Müslüman Kardeşler’in Ürdün’deki Parlamento Seçimlerinde Elde Ettiği Başarı Ne Anlama Geliyor?

Ürdün’de yapılan parlamento seçimlerinde İslami Hareket Cephesi Partisi 32 sandalye kazanarak büyük bir başarı elde etti.
Müslüman Kardeşler’in Ürdün’deki Parlamento Seçimlerinde Elde Ettiği Başarı Ne Anlama Geliyor
16 Eylül 2024

Ürdün Bağımsız Seçim Komisyonu, parlamento seçimlerinin nihai sonuçlarına göre İslami Hareket Cephesi Partisi’nin 32 sandalye kazandığını açıkladı. 

Ülkede parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin 138 yeni üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde, otoriteye yakın partilerin oy oranında dikkat çekici bir düşüş yaşandı. 

Müslüman Kardeşler’in Ürdün’deki siyasi kolu olarak kabul edilen İslami Hareket Cephesi Partisi’nin listesi de, partilere ayrılan toplam sandalye sayısının yüzde 40’ını alarak, 41 sandalyeden 18’ini kazandı. 

Parti ayrıca, elde edilen bu sonuçlarla tarihinde benzeri görülmemiş bir ilerleme kaydetti. 

Bu durum, yetkililer ve sol partilerin popülaritesindeki azalmayla birlikte, halkın İslami eğilime sahip partilere yönelimini yansıttı. 

Bu zafer ne anlama geliyor? 


Ürdün’ün doğrudan etkilendiği, Gazze’de yaşanan sıcak olaylar ile İslami partilere başarı getiren bu seçim sonuçlarını birbirinden ayırmak mümkün değil. 

İslami Hareket Cephesi Partisi’nin elde ettiği bu seçim zaferi, Filistin meselesiyle halkın istediği şekilde ilgilenmediği düşünülen otoriteye duyulan öfkeyi yansıtıyor. 

Geçtiğimiz günlerde ise Ürdünlü bir kamyon şoförü, Batı Şeria ile Ürdün arasındaki İsrail kontrolündeki sınır kapısında düzenlediği silahlı saldırıda İsrailli üç güvenlik görevlisini öldürdü. 

Bu saldırı, halkın öfkesini yansıtan bir eylem olarak görüldü. 

Bu nedenle Ürdün’deki yetkililer, sokakları sakinleştirmek amacıyla parlamentoda ülkenin genel ruh halini ifade edecek kişilerin seçilmesine izin verdi. 

Böylece, İslami eğilimli partileri engellemeye yönelik herhangi bir müdahale veya girişim olmaksızın, seçimler tarafsız bir şekilde yapıldı. 

Dış güçlere mesajlar 


Seçim sonucu aynı zamanda, Ürdün’ün ABD gibi büyük dış güçlerin baskılarına karşı koyması gerektiği yönünde bir mesaj oldu. 

Ürdünlü yazar ve araştırmacı Yaser Abu Hilala seçim sonuçlarına ilişkin X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, seçim sonucunda alınan mesaja göre Filistin meselesi çözülmezse halkın öfkesinin dizginlenemeyeceğini vurguladı. 

Hilala aynı zamanda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi komşu ülkelere de “Filistin’e gerçek ve etkili yardım sağlanması gerektiği, aksi takdirde sokağın İslamcıların safına geçeceği” yönünde mesaj verildiğini belirtti. 

Öte yandan Temsilciler Meclisi’ndeki 138 sandalye için 197 yerel ve genel listede bin 623 aday yarıştı. 

Seçimler, 138 sandalyeden 41’ini partilere ayıran 2022 seçim yasasına göre yapıldı. 

Ürdün Kralı 2. Abdullah, parlamento seçimlerine hazırlık amacıyla parlamentonun ilk kanadı olan Temsilciler Meclisi’ni temmuz ayında feshetmişti. 

Ayrıca Ürdün’de parlamento, seçilenlerden oluşan Temsilciler Meclisi ile üyeleri Kral tarafından atanan Senato olmak üzere iki kanattan oluşuyor.