Gazze Hükümet Yetkilisi: İsrail’in Yardımları Engellemesi İnsani Krizi Derinleştiriyor


Sevabite konuya ilişkin Fokus+’a yaptığı özel açıklamada, İsrail’in günde 600 yardım tırının Gazze’ye girişini öngören insani yardım protokolünün şartlarına uymadığını söyledi. Gazze Şeridi’ndeki insani krizi daha da derinleştiren ağır ekipman, çadır ve konteyner evlerin girişini engellemeye devam ettiğini de vurguladı.

İsrail Gazze’ye yardım girişini engelliyor
Sevabite, hastanelerin inşası ve onarımı, sivil savunma için gerekli ekipman ve sağlık ekiplerine yönelik malzemelerin henüz Gazze Şeridi’ne giriş yapmadığı bilgisini verdi.
Henüz tamamlanmamış bir anlaşmayla karşı karşıya olduklarını söyleyen Sevabite, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“Arabulucular ve garantörleri, çok geç olmadan anlaşmada öngörülen tüm gerekli malzemelerin girişi için İsrail’e baskı yapmaya çağırıyoruz. Çünkü Gazze, işgalci güçlerin Filistin halkına karşı 470 gündür sürdürdüğü katliam, göç ve soykırım savaşı sırasında ortaya çıkan gerçek bir insani felaketi ve derin bir krizi yaşıyor.”
İsrail’in altyapıyı tahrip etmesinin ardından ortaya çıkan felaket koşullar
Sevabite, yerinden edilenlerin kaldığı kamplar ve barınma merkezlerinden evlerine dönen Gazzelilerin, İsrail’in 280 bin konutu yıkması nedeniyle kalacak yer bulamadıklarını belirtti.
İsrail’in çadır veya konteyner evler gibi konut alternatiflerinin girişini engelleyerek, Gazzelileri sert kış koşullarında sokakta kalmak zorunda bıraktığını da ekledi.
İsrail işgal ordusunun saldırılarında altyapıda büyük tahribat meydana geldiğini vurgulayan Sevabite ayrıca şunları söyledi:
“Su ve elektrik şebekeleri, cadde ve sokaklar hedef alındı, içme suyunun ana kaynağı olan yüzlerce kuyu tahrip edildi. Bu da insani krizi daha da derinleşti.”
Sevabite, İsrail’in Filistin halkını yaşamın en temel unsurlarından mahrum bırakarak, ağır etkileri olan barbarca ve acımasız politikalarıyla halkı onlarca yıl geriye götürdüğünün altını da çizdi.
İsrail’in soykırım savaşı sırasında Gazze Şeridi’ni dış dünyadan izole etmek amacıyla interneti kesmeye çalıştığına dikkat çeken Sevabite, “Buna rağmen Filistinli gazeteciler Gazze Şeridi’ndeki gerçek tabloyu aktarmayı ve İsrail’in suçlarını uluslararası kamuoyuna ifşa etmeyi başardı” diye konuştu.

Gazze’de hükümetin karşılaştığı zorluklar
Gazze’deki hükümetin, İsrail işgal ordusunun geride bıraktığı yıkımla başa çıkmak için büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Sevabite, İsrail çadır ve konteyner evlerin girişini engellediği için hükümetin barınmaya öncelik verdiğini dile getirdi.
İkinci önceliğin insani yardımlar olduğu bilgisini veren Sevabite, Filistin halkının maruz kaldığı akut açlığın giderilmesi, mal ve emtia ihtiyacı olan pazarların ihtiyaçlarının karşılanması için yardım ve temel gıda maddelerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ancak İsrail’in gıda ve yardım malzemelerinin girişine izin vermediğini yineledi.
Binlerce kurban ve devam eden acılar
Sevabite, Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre 48 bini resmi olarak kaydedilmiş olmak üzere Gazze’deki şehit ve kayıp sayısının 62 bini aştığını söyledi. Buna ek olarak, yaklaşık 14 bin kişinin cesedinin ise hala yıkılan binaların enkazı altında olduğunu belirtti.
Gazze Şeridi dışına seyahat etmesi ve entegre bir sağlık sisteminde tedavi edilmesi gereken 108 binden fazla yaralı ve engelli olduğunu bildiren Sevabite, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İsrail’in sağlık sektörünü tahrip etmesi ve hastaneleri yıkması nedeniyle Gazze Şeridi’nde yarım milyondan fazla ameliyatın yapılamadığı tahmin ediliyor.”
Sevabite, İsrail işgal ordusunun Gazze’ye yönelik soykırım savaşı sırasında sağlık personelini kasıtlı olarak hedef aldığına dikkat çekti.
İsrail’in, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Dr. Hüsam Ebu Safiye’nin de aralarında bulunduğu binden fazla doktor ve sağlık görevlisini öldürdüğünü ve 350’den fazla kişiyi tutukladığını dile getiren Sevabite, Dr. Adnan Bursh, Dr. Ziad Dalou ve Dr. Iyad Rantisi’nin başına geldiği gibi bazılarının işkence altında öldüğünün de altını çizdi.
Acil uluslararası eylem çağrısı
Gazze hükümetinin Medya Ofisi Müdürü, Gazze Şeridi’ndeki insani felaketin sona erdirilmesi için acil uluslararası eyleme ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Gazze’nin yeniden inşası, resmi bir uluslararası karar ve uluslararası toplumun kararlılığını gerektiriyor” dedi.

Sevabite, uluslararası toplumun kuşatmanın sona erdirilmesi, geçişlerin açılması, insani yardım akışına izin verilmesi ve her düzeyde yeniden inşa sürecinin başlatılması için İsrail’e gerçek bir baskı uygulaması gerektiğini ifade etti.
Diğer yandan, İsrail’in saldırıları sonucu 500’den fazla üniversite ve okulun geniş çapta tahrip olduğu bilgisini veren Sevabite, eğitim sektöründe benzeri görülmemiş bir çöküş yaşandığını söyledi. Aynı zamanda tarım ve ekonominin de aralarında bulunduğu 15 hayati sektörün yok olduğunu ve bu durumun Gazze’deki insani krizi daha da karmaşık hale getirdiğini ekledi.
Sevabite açıklamasının sonunda, “Uluslararası toplum ve özgür halkların, Gazze’de yaşamın savaştan önceki haline dönmesini sağlamak ve halkın çektiği acıları sona erdirmek amacıyla İsrail’in devam eden ihlallerini durdurmak, kuşatmayı sona erdirmek ve yeniden inşaya başlamak için baskı yapması tarihi bir sorumluluktur” diye konuştu.