dönüştürmenin imkansızlığına değil aynı zamanda Suriye-Amerikan toplumunun örgütlü siyasi çalışmalarının ve nüfuzunun büyüdüğüne de bir kanıt olduğunu” ifade etti. 

Daha önce ise Ganem, "kötü bir proje olduğu için tasarıyı engellemeye ve Temsilciler Meclisi'nden geçirmemeye çalışan birçok kuruluş ve ülke olduğunu" söylemişti. 

  • Şimdi ne olacak? 

"2023 Esad Rejimi ile Normalleşme Karşıtı Yasa" olarak da bilinen yasa, Esed rejimi veya Esed’in başında bulunabileceği herhangi bir hükümet ile ilişkilerin resmi olarak tanınmasını veya normalleştirilmesini yasaklıyor. Yasa, 2019'da Sezar Yasası'nın kabul edilmesinden bu yana Suriye ile ilgili en güçlü mevzuat parçalarından biri. 

Konumuz olan tasarı Sezar Yasasını genişletiyor, Esed rejiminin kontrolündeki bölgelerde yeniden inşayı engelliyor ve rejim ile BAE, Suudi Arabistan ve Ürdün dahil olmak üzere Arap hükümetlerinin temsilcileri arasındaki diplomatik görüşmelerin tam bir listesini oluşturuyor.  

Kararın yürürlüğe girebilmesi için Kongre (Temsilciler Meclisi ve Senato) tarafından onaylanması ve ardından imzalaması için ABD Başkanı Joe Biden'ın ofisine gönderilmesi gerekiyor, ki Kongre'de onaylanması halinde sürecin bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. 

Popüler Haberler
İtalya, 10 Yıl Aradan Sonra Suriye'ye Büyükelçi Göndermeyi Planladığını Açıkladı

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, ülkesinin 10 yıllık aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Gazze'yi Gördükten Sonra, 'Sıfır Asker' Yaklaşımını Asla Kabul Etmeyiz

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta iki devletin işbirliği olmadan ve Türkiye'nin garantörlüğünden vazgeçmeden herhangi bir anlaşmanın mümkün olmadığını belirtti. Gazze'deki durumu gördükten sonra 'sıfır asker' yaklaşımını…

Venezuela'da Halk Yarın Devlet Başkanlığı Seçimi İçin Oy Kullanacak

Güney Amerika ülkesi Venezuela'da halk, 6 yıl sonra yeni devlet başkanını seçmek için yarın sandık başında olacak.

Venezuela Seçimlerinde Sonucu Katılım Belirleyecek

Anadolu Ajansı foto muhabiri Lokman İlhan, pazar günü yapılacak Venezuela seçimlerini değerlendirdi.

Faslı Filozof Taha Abdurrahman Artık Baktığımızda Bütün Dünya Aslında Bir Gazze'dir

Arap dünyasının önde gelen düşünürlerinden Faslı filozof Prof. Dr. Taha Abdurrahman, başkent Ankara'da "Mutlak Kötülük ve Sınır Boylarında Fikir Nöbeti" başlıklı konferans verdi.