Katar, Ukrayna ve Rusya Arabuluculuğundaki Başarısı 

Katar, Ukrayna ve Rusya arasında sürdürdüğü arabuluculuk çabalarıyla çocukların güvenliğini sağlamak adına önemli adımlar atıyor. Yapılan anlaşmalar ve sağlanan destekler, çatışma bölgelerinde etkilenen ailelerin yeniden bir araya gelmesine ve çocukların yaşamlarını iyileştirmeye odaklanıyor.
Katar, Ukrayna ve Rusya Arabuluculuğundaki Başarısı 
29 Nisan 2024

Katar Dışişleri Bakanlığı, 26 Nisan Cuma günü X platformundan yaptığı açıklamada, Katar ile Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiserliği arasında yapılan ortak bir çalışmayla, Katar'ın "Komiserliğin hayati önem taşıyan çalışmalarını desteklemek üzere 3 milyon dolar taahhüdü olduğunu" belirtti.    

Katar’ın sağlayacağı bu finansman, başta çocuklar olmak üzere çatışmalardan etkilenen vatandaşların yaşamlarını iyileştirmeyi ve bu yöndeki girişimleri desteklemeyi sağlamak amacıyla bir altyapı geliştirilmesini hedefliyor.   

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiserliği, bu önemli desteğinden dolayı Katar Devletine “derin şükranlarını" ifade ederek, Katar’ın sağladığı kaynakları Ukrayna'nın refah ve güvenlik seviyesini en üst düzeye çıkarmak için kullanacağı konusunda garanti verdi.    

Hem Katar Dışişleri Bakanlığı hem de Komiserlik, "insan onuruna saygı duyulan ve bireysel hakların korunduğu bir dünya yaratma konusundaki kararlı olduklarını" vurgulandı.    

Katar Rusya ve Ukrayna ile olan stratejik ilişkilerinin bir sonucu olarak, iki ülke arasında iki yıldır devam eden savaşta anlaşmaya varılması konusunda önemli bir arabuluculuk rolü üstleniyor. Bu da uluslararası ve bölgesel düzeyde Katar’a güven duyulmasını sağlıyor.    

Geçtiğimiz çarşamba günü Doha, Moskova ile Kiev arasında ilk kez doğrudan bir müzakereye ev sahipliği yaptı. Müzakerelerde, her iki taraftan çocukların aileleriyle yeniden bir araya getirilmesi konusu görüşüldü.    

Savaşta etkilenen ailelerle ilgili anlaşma    

Rusya Devlet Başkanlığı Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova Belova çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, Katar arabuluculuğunda imzalanan yeni bir anlaşmayla, 48 çocuğun ülkelerine geri gönderileceğini duyurdu. Müzakerelerde aileleriyle yeniden bir araya getirilecek 29 Ukraynalı ve 19 Rus çocuktan oluşan bir liste belirlendi.   

Katar, ailelere ve çocuklarına sağlık hizmeti ve kapsamlı destek sağlamayı amaçlayan bir program kapsamında, 37 çocuğun da aralarında bulunduğu 20 Rus ve Ukraynalı ailenin tıbbi ve psikolojik destek almak üzere Doha'ya geldiğini duyurdu ve bu programın ailelerin fiziksel ve psikolojik açıdan toparlanması konusunda önemli bir adım olduğunu belirtti.   

Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, daha önceki bir değişim anlaşmasından yararlanan 16 Ukraynalı çocuğun "tıbbi, zihinsel ve sosyal" bakım için Katar'a giden ülke heyetine eşlik ettiğini söyledi.    

Zelenski: İşbirliğimizin verimli bir şekilde devamını bekliyoruz   

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katar hükümetine teşekkür ederek, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani’nin, bu "hayati çabada" ülkesine yardımcı olmasından dolayı duyduğu minnettarlığı ifade etti. Ayrıca, X platformundaki tweetinde “İş birliğimizdeki verimin artarak devam etmesini ve daha fazla çocuğumuzun geri dönmesini dört gözle bekliyoruz. Çocukların evine dönmesi için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız ve bu zor görevde bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.  

