Çeşitli Renkleriyle Ramazan Bayramı'nda İslam Alemi 

Dünyanın dört bir yanındaki Müslüman topluluklar, Ramazan Bayramı'nı benzersiz gelenekler ve çeşitli lezzetlerle karşılıyor. Fas’tan Endonezya’ya, Mısır’dan Levant havzasına kadar her ülke, bayramı kendi kültürel dokunuşlarıyla zenginleştiriyor.
Çeşitli Renkleriyle Ramazan Bayramı'nda İslam Alemi 
11 Nisan 2024

Dünyanın dört bir yanında Müslümanlar Ramazan Bayramı'nı karşılıyor. Camilerde kılınan bayram namazı, ruhların berraklığını yansıtan temiz ve süslü evler, bayram günlerini aydınlatan yeni kıyafetlerin neşesi tüm Müslümanların ortak bayram geleneklerinden. Ayrıca, şeker ve harçlıklarla çocukların yüzlerinde beliren tebessümler ve aile fertlerini çevresinde toplayan bayram sofraları da bu bayram geleneklerinin en güzellerinden biri.     

Söz konusu ortak gelenekler dışında bir de her ülke, bayram günlerine kendi dokunuşunu katarak eşsiz ve benzersiz bir güzellik katıyor. Böylece Ramazan Bayramı, İslam aleminin ruhunu ve insan çeşitliliğini yansıtan çok renkli tek bir bayram halini alıyor.    

Benzersiz renklerden oluşan bir tablo: Bayram      

Ramazan Bayramı’nda Müslümanların gönülleriyle birlikte sofralardaki yemekler de benzersiz bir ahenk oluşturuyor. Uzun bir oruç yolculuğu akabinde kurulan sofralar, bayram kutlamalarının en temel unsurlarından sayılıyor.    

Farklı dil ve geleneklerle bezenen İslam ülkelerinde, bayram kutlamaları da çeşitlilik gösteriyor. Bu yazımızda, çeşitli ülkelerdeki meşhur bayram geleneklerini sizler için derledik.      

Fas’ta kına yakmak     

Fas başta olmak üzere Arap ülkelerinde kına yakmak, bayram gibi özel günlerde öne çıkan geleneklerden. Namaz ardından kadınlar, bayram kutlamasına ellerine ve ayaklarına çeşitli desenlerde kınalar yakarak başlıyor.     

Nesiller boyu devam eden geleneklere bağlılık gösteren Faslılar; kadın-erkek, yaşlı-çocuk, geleneksel bayram kıyafetlerini giyiyor. Bu kıyafetler ise cellabe, cabadur ve gandouradan oluşuyor.       

Malezya’da hükümet sofraları   

Malezya’da halkın dini ve siyasi görüşü ne olursa olsun Ramazan Bayramı birlikte kutlanıyor. Geniş meydanlarda beraber kılınan bayram namazlarının ardından devlet kademelerinde görevli bakanlar sofralar kuruyor. Malezya hükümeti hangi dinden olursa olsun bütün bakanlara halka açık yemek daveti vermesi için bütçe tahsis ediyor.   

Endonezya’da Sultan’ın hediyeleri   

Endonezya da renkli bayram kutlamalarına sahne oluyor. Bu kutlamalardan biri de Sultan tarafından hediyelerden oluşan bir piramitten, vatandaşların kendi paylarına düşen hediyeleri almak için yarışması.    

Ayrıca kutlamaların olmazsa olmazı, çok sayıda katmandan oluşan ve en popüler ulusal tatlılardan biri olan Lapis Legit pastası ve hindistan cevizi yapraklarına sarılıp, hindistan cevizi sütünde pişirilmiş bir pirinç olan Ketupat.   

Mısır’da tuzlanmış ve tütsülenmiş balık    

Mısır'da bayram ise un, maya ve tereyağından yapılan, içi "jöle” ile doldurulan ve üzerine pudra şekeri serpilen, kadınların diğer aile üyeleri ile komşularının da katılımıyla çeşitli şekillerde hazırlamaya hevesli olduğu kurabiye ve kekler olmadan tamamlanmış sayılmaz.    

Ayrıca Mısırlıların Ramazan Bayramı'nda hazırladıkları tuzlanmış ve tütsülenmiş balık yemekleri de bayrama özel geleneksel yemekler arasında yer alıyor.   

Levant havzasındaki ülkelerde kek ve mamul    

Levant havzasındaki ülkelerde ev yapımı ve hazır tatlılar öne çıkıyor. Bu bayram tatlıların en popülerleri arasında irmik veya undan yapılan ve içi hurma, fıstık, ceviz ya da lokumla doldurulan kekler ve mamuller ikram ediliyor.  

Bu tatlılar Ramazan ayının son günlerinde hazırlanarak, bayramda kakule aromalı sade Arap kahvesi ile servis ediliyor.    

Ürdünlülerin ise popüler geleneksel yemeği mansafken, Filistinliler de bayramda Sumakiye veya tuzlanmış balık yiyorlar.   

Popüler Haberler
Faslı Filozof Taha Abdurrahman Artık Baktığımızda Bütün Dünya Aslında Bir Gazze'dir

Arap dünyasının önde gelen düşünürlerinden Faslı filozof Prof. Dr. Taha Abdurrahman, başkent Ankara'da "Mutlak Kötülük ve Sınır Boylarında Fikir Nöbeti" başlıklı konferans verdi.

Milli Savunma Bakanı Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'i Ağırladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'i kabul etti.

Bakan Fidan, Laos'ta ASEAN Zirvesinde İkili Görüşmeler Gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Brunei Darusselam Dışişleri Bakanı Dato Erywan Yusof ile görüştü.

ABD Ukrayna'daki Zafiyetini Güney Kafkasya'yı Kullanarak Örtmek İstiyor

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yakın dönemde Güney Kafkasya'ya artan ilgisini ve küresel dengeleri etkilemek için Ermenistan'a verdikleri vaatleri değerlendirdi.

Paris Olimpiyatları Fransa siyasi krizinin gölgesinde başlıyor

Akademisyen Dr. Görkem Turaç, Macron'un Paris 2024 Olimpiyatlarını ülkedeki siyasi krizin üstünü örtmek için nasıl araçsallaştırdığını değerlendirdi.