Riyad'daki Toplantıda Arap Ülkelerinden Gazze İçin Ateşkes Çağrısı

Arap ülkeleri, Riyad'da düzenledikleri toplantıda Gazze'deki çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu. Ateşkes talebinde bulunan ülkeler, uluslararası insancıl hukuka uygun olarak sivillerin korunmasını ve Gazze'ye insani yardımın engelsiz ulaştırılmasını vurguladılar.
Anadolu Ajansı
Riyad'daki Toplantıda Arap Ülkelerinden Gazze İçin Ateşkes Çağrısı
28 Nisan 2024

Arap ülkeleri Riyad'ta düzenledikleri toplantıda 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları altında bulunan Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısını yineledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından toplantıya ilişkin açıklamada yapıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarındaki gelişmeleri görüşmek üzere altı Arap ülkesinin düzenlediği toplantıya başkanlık etti.

Toplantıya Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi'nin yanı sıra, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın Diplomasi Danışmanı Enver Gargaş ve Katar Hükümeti Dışişleri Danışmanı Muhammed bin Abdülaziz el-Huleyfi katıldı.

Açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona erdirilmesi, derhal ve tam bir ateşkes sağlanması ve uluslararası insancıl hukuka uygun olarak sivillerin korunmasının sağlanmasının gerekliliği" vurgulandı.

"Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini engelleyen tüm kısıtlamaların kaldırılması gerekliliği" ifade edilen açıklamada, bağımsız bir Filistin devletinin, uluslararası alanda tanınmasını amaçlayan tüm çabalara destek verileceği kaydedildi.

"İki devletli çözümün uygulanması ve 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olmak üzere Filistin Devleti'nin tanınması yönünde geri dönüşü olmayan adımlar atılmasının önemine" işaret edilen açıklamada, "İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te iki devletli çözümü baltalayan yasa dışı önlemlerinin devam etmesi" konusunda uyarıda bulunuldu.

Popüler Haberler
Lübnan Şiilerinin Karizmatik Din Adamı Lideri: Hasan Nasrallah

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Lübnan Şiilerinin siyasi ve dini lideri Hasan Nasrallah’ın, İran ve Suriye’nin askeri ve stratejik yardımlarıyla Orta Doğu’da önemli bir aktöre dönüşme sürecini Fokus+ için araştırdı.

Kuveyt’te Yaşanan Anayasal Kriz Ne Anlama Geliyor

Kuveyt'teki anayasal kriz, Emir'in meclisi feshetmesi ve anayasal hükümleri askıya almasıyla doruğa çıktı. Ülkede siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik endişelerini arttıran bu durumu Dr. A. Musab Şahin, Fokus+ için kaleme aldı.

Mahallede Direnmek  

Mahalle kültürü ve modernleşme arasındaki ilişkiyi ele alan Yazar Ali Ayçil, Turgut Cansever'in mimari perspektifini ve Edgar Morin'in pandemi sonrası toplumsal dönüşüm önerilerini Fokus+ için değerlendirdi.

Ptolemaioslar: Mısır’ın Avrupalı Firavunları 

Büyük İskender'in ardından yükselen Ptolemaios Hanedanı, Mısır'ı yönetirken Yunan kültürünü ve gücünü zirveye taşıdı. İskenderiye Kütüphanesi ve İskenderiye Feneri gibi eserlerle antik dünyanın kayıp hazinesini oluşturan hanedanın trajik sonu,…

Gazze, Filistin ve Ertesi Gün 

Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları ve ardından geliştirilen "ertesi gün" planları küresel anlamda etkiler yaratmaktadır. Batı'nın eski sömürgeci yaklaşımlarıyla yeniden şekillenen politikalarını ve Filistin'in geleceğini…