Husiler, Rus ve Çin Gemilerine Saldırmayacaklarını Açıkladı

Bloomberg’in haberine göre, Yemen’deki Husiler, Çin ve Rusya ile yapılan görüşmeler sonucunda, bu ülkelerin gemilerine Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde saldırı düzenlemeyeceklerini taahhüt etti.
Fokus+
Husiler Rus ve Çin Gemilerine Saldırmayacaklarını Açıkladı
22 Mart 2024

Husiler, Çin ve Rusya’ya ait gemilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nden saldırıya uğramadan geçebileceği açıklamasında bulundu.  

Bloomberg’e göre, Çin ve Rusya’nın Amman’daki diplomatları ile Yemen'deki Husilerin Müzakere Heyeti Başkanı ve Sözcüsü Muhammed Abdusselam yapılan görüşmelerden sonra anlaşmaya vardılar.  

Anlaşmaya göre, Rusya ve Çin Husilerin gemilerine saldırmamaları sözüne karşılık, BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası platformlarda Husilere siyasi destek sağlayabilir. Bu desteğin nasıl olacağı tam olarak belirtilmese de,Husilere yönelik yaptırım kararlarının engellemesine yönelik olması muhtemel.  

Babu'l Mendeb Boğazı yakınlarında Husi saldırıları  

İran destekli Husiler Kasım ayının ortalarından bu yana Kızıldeniz'in güneyi ve Aden Körfezi'nde çok sayıda ticari ve askeri gemiye saldırdı. 
 
Husiler halihazırda Moskova ve Pekin’e ait gemilerinhedef alınmayacağını belirtmiş olsa da, yapılan görüşmeler, Husilerinkasım ortasından bu yana Kızıldeniz'in güneyinde ve çevresinde gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı saldırıları nedeniyle, dünya güçleri arasında artan gerilimi ortaya koyuyor.  

Husiler, İsrail, ABD ve İngiltere ile bağlantılı gemileri hedef aldıklarını belirtti. Ancak bazı gemilerin bu ülkelerden birine ait olmaması Husilerin yanıldıklarını gösteriyor. Bu sebeple Rusya ve Çin’in, Husilerden daha güçlü güvenceler istemiş olması muhtemel.  

Husiler, bu ay kargo gemisi “theTrue Confidence”ı vurarak deniz saldırılarına başladıklarından bu yana ilk kez ölüme neden oldu. Daha sonra geminin Los Angeles merkezli OaktreeCapital şirketine ait olduğunu ancak kısa süre önce ABD’ye ait olmayan yeni bir şirket tarafından satın alındığını ifade ediyor.  

Görüşmelere rağmen, Husi sözcüsünün bir Rus gazetesine Rusya ve Çin’e ait ticari gemilerin saldırılardan korkmalarına gerek olmadığına dair yaptığı açıklamadan sonra, ocak ayı sonlarında Yemen civarında Rus petrolü taşıyan bir geminin yakınlarına füze fırlatılmıştı.  

Görünüşte Husilerin bu saldırılarının amacı, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşı sona erdirmesi yönünde baskı yapmak. Ancak araştırmacılar, Husilerin ateşkes ilan edilmesi ya da kalıcı bir barış anlaşması imzalanması durumunda bile saldırılara son verecekleri konusunda şüpheli.

Babu'l Mendeb’in önemi 

Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babu'l Mendeb de dahil olmak üzere su yolları küresel ekonomi için hayati önem taşımaktadır ve yük konteynerlerinin yaklaşık %30'u bu limanları kullanmaktadır. Ayrıca petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz akışının büyük bir kısmı da bu boğazlardan geçmektedir.  

Saldırılar başladığından beri çoğu Batılı nakliye şirketi Babu'l Mendeb’i kullanmaktan kaçınarak, Güney Afrika'yı dolaşıyor. Bu durum Asya ve Avrupa arasındaki yolculukların günler sürmesine ve yüksek navlun bedelleri eklenmesine sebep oluyor. Buna rağmen, Çin ve Rus şirketler Babu'lMendeb’i kullanmaktan kaçındıklarına dair herhangi bir açıklamada bulunmadılar. 

Ayrıca gemi takip verileri de birçok geminin hala Kızıldeniz'den geçtiğini gösteriyor. 

Husiler kim?  

Husiler, 2014 yılında ülkedeki iç savaşın başlangıcında Yemen'in başkenti Sana'nın kontrolünü ele geçiren isyancı bir gruptur. Şu anda Kızıldeniz'in ana limanı Hudeyde de onların kontrolünde. 

Popüler Haberler
Ptolemaioslar: Mısır’ın Avrupalı Firavunları 

Büyük İskender'in ardından yükselen Ptolemaios Hanedanı, Mısır'ı yönetirken Yunan kültürünü ve gücünü zirveye taşıdı. İskenderiye Kütüphanesi ve İskenderiye Feneri gibi eserlerle antik dünyanın kayıp hazinesini oluşturan hanedanın trajik sonu,…

Gazze, Filistin ve Ertesi Gün 

Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları ve ardından geliştirilen "ertesi gün" planları küresel anlamda etkiler yaratmaktadır. Batı'nın eski sömürgeci yaklaşımlarıyla yeniden şekillenen politikalarını ve Filistin'in geleceğini…

Türkiye'ye Yönelen Uluslararası Yatırımcıların İlgisi Artmaya Devam Ediyor

Ekonomi yönetimince atılan adımlar ve Orta Vadeli Program hedeflerine olan bağlılığın devam etmesiyle Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizlikler azalırken, Türk lirası varlıklara olan ilgi de artıyor.

Körfez Ülkeleri Arasında “Petrol Sonrası Gelecek” Konusunda Rekabet Artıyor 

Körfez ülkelerinin petrol sonrası döneme odaklanarak ekonomik ve diplomatik rekabeti artırması dikkat çekiyor. Katar, Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkeler, stratejik projeler ve yatırımlar aracılığıyla küresel sahnede etkilerini genişletmeye çalışıyor.…

 İsrail, Mısır ile Arasındaki Barış Anlaşmasını İhlal Etti

İsrail'in Mısır ile imzaladığı barış anlaşmasını ihlal ederek Gazze'deki Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirmesi, bölgesel gerilimi tırmandırdı. Mısır, İsrail'in bu hareketini kınayarak, iki ülke arasındaki gerilimin artışına ve bölgesel…