İran Cumhurbaşkanı: "Nükleer Silah Üretimi Savunma Doktrinimizde Yok"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'in nükleer silah üretimini yasaklayan fetvası doğrultusunda ülkesinin nükleer ve savunma doktrininde nükleer silah üretimine yer olmadığını söyledi.
Anadolu Ajansı
İran Cumhurbaşkanı: "Nükleer Silah Üretimi Savunma Doktrinimizde Yok"
27 Nisan 2024

İran Cumhurbaşkanı Reisi, başkent Tahran'da düzenlenen "İran Expo 2024 Fuarı"nın açılış töreninde Uluslararası Konferans Merkezi'nde konuştu.

Reisi

Konuşmasında, fuara uluslararası katılım seviyesinin ülkesine yönelik ekonomik yaptırımların etkisizliğine işaret ettiğini ifade eden Reisi, "Bu fuar ülke, bölge ve tüm dünya için ekonomik kalkınmayı teşvik ediyor. Bu fuar, İran'ın yaptırımlara karşı dayanıklı olduğunu ve yaptırımların bu ülkede hiçbir zaman başarılı olmadığını gösteriyor." dedi. 

Konuşmasında, İran'ın nükleer silah üreteceğine dair endişelere de değinen Reisi, "Nükleer ve savunma sanayi dahil olmak üzere doktrinimizde nükleer silah üretimine yer yoktur. Bu, Rehber'in (Hamaney) fetvasıdır." ifadelerini kullandı. 

Reisi, nükleer teknolojiyi sivil amaçlarla kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini kaydetti. 

İran lideri Hamaney, 2000'li yılların başında fetva çıkararak nükleer silahların geliştirilmesini veya kullanılmasını yasaklamıştı.

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırısından sonra ülkede bazı siyasiler, Hamaney'in fetvasının değişebileceğini ve İran'ın da nükleer silah üretebileceğini iddia etmişti.

Meclis Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Üyesi ve muhafazakar Milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, Hamaney'in fetvasının değişmesi halinde ilk nükleer denemenin bir hafta içinde yapılacağını öne sürmüştü. İranlı vekilin paylaşımı ülke içinde de tepkilere yol açmıştı.

Popüler Haberler
Lübnan Şiilerinin Karizmatik Din Adamı Lideri: Hasan Nasrallah

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Lübnan Şiilerinin siyasi ve dini lideri Hasan Nasrallah’ın, İran ve Suriye’nin askeri ve stratejik yardımlarıyla Orta Doğu’da önemli bir aktöre dönüşme sürecini Fokus+ için araştırdı.

Kuveyt’te Yaşanan Anayasal Kriz Ne Anlama Geliyor

Kuveyt'teki anayasal kriz, Emir'in meclisi feshetmesi ve anayasal hükümleri askıya almasıyla doruğa çıktı. Ülkede siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik endişelerini arttıran bu durumu Dr. A. Musab Şahin, Fokus+ için kaleme aldı.

Mahallede Direnmek  

Mahalle kültürü ve modernleşme arasındaki ilişkiyi ele alan Yazar Ali Ayçil, Turgut Cansever'in mimari perspektifini ve Edgar Morin'in pandemi sonrası toplumsal dönüşüm önerilerini Fokus+ için değerlendirdi.

Ptolemaioslar: Mısır’ın Avrupalı Firavunları 

Büyük İskender'in ardından yükselen Ptolemaios Hanedanı, Mısır'ı yönetirken Yunan kültürünü ve gücünü zirveye taşıdı. İskenderiye Kütüphanesi ve İskenderiye Feneri gibi eserlerle antik dünyanın kayıp hazinesini oluşturan hanedanın trajik sonu,…

Gazze, Filistin ve Ertesi Gün 

Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları ve ardından geliştirilen "ertesi gün" planları küresel anlamda etkiler yaratmaktadır. Batı'nın eski sömürgeci yaklaşımlarıyla yeniden şekillenen politikalarını ve Filistin'in geleceğini…