Lotus Çiçeği Neyi Sembolize ediyor?
Suyun yüzeyinde, toprak gereksinimi olmadan yaşayan lotus çiçeği, birçok medeniyette büyük bir değere sahiptir.
Eski Mısırlılar tarafından büyük önem verilen lotus çiçeği, bugün hala birçok din için kutsal olarak görülüyor.
Binlerce yıldır birçok kültürde saygı duyulan çok eski bir sembol olan lotus çiçeği, dünyanın birçok yerinde bulunuyor.
Bazı kültürlerde güneşi, yenilenmeyi, doğumu, güzelliği, saflığı ve sonsuz yaşamı simgeleyen lotus, yuvarlak çan şekline sahip olan uzun ömürlü bir bitkidir.
Ayrıca lotus bitkisinin yaprakları, sapları ve kökleri sağlık açısından da bazı faydalar sağlar.
Lotus bazı uygarlıklarda neden kutsaldı?
Lotus çiçeği bazı uygarlıklarda yaratılışı ve yeniden doğuşu simgelediği için kutsaldı.
Geceleri kapanıp su altına batan, gündüzleri ise su üstüne çıkıp yeniden çiçek açan bir bitki olduğu için eski Mısır mitolojisinde güneşle ilişkilendirilmiştir.
Lotus çiçeğinin hikayesi nedir?
Birçok farklı medeniyette önemli bir çiçek olan lotus ile ilgili birçok hikaye mevcut.
Bu hikayelerden biri de, eski Mısır mitolojisine göre ilk yaratılış zamanında kök verdiği göletten devasa bir lotus çiçeğinin büyümesi ve o çiçekten güneşin doğmasıdır.
Bu nedenle lotus çiçeği, Mısır’da güneş tanrısı Ra’nın sembolü olarak kabul ediliyordu.
Lotus çiçeği nerelerde bulunur?
Dünyanın birçok yerinde yetiştirilen lotus çiçeği, en yaygın olarak Hindistan ve Asya’nın güneydoğu bölgelerinde bulunuyor.
Lotus çiçeği, Nilüfer çiçeğine çok benzetilir. Ancak lotus çiçekleri genellikle su üzerinde veya sığ sularda yetişirken, nilüfer çiçekleri kökleri suyun dibinde olacak şekilde göletlerde veya sulak alanlarda büyür.
Bununla birlikte, aralarında şekil ve taksonomi açısından da önemli bir fark vardır. Lotusun kökeni genellikle bulunduğu bölgeden ziyade türüne göre belirlenir.
Lotus çiçeği dövmesi ne anlama gelir?
Lotus çiçeği dövmesi hem Budizm, hem de Hinduizm’de aydınlanma, zorluklar ve engeller karşısında güzellik, saflık ve ruhsal büyümenin yanı sıra yeniden doğuş, sevgi ve şefkat gibi birçok farklı anlama gelebilir.
Bu dövmenin anlamı genellikle kişilerin kültürü ve inançlarına bağlı olarak değişir.
Hangi ülkenin bayrağında lotus çiçeği vardır?
Makao bayrağı beş yıldız, lotus çiçeği, köprü ve deniz suyu bulunan yeşil bir bayraktır.
Başka hiçbir ülkenin bayrağında lotus çiçeği yoktur. Ancak bazı ülkelerin bayraklarında diğer bitki ve çiçekler bulunur.
Örneğin World Atlas sitesine göre Lübnan bayrağında kırmızı-beyaz-kırmızı yatay çizgiler ve bunların ortasında yeşil sedir ağacı bulunur.
Kanada bayrağında, iki kırmızı şerit arasında yer alan beyaz bir dikdörtgenin üzerinde kırmızı bir akçaağaç yaprağı yer alırken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bayrağında beyaz zemin üzerinde adanın kendisi, onun altında ise barışı simgeleyen zeytin dalları bulunuyor.
Grenada bayrağında küçük Hindistan cevizi sembolü yer alırken, Eritre’nin bayrağında ise zeytin dalından oluşan bir çelenk vardır.
Lotus çiçeğinin renkleri
Tüm lotus çiçekleri aynı renkte değildir, türlerine bağlı olarak beyaz, pembe, kırmızı, mor ve mavi gibi farklı renklere sahiptirler.
Lotus çiçeği ve kökünün faydaları
Lotus çiçeği ve çeşitli kısımlarının sağlık açısından birçok faydası vardır. Bu faydalardan bazıları şunlardır;
- Kan dolaşımını iyileştirir: Yüksek miktarda bakır ve demir içeren lotus kökü kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur, anemi riskini düşürür, kan akışını ve canlılığı artırır.
- Stresi azaltır: Organic Facts sitesine göre B grubu vitaminlerinden olan B6 vitamini (piridoksin), beyindeki nöral reseptörlerle etkileşime girerek zihinsel durumu ve ruh halini etkiler. Baş ağrısı, huzursuzluk ve stres seviyesini de ortadan kaldırır.
- Kan basıncını düzenler: Lotus kökü, yüksek potasyum seviyeleri ve kalp sağlığı için önemli olan diğer besinler nedeniyle kan basıncını düzenlemede yardımcıdır.
- Antioksidan özelliklere sahiptir: C vitamini, lotusta yüksek miktarda bulunan bir antioksidandır. Lotus bitkileri, vücudun birçok hastalığa neden olan oksidatif stresle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu birçok antioksidana sahiptir ve iltihaplanmayı önlemede faydalı olabilir.
- Anti-virüs: Lotus bitkileri virüslere karşı direnç gösterebilen ve Herpes simpleks virüs tip 1 gibi birçok viral hastalıkla başa çıkabilen bazı besinler içerir.
- Sindirim sistemini iyileştirir: Lotus kökleri dışkı hacmini artırma ve besinleri emme yeteneğini geliştirmenin yanı sıra bağırsak hareketini artırma ve hızlandırmaya katkıda bulunacak miktarda diyet lifi içerir.
- Kilo kontrolü sağlar: Lotus çiçeği ve kökü düşük kalorilidir ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin çoğunu sağlar. Yüksek miktarda lif ve besleyici maddeler nedeniyle kilo yönetimine yardımcı olur.
Lotus çiçeği ve kökünün zararları
Lotus çiçeği ve kökleri genellikle güvenlidir. Ancak, hastalıklara neden olan bazı parazitler veya bakteriler içerebileceğinden, bunları yerken veya kullanırken dikkatli olunması gerekir.
Bunları kullanmadan veya tüketmeden önce iyi bir şekilde dezenfekte etmek ve güvenilir kaynaklardan satın aldığınızdan emin olmak gerekir.