SAHA İstanbul Genel Sekreteri Kerim Uça: Türkiye Savunma Sanayide Aktör Konumunda
MSI dergisi, SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça ile söyleşi gerçekleştirdi. Levent Kerim Uça, savunma sanayi, havacılık ve güvenlik teknolojileri dergisi MSI'ın SAHA EXPO 2024'e yönelik beklentilerden, Türkiye'nin savunma sanayi alanındaki konumuna kadar pek çok sorusunu yanıtladı.
"SAHA EXPO 2022’nin katılımcıları ve ziyaretçileri, SAHA EXPO 2024’e adım attıklarında hangi yenilikleri ve değişiklikleri görecekler?" sorusuna Kerim Uça, şu şekilde cevap verdi:
"SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı bu yıl Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, 6 Bakanlık ve Savunma Sanayii Başkanlığımızın destekleriyle 22-26 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi (İFM)’nde gerçekleştirilecek. Geