Çeşitli Renkleriyle Ramazan Bayramı'nda İslam Alemi 

Dünyanın dört bir yanındaki Müslüman topluluklar, Ramazan Bayramı'nı benzersiz gelenekler ve çeşitli lezzetlerle karşılıyor. Fas’tan Endonezya’ya, Mısır’dan Levant havzasına kadar her ülke, bayramı kendi kültürel dokunuşlarıyla zenginleştiriyor.
Çeşitli Renkleriyle Ramazan Bayramı'nda İslam Alemi 
11 Nisan 2024

Dünyanın dört bir yanında Müslümanlar Ramazan Bayramı'nı karşılıyor. Camilerde kılınan bayram namazı, ruhların berraklığını yansıtan temiz ve süslü evler, bayram günlerini aydınlatan yeni kıyafetlerin neşesi tüm Müslümanların ortak bayram geleneklerinden. Ayrıca, şeker ve harçlıklarla çocukların yüzlerinde beliren tebessümler ve aile fertlerini çevresinde toplayan bayram sofraları da bu bayram geleneklerinin en güzellerinden biri.     

Söz konusu ortak gelenekler dışında bir de her ülke, bayram günlerine kendi dokunuşunu katarak eşsiz ve benzersiz bir güzellik katıyor. Böylece Ramazan Bayramı, İslam aleminin ruhunu ve insan çeşitliliğini yansıtan çok renkli tek bir bayram halini alıyor.    

Benzersiz renklerden oluşan bir tablo: Bayram      

Ramazan Bayramı’nda Müslümanların gönülleriyle birlikte sofralardaki yemekler de benzersiz bir ahenk oluşturuyor. Uzun bir oruç yolculuğu akabinde kurulan sofralar, bayram kutlamalarının en temel unsurlarından sayılıyor.    

Farklı dil ve geleneklerle bezenen İslam ülkelerinde, bayram kutlamaları da çeşitlilik gösteriyor. Bu yazımızda, çeşitli ülkelerdeki meşhur bayram geleneklerini sizler için derledik.      

Fas’ta kına yakmak     

Fas başta olmak üzere Arap ülkelerinde kına yakmak, bayram gibi özel günlerde öne çıkan geleneklerden. Namaz ardından kadınlar, bayram kutlamasına ellerine ve ayaklarına çeşitli desenlerde kınalar yakarak başlıyor.     

Nesiller boyu devam eden geleneklere bağlılık gösteren Faslılar; kadın-erkek, yaşlı-çocuk, geleneksel bayram kıyafetlerini giyiyor. Bu kıyafetler ise cellabe, cabadur ve gandouradan oluşuyor.       

Malezya’da hükümet sofraları   

Malezya’da halkın dini ve siyasi görüşü ne olursa olsun Ramazan Bayramı birlikte kutlanıyor. Geniş meydanlarda beraber kılınan bayram namazlarının ardından devlet kademelerinde görevli bakanlar sofralar kuruyor. Malezya hükümeti hangi dinden olursa olsun bütün bakanlara halka açık yemek daveti vermesi için bütçe tahsis ediyor.   

Endonezya’da Sultan’ın hediyeleri   

Endonezya da renkli bayram kutlamalarına sahne oluyor. Bu kutlamalardan biri de Sultan tarafından hediyelerden oluşan bir piramitten, vatandaşların kendi paylarına düşen hediyeleri almak için yarışması.    

Ayrıca kutlamaların olmazsa olmazı, çok sayıda katmandan oluşan ve en popüler ulusal tatlılardan biri olan Lapis Legit pastası ve hindistan cevizi yapraklarına sarılıp, hindistan cevizi sütünde pişirilmiş bir pirinç olan Ketupat.   

Mısır’da tuzlanmış ve tütsülenmiş balık    

Mısır'da bayram ise un, maya ve tereyağından yapılan, içi "jöle” ile doldurulan ve üzerine pudra şekeri serpilen, kadınların diğer aile üyeleri ile komşularının da katılımıyla çeşitli şekillerde hazırlamaya hevesli olduğu kurabiye ve kekler olmadan tamamlanmış sayılmaz.    

Ayrıca Mısırlıların Ramazan Bayramı'nda hazırladıkları tuzlanmış ve tütsülenmiş balık yemekleri de bayrama özel geleneksel yemekler arasında yer alıyor.   

Levant havzasındaki ülkelerde kek ve mamul    

Levant havzasındaki ülkelerde ev yapımı ve hazır tatlılar öne çıkıyor. Bu bayram tatlıların en popülerleri arasında irmik veya undan yapılan ve içi hurma, fıstık, ceviz ya da lokumla doldurulan kekler ve mamuller ikram ediliyor.  

Bu tatlılar Ramazan ayının son günlerinde hazırlanarak, bayramda kakule aromalı sade Arap kahvesi ile servis ediliyor.    

Ürdünlülerin ise popüler geleneksel yemeği mansafken, Filistinliler de bayramda Sumakiye veya tuzlanmış balık yiyorlar.   

Popüler Haberler
 İsrail, Mısır ile Arasındaki Barış Anlaşmasını İhlal Etti

İsrail'in Mısır ile imzaladığı barış anlaşmasını ihlal ederek Gazze'deki Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirmesi, bölgesel gerilimi tırmandırdı. Mısır, İsrail'in bu hareketini kınayarak, iki ülke arasındaki gerilimin artışına ve bölgesel…

İletişim Başkanlığı ve AA, Cezayirli Gazetecilere Yönelik Eğitim Programı Başlattı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Anadolu Ajansı iş birliğiyle Cezayirli gazetecilere yönelik 3 günlük "Gazetecilik Eğitim Programı" düzenleniyor.

Katar Devlet Bakanı Al Khater ile Türk Bakan Yardımcıları Mersin’de Buluştu

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Katar Dışişleri Bakanlığında Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Lolwah Rashid Al Khater ile Mersin'de bir araya geldi.

Çad’daki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Gerçek Bir Demokrasi mi, Yoksa Formalite mi?

Çadlılar, siyasi değişim ve gerilimlerin gölgesinde sandık başına gitti. Darbe sonrası gerçekleşen ilk seçim, uluslararası çatışmaların ve iç siyasi rekabetin kesişmesiyle dikkat çekiyor.

Türkiye'nin Gazze Stratejisi Nasıl Şekilleniyor

Türkiye, İsrail'in Gazze'deki şiddet politikasına karşı güçlü bir diplomasi ve ticari ambargo ile karşılık veriyor. Hamas'ı terör örgütü olarak değil, ulusal kurtuluş hareketi olarak tanımlayarak farklı bir yaklaşım sergiliyor.