Türkiye’de Eğitim Alan Suriyeliler Ülkelerinde Önemli Görevlere Geldi

Suriye’de 2011’de patlak veren iç savaşın dehşetinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin birçoğu, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden sonra ülkelerine geri dönmeye başladı.
Badia Berrag
Türkiye’de Eğitim Alan Suriyeliler Ülkelerinde Önemli Görevlere Geldi
25 Aralık 2024

Savaşın mağdurları olarak ülkelerine geri dönenler arasında, Suriye’nin yeni hükümetinde önemli görevler üstlenen kişiler de yer alıyor. 

Türkiye son 13 yıldır, topluma büyük ölçüde olumlu bir şekilde entegre olabilmiş 3,6 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptı. 

Bugün ise bu sığınmacılar, Türkiye’de edindikleri bilgi ve uzmanlıkla yeniden yapılanma çabalarına liderlik etmek ve ülkeleri için daha istikrarlı bir gelecek inşa etmek üzere Suriye’ye dönüyor. 

Ayşe el-Dibs (Seyidoğlu) Kadın İşleri Ofisi Başkanı 

Ayşe el-Dibs (Seyidoğlu): Kadın İşleri Ofisi Başkanı 

Suriye’nin yeni hükümetinde ilk üst düzey kadın yetkili olarak görevlendirilen Ayşe el-Dibs, Türkiye’de kadın hakları, sosyal adalet ve insani yardım alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınıyor.   

Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin kurduğu Suriyeli Dernekler Platformu'nun başkanlığını yapan Dibs, çalışmalarında kadınların güçlendirilmesi, eğitimin teşvik edilmesi ve Suriyeli mültecilerin yeni çevrelerine uyum sağlarken kültürel kimliklerini korumalarına odaklandı. 

Türk vatandaşlığı da olan Dibs sosyal medya hesabında, kendisini “kadınları ve insani çalışmaları geliştirme konularına yoğunlaşmış bir aktivist” olarak tanımlıyor. 

Kendini toplumsal kalkınmaya adayan Dibs’in tecrübeleri, Suriye’nin yeni hükümetinde Kadın İşleri Ofisi’nin başına geçmesini sağladı. 

Dibs yeni görevinde de, savaştan etkilenen toplulukların yeniden inşasına ve kadınların Suriye’nin yeniden ayağa kalkma çabalarına katılımını sağlamaya odaklanarak, kadınların güçlendirilmesi konusunda çalışmaya devam edecek. 

Esad Hasan eş-Şeybani Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı

Esad Hasan eş-Şeybani: Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı 

Esad Hasan Şeybani’nin kariyeri, diplomasi ve ulus inşasının desteklenmesinde eğitimin önemini vurgulan bir örnek olarak görülebilir. 

Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler yüksek lisans programından mezun olan Şeybani, aynı zamanda üniversitenin doktora öğrencisi. 

Bu eğitimleri, özellikle ülkesinde iç savaş sonrası bir ortamda diplomasinin karmaşıklıklarıyla başa çıkmak için gerekli araçları sağladı. 

“2010-2020 Arası Arap İsyanlarının Suriye’ye Yönelik Türk Dış Politikasına Etkisi” konulu tez çalışması olan Şeybani, diplomasi alanındaki yetkin biri olarak görülüyor. 

Şeybani, Esed rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni hükümette Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı olarak görevlendirildi. 

Bu pozisyonu, Suriye’nin uluslararası arenadaki varlığını yeniden inşa etmesi açısından hayati önem taşıyor. 

Şeybani yeni görevinde diplomatik ilişkileri yeniden inşa etmeye ve yeniden yapılanma için uluslararası destek sağlamaya çalışacak. 

Azzam Garip Halep Valisi

Azzam Garip: Halep Valisi

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Azzam Garip, Suriye’nin savunmasında aktif rol aldı. 

Suriye Milli Ordusu’na bağlı Cephe Şamiye’nin Genel Komutanı Azzam Garip, kurtarılmış bölgelerin istikrara kavuşturulması ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynadı. 

Askeri geçmişi ve akademik eğitimi güçlü olan Garip, yeni hükümet tarafından Halep Valisi olarak görevlendirildi. 

Garip yeni görevinde, şehrin altyapısını yeniden inşa etme, sosyal uyumu teşvik etme ve Suriye’nin en çok etkilenen bölgelerinden biri olan Halep’te yönetimi yeniden tesis etme çabalarını denetleyecek. 

Türkiye’nin mültecilerin başarı hikayelerini desteklemedeki rolü 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de eğitim almış Suriyelilerin, ülkesinin yeniden yapılanmasında kritik roller üstlendiğini belirtti. 

Türkiye’den mezun olanların hem “kardeş” Suriye halkı, hem de Türkiye-Suriye ilişkileri açısından büyük bir anlam taşıdığını vurgulayan Eren, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: 

“Tarihi bir dönüm noktasını teşkil eden bu kritik dönemde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi mezunu Esad Hasan Eş-Şeybani’nin Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı, Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Azzam Garib’in Halep Valisi olarak görev alması bizi memnun etti. Her iki ismin de Suriye’nin geleceğine şekil verecek önemli adımlar atacağına inanıyorum.” 

Eren’in bu ifadeleri, Türkiye’nin bölgede uzun vadeli istikrar ve kalkınma için bir araç olarak eğitime yatırım yapma vizyonunun bir göstergesi oldu. 

YTB programı aracılığıyla 6 binden fazla Suriyeli öğrenciye burs sağlandı. Bunların birçoğu, şu anda Suriye’nin yönetimi ve ülkenin ayağa kalkma çalışmalarına katkıda bulunuyor.