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri Dmytro Lubinets ise, Katar'ın sponsorluğunda çocukların evlerine dönmesi ve aileleriyle yeniden bir araya getirilmesine ilişkin bir dizi anlaşmanın önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi için Rus tarafıyla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.    

Sosyal yardım ve sağlık programı   

Katar Üniversitesi Beşeri Bilimler Bölümü ve Körfez Araştırmaları Merkezi'nde Çağdaş Orta Doğu Tarihi Profesörü olan Dr. Mahcub ez-Zuvayri'ye göre, Katar'ın Ukrayna ile Rusya arasındaki arabuluculuk rolü izlediği dış politikanın esaslarına uygun bir şekilde devam ediyor.    

Ayrıca Zuvayri, “Çatışmaların bedelini siviller ve çocuklar ödememelidir, çatışmaların özellikle çocuklar üzerindeki etkileri engellenmelidir. Katar, çocukların bir parçası olduğu savaş koşullarında olduğu kadar, normal koşullarda da insan haklarını korumaya çalışan uluslararası insancıl hukuka tutarlı bir politika izlemektedir” şeklinde konuştu.  

Doha, Rusya- Ukrayna çatışmasında olduğu gibi, çatışmaların ve istikrarsızlığın devam ettiği Suriye ve diğer çatışma bölgelerinde de çocuklar için yürüttükleri eğitim sponsorluklarının küresel çapta örnek teşkil ettiğine işaret etti.    

Katar Dışişleri Bakanlığı’nın X platformundaki hesabından Ukraynalı ve Rus ailelere tıbbi, psikolojik destek ve sosyal yardımlarda bulundukları belirtilerek, Rus ve Ukraynalı ailelerin yeniden güvenli bir hayat inşa etmelerine dair programların hem Rusya Federasyonu hem de Ukrayna temsilcileriyle ortaklaşa yürütüldüğü ifade edildi.    

Öte yandan, Katar mart ayı sonlarında da bir grup çocuğu aileleriyle bir araya getirerek arabuluculuk çabalarını başarılı bir şekilde yerine getirmişti.    

Ukrayna, Rusya'yı 2022'de savaşın başlamasından bu yana, 19,000'den fazla Ukraynalı çocuğu yasadışı yollarla kaçırmakla suçluyor ve kaçırılan çocuklardan yaklaşık 400’ünün geri gönderildiğini söylüyor. Moskova ise, çocukları kendi güvenlikleri için savaş bölgelerinden uzaklaştırdığını söyleyerek bu suçlamayı reddediyor.   

Popüler Haberler
Faslı Filozof Taha Abdurrahman Artık Baktığımızda Bütün Dünya Aslında Bir Gazze'dir

Arap dünyasının önde gelen düşünürlerinden Faslı filozof Prof. Dr. Taha Abdurrahman, başkent Ankara'da "Mutlak Kötülük ve Sınır Boylarında Fikir Nöbeti" başlıklı konferans verdi.

Milli Savunma Bakanı Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'i Ağırladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'i kabul etti.

Bakan Fidan, Laos'ta ASEAN Zirvesinde İkili Görüşmeler Gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Brunei Darusselam Dışişleri Bakanı Dato Erywan Yusof ile görüştü.

ABD Ukrayna'daki Zafiyetini Güney Kafkasya'yı Kullanarak Örtmek İstiyor

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yakın dönemde Güney Kafkasya'ya artan ilgisini ve küresel dengeleri etkilemek için Ermenistan'a verdikleri vaatleri değerlendirdi.

Paris Olimpiyatları Fransa siyasi krizinin gölgesinde başlıyor

Akademisyen Dr. Görkem Turaç, Macron'un Paris 2024 Olimpiyatlarını ülkedeki siyasi krizin üstünü örtmek için nasıl araçsallaştırdığını değerlendirdi.