Türkiye ve Azerbaycan Arasındaki Savunma Sanayii İş Birliği Güçleniyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk savunma sanayisi şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Toplantıda, Türk ve Azerbaycan savunma sanayii şirketleri arasındaki iş birliği ve ortak projeler ele alındı.
Anadolu Ajansı
Türkiye ve Azerbaycan Arasındaki Savunma Sanayii İş Birliği Güçleniyor.png
2 Nisan 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve beraberindeki Türk savunma sanayisi şirketlerinin yöneticilerini kabul etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre kabulde konuşan Aliyev, Türk savunma sanayi ürünlerinin kalitesi ve verimliliği nedeniyle dünya çapında elde ettiği ünden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Aliyev, Azerbaycan'da da savunma sanayinin geliştirilmesi konusunda ciddi adımlar atıldığını söyledi.

Mutabakat zabtı imzalandı

Görgün ise ziyareti kapsamında Türk savunma sanayisi şirketleri ile Azerbaycan şirketleri arasında çeşitli yönlerde ortak faaliyetlere ilişkin mutabakat zaptı imzalandığını kaydetti.

Görgün'e, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ASFAT Genel Müdürü Behçet Karataş, MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, REPKON Grup Başkanı İbrahim Külekçi ile ASSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emin Öner de eşlik etti. 

Başkan Görgün, Azerbaycan temaslarını değerlendirdi

Görgün, Azerbaycan'ın savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve yerel üretimin desteklenmesi konusundaki motivasyon ve hedeflerine Türk savunma sanayi şirketleri olarak katkı sağlamaya çalıştıklarını belirterek, "Birlikte geliştirilecek projelerin, üretim tesislerinin, teknoloji transferinin yapılması gibi farklı konularda da çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Görgün, iki günlük Azerbaycan temaslarında çok verimli toplantılar yaptıklarını belirtti.

Yeni projeler paylaşıldı

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildiklerini bildiren Görgün, kendisiyle, geliştirmekte oldukları yeni projeleri paylaştıklarını söyledi.

Görgün, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Savunma Sanayii Bakanı Vugar Mustafayev ile de ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Azerbaycan'daki ilgili şirketleri de ziyaret ettiklerini söyleyen Görgün, "Azerbaycan'ın savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve yerel üretimin desteklenmesi konusundaki motivasyon ve hedeflerine biz de Türkiye'deki savunma sanayi şirketleri olarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. Birlikte geliştirilecek projelerin, üretim tesislerinin, teknoloji transferinin yapılması gibi farklı konularda da çalışmalarımız devam ediyor" bilgisini paylaştı.

Görgün, Türk savunma sanayisinin son 20 yılda kaydettiği gelişmelerden bahsederek, şöyle devam etti:

"Teknolojik ilerlemeler, bir taraftan ihtiyaçlarımızı karşılayıp dışa bağımlılığımızı azaltırken diğer taraftan yüksek teknoloji ürünlerimizi rekabetçi bir şekilde ihraç ediyoruz. Her geçen yıl üzerine yüzde 20'lik bir artışla ihracatımızı artırarak devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre ihracatımız yüzde 27 artışta 5,5 milyar dolara ulaştı. 2023'te imzaladığımız sözleşmeler ise 10,5 milyar doları buldu. Geçtiğimiz yıl 185 ülkeye 230 farklı ürün ihraç ettik. Yapacak daha çok işimiz var. Hem ihtiyacımızı karşılamaya hem de ülkemizin ihracatında katkı sunmaya devam edeceğiz."

Popüler Haberler
ABD Ukrayna'daki Zafiyetini Güney Kafkasya'yı Kullanarak Örtmek İstiyor

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yakın dönemde Güney Kafkasya'ya artan ilgisini ve küresel dengeleri etkilemek için Ermenistan'a verdikleri vaatleri değerlendirdi.

Üçüncü Yılına Giren Mısır Ulusal Diyaloğu’nda Somut Bir Sonuç Elde Edildi Mi 

6 Temmuz'da yeniden başlayan Mısır Ulusal Diyaloğu, siyasi alanda geniş kapsamlı işbirliği ve reformlar hedefliyor. Ancak, gözlemciler yeni hükümetin mevcut sorunları çözmede yetersiz kalabileceğine dikkat çekiyor. Muhaliflerin beklentisi yüksek…

Husiler Çoğu İran Yapımı Olan Füze ve Silahları Nasıl Elde Etti 

Yemen'deki Husiler, Kızıldeniz ve Babu’l Mendeb bölgesinde balistik füze saldırıları düzenleyerek askeri güçlerini ortaya koyuyor. İran'ın doğrudan desteğiyle güçlenen Husiler, bölgedeki güvenlik ve istikrarı tehdit etmeye devam ediyor.

Ursula Von Der Leyen'in Jeopolitik AB Planı

Avrupa Komisyonu başkanlığına yeniden seçilen Ursula von der Leyen, ikinci döneminde de "Yeşil Anlaşma", "Dijital Avrupa", "İşlek Ekonomi", "Birleşik Avrupa", "Avrupa Tarzı Yaşam" ve "Avrupa…

Türkiye'nin Yeni Yüzer Üretim Tesisi 2026'da Karadeniz'de Üretime Başlayacak

Türkiye'nin enerji filosuna katılacak yeni yüzer üretim, depolama ve tahliye platformu (FPSO), 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, platformun Singapur'dan yola çıkacağını ve…