ABD İstihbaratı: Navalnıy'ın Öldürülme Emrini Putin Vermemiş Olabilir

ABD istihbarat kaynakları, şubat ayında cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın öldürülme emrini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in vermediğini iddia etti.
Anadolu Ajansı
ABD İstihbaratı Navalnıy'ın Öldürülme Emrini Putin Vermemiş Olabilir
27 Nisan 2024

The Wall Street Journal, ABD istihbarat kaynaklarından edindiği bilgiye dayandırdığı haberinde, söz konusu kişilerin gizli istihbarat kaynakları, kamuya açık veriler ve ölümün zamanını araştırdığını bildirdi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ve Dışişleri Bakanlığının istihbarat biriminin de ABD istihbarat kaynaklarının görüşünü benimsediği belirtildi.

Buna göre, ABD istihbarat kaynakları, şubat ayında cezaevinde ölen Rus muhalif Navalnıy'ın öldürülme emrini Putin'in vermediğini savundu.

Ölümün ne koşullarda gerçekleştiğini henüz netleştiremeyen kaynaklar, Navalnıy'ın gerçek ölüm nedeninin hiçbir zaman bilinemeyebileceğine işaret etti.

16 Şubat'da Navalnıy'ın cezaevinde hayatını kaybettiği haberinin gelmesinin ardından, Avrupa'da birçok lider ve ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i suçlamıştı.

Biden, "Hataya düşmeyin, Navalnıy'ın ölümünden Putin sorumludur." ifadelerini kullanmıştı.

Navalnıy'ın cezalandırılması ve ölümü

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalnıy, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021’de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Rusya Federal Cezaevi Hizmeti Servisinin (FSİN) talebi üzerine 2 Şubat 2021’de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalnıy’ın geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalnıy'ı aşırılık yanlısı topluluk oluşturmaktan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Navalnıy, Ocak 2022'de Rusya'da terörle ve aşırıcılıkla bağlantılı kişilerin bulunduğu listeye dahil edilmişti.

FSİN, 16 Şubat'ta mahkûm Navalnıy'ın cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını bildirmişti.

Popüler Haberler
Lübnan Şiilerinin Karizmatik Din Adamı Lideri: Hasan Nasrallah

Orta Doğu araştırmacısı Mehmet Akif Koç, Lübnan Şiilerinin siyasi ve dini lideri Hasan Nasrallah’ın, İran ve Suriye’nin askeri ve stratejik yardımlarıyla Orta Doğu’da önemli bir aktöre dönüşme sürecini Fokus+ için araştırdı.

Kuveyt’te Yaşanan Anayasal Kriz Ne Anlama Geliyor

Kuveyt'teki anayasal kriz, Emir'in meclisi feshetmesi ve anayasal hükümleri askıya almasıyla doruğa çıktı. Ülkede siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik endişelerini arttıran bu durumu Dr. A. Musab Şahin, Fokus+ için kaleme aldı.

Mahallede Direnmek  

Mahalle kültürü ve modernleşme arasındaki ilişkiyi ele alan Yazar Ali Ayçil, Turgut Cansever'in mimari perspektifini ve Edgar Morin'in pandemi sonrası toplumsal dönüşüm önerilerini Fokus+ için değerlendirdi.

Ptolemaioslar: Mısır’ın Avrupalı Firavunları 

Büyük İskender'in ardından yükselen Ptolemaios Hanedanı, Mısır'ı yönetirken Yunan kültürünü ve gücünü zirveye taşıdı. İskenderiye Kütüphanesi ve İskenderiye Feneri gibi eserlerle antik dünyanın kayıp hazinesini oluşturan hanedanın trajik sonu,…

Gazze, Filistin ve Ertesi Gün 

Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları ve ardından geliştirilen "ertesi gün" planları küresel anlamda etkiler yaratmaktadır. Batı'nın eski sömürgeci yaklaşımlarıyla yeniden şekillenen politikalarını ve Filistin'in geleceğini…