Dünya Basınında Türkiye Yerel Seçimleri

Türkiye’nin 31 Mart 2024 yerel seçim sonuçları, dünya basınında büyük yankı uyandırdı. CHP’nin İstanbul ve Ankara’daki zaferi ve AK Parti’nin kayıpları, uluslararası medya tarafından “Erdoğan’ın iktidar partisine beklenmedik darbe” ve “muhalefetin şaşırtıcı başarısı” olarak nitelendirildi.
Dünya Basınında Türkiye Yerel Seçimleri
1 Nisan 2024

Türkiye’nin 31 Mart 2024 yerel seçimleri, dünya basınında geniş bir yankı uyandırdı. Uluslararası haber ajansları ve gazeteler, katılım oranının yüzde 78.52 olduğu seçimlerde CHP’nin başarısına ve AK Parti’nin kayıplarına manşetlerinde geniş bir şekilde yer aldı.

İstanbul’da, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu’nun galibiyeti, özellikle dikkat çeken bir konu oldu. Seçim sonuçları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AK Parti için bir dönüm noktası olarak nitelendirilirken, CHP 1977’den bu yana ilk kez en çok oyu alarak birinci parti oldu.

 

“Seçmen Erdoğan’a sırtını döndü”

İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, “Türkiye’de ana muhalefet partisi, seçmenin Erdoğan’a sırtını döndüğü seçimlerde ezici bir zafer kazandı” başlıklı haberinde, ana muhalefetin yerel seçimlerde net bir zaferle Recep Tayyip Erdoğan iktidarına beklenmedik bir darbe vurduğunu söylerken, Fransa merkezli AFP haber ajansı, seçimlerin erken sonuçlarına ilişkin "Türkiye'deki kilit seçimlerde muhalefet öne geçiyor: İlk kısmi sonuçlar" ifadesinde bulundu. 

“Muhalefet Erdoğan’ı şaşkına çevirdi”

İngiltere merkezli kamu yayıncısı BBC ise haberi, “Türkiye yerel seçimleri: Muhalefet Erdoğan’ı tarihi zaferlere şaşkına çevirdi” başlığını atarak okuyucu ile buluşturdu.

 

“Siyasi muhalefetin yıldızı”

Ayrıca, Amerikan New York Times gazetesi, "seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisine karşı kazanımlar elde ettiğini" yazdı. 

Öte yandan, Gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini söylüyor ve “Çok sayıda Türk, İmamoğlu’nu potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görüyor” dedi.

“Erdoğan başaramadı”

Alman haber dergisi Der Spiegel, "Erdoğan İstanbul'u geri almak istedi ama başaramadı" manşetiyle yer verdi.

 

“İstanbul ve Ankara’da zafer…”

Katar merkezli Al Jazeera ise seçim sonuçlarının yer aldığı haberde, “Türkiye muhalefeti Erdoğan’a darbe olarak İstanbul ve Ankara’da zafer ilan etti” ifadelerini kullandı.

“Yeniden dirilen muhalefet”

Uluslararası haber ajansı Reuters ise manşette verdiği haberde, “Türkiye’nin yeniden dirilen muhalefeti yerel seçimlerde Erdoğan’ı geride bıraktı” şeklinde başlık attı. 

Popüler Haberler
ABD Ukrayna'daki Zafiyetini Güney Kafkasya'yı Kullanarak Örtmek İstiyor

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yakın dönemde Güney Kafkasya'ya artan ilgisini ve küresel dengeleri etkilemek için Ermenistan'a verdikleri vaatleri değerlendirdi.

Üçüncü Yılına Giren Mısır Ulusal Diyaloğu’nda Somut Bir Sonuç Elde Edildi Mi 

6 Temmuz'da yeniden başlayan Mısır Ulusal Diyaloğu, siyasi alanda geniş kapsamlı işbirliği ve reformlar hedefliyor. Ancak, gözlemciler yeni hükümetin mevcut sorunları çözmede yetersiz kalabileceğine dikkat çekiyor. Muhaliflerin beklentisi yüksek…

Husiler Çoğu İran Yapımı Olan Füze ve Silahları Nasıl Elde Etti 

Yemen'deki Husiler, Kızıldeniz ve Babu’l Mendeb bölgesinde balistik füze saldırıları düzenleyerek askeri güçlerini ortaya koyuyor. İran'ın doğrudan desteğiyle güçlenen Husiler, bölgedeki güvenlik ve istikrarı tehdit etmeye devam ediyor.

Ursula Von Der Leyen'in Jeopolitik AB Planı

Avrupa Komisyonu başkanlığına yeniden seçilen Ursula von der Leyen, ikinci döneminde de "Yeşil Anlaşma", "Dijital Avrupa", "İşlek Ekonomi", "Birleşik Avrupa", "Avrupa Tarzı Yaşam" ve "Avrupa…

Türkiye'nin Yeni Yüzer Üretim Tesisi 2026'da Karadeniz'de Üretime Başlayacak

Türkiye'nin enerji filosuna katılacak yeni yüzer üretim, depolama ve tahliye platformu (FPSO), 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, platformun Singapur'dan yola çıkacağını ve…