Hidrojenize Yağlar Hangi Gıdalarda Bulunur?

Fokus+
Hidrojenize Yağlar Hangi Gıdalarda Bulunur
22 Kasım 2024

Hidrojenize yağlar gıdaların korunması, lezzet ve görünümlerinin iyileştirilmesi konusunda sağladıkları faydalar nedeniyle günümüzde birçok gıdanın içeriğinde bulunabilir. 

Bununla birlikte, bu yağlar insanların mümkün olduğunca kaçınması gereken sağlıksız bir yağ türüdür. 

Uzmanlar, hidrojenlenmiş yağ olarak da bilinen bu yağların yerine, zeytinyağı ve avokado yağı diğer sağlıklı yağları kullanmasını tavsiye ediyor. 

Hidrojenize yağlar hangi gıdalarda bulunur? 


Hidrojenize yağların hangi besinlerde bulunduğu araştırıldığında, unlu mamuller, sütlü veya sütsüz kahve kreması, konserve krema, paketlenmiş atıştırmalıklar, kullanıma hazır hamur ve kızarmış yiyecekler gibi çok sayıda işlenmiş ve hazır gıdada bulunduğu görülüyor. 

Hidrojenize yağlar nedir? 


Sıvı yağlara hidrojen eklenerek yapılan bu yağlar, üreticiler tarafından gıdaları mümkün olduğunca uzun süre taze tutmak için kullanılan bir yağ türüdür. 

Suudi Gıda ve İlaç Kurumu’na (SFDA) göre hidrojenize yağlar, “tamamen ve kısmen hidrojenize edilmiş” olarak iki çeşide ayrılmıştır. 

Hidrojenize yağların başlıca zararları nelerdir? 


Uzmanlar, hidrojenize yağların zararlı etkileri nedeniyle genellikle bunların kullanımını önermez, yerlerine daha sağlıklı yağların kullanımını tavsiye eder. 

Hidrojenize yağların sağlık açısından en belirgin zararlarından bazıları ise şunlardır; 

  • Kan şekerini kontrol etme yeteneğinin azalması: Hidrojenize yağlar, vücudun insülini düzgün bir şekilde kullanma yeteneğini zayıflatarak, kan şekerini kontrol etme yeteneğini azaltabilir. 
  • Kalp sağlığına zarar verir: Hidrojenize yağlar, LDL kolesterol seviyelerini yükselttikleri için kalbe çok fazla zarar verirler.    

Enflamasyon artışı: Hidrojene yağlar kullanıldığında sağlıklı yağlara kıyasla enflamasyon seviyeleri daha yüksek olabilir ve kronikleşirse kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok komplikasyona yol açabilir. 

Hidrojenize yağlar gıdalarda neden kullanılır? 


Endüstriyel olarak hidrojenize edilmiş yağlar faydaları nedeniyle birçok gıdada kullanılır. Diğer birçok yağa kıyasla düşük maliyetleri nedeniyle gıdaların üretim maliyetlerini azaltmaya yardımcı olurlar.  

Ayrıca, gıdaların daha uzun süre korunmasını sağlarlar. Bu yağlar doku ve lezzetin iyileştirilmesine ve aromanın artırılmasına da katkıda bulunurlar. 

Hidrojenize yağlardan nasıl kaçınırız? 


Sağlığa verebilecekleri zararla karşılaştırıldığında, hidrojenize yağların faydaları çok az olabilir.  

Bu nedenle birçok insan bu yağlardan kaçınmaya ve oldukça az bir şekilde tüketmeye dikkat eder. 

İşte bu yağlardan kaçınmamız için gerekli bazı ipuçları; 

Hidrojenize yağ içeren yaygın gıdaları öğrenin: Bu yağlar birçok gıdada kullanılır ve hidrojenize yağ kullanımını sınırlamak istiyorsanız hangi gıdalarda olduğu bilmeniz ve kaçınmanız önemlidir. 

  • Gıda etiketlerini okuyun: Gıda etiketleri, bir üründe yer alan tüm bileşenleri gösterir. Bu nedenle hidrojenize yağlar veya bunlarla ilişkili diğer bileşenleri kontrol etmek için etiketleri okumak önemlidir. 
  • Bitkisel yağlar kullanın: Yemek pişirmek için tereyağı ve margarin kullanmak yerine sağlıklı bitkisel yağlar kullanabilirsiniz, bu da hidrojenize yağ alımını önemli ölçüde azaltır. 
  • Yiyecekleri fırın ve ızgarada pişirin: Yiyecekleri hidrojenize yağlar kullanarak pişirmek yerine ızgara veya fırında pişirmek daha sağlıklı bir seçenek olur ve zararlı yağ miktarını azaltır. 
  • Paketlenmiş gıdaları sınırlayın: Kısmen hidrojenize edilmiş yağlar genellikle konserve gıdalarla ilişkilendirilir. Bu nedenle yediğiniz veya farklı yemeklerde kullandığınız konserve miktarını sınırlandırmalısınız. 

Doğru pişirmek için hangi yağları seçmeliyiz? 


Doğru yemeklik yağları seçerken, birçok sağlık sorununa ve zararlı etkiye yol açan hidrojenize yağlardan uzak durmanın yanı sıra dikkate alınması gereken birkaç kural vardır. 

Örneğin, yanmamasını sağlamak için gerektiğinde hindistan cevizi yağı gibi yüksek sıcaklıklara dayanabilen yağları seçmek önemlidir. 

Yemek pişirirken uygun lezzeti sağlayan yağı seçmek ve tercih edilmeyen bir lezzete sahip yağ türlerinden kaçınmak gerekir.  

Soslar ve baharatlarla kullanmak için yağ satın almak isterseniz sızma zeytinyağı gibi güçlü bir aromaya sahip yağları seçebilirsiniz. 

Ayrıca satın alma kararı vermeden önce yağ şişesinin üzerindeki etiketi okuyarak, zararlı içerik bulunmadığından emin olmalısınız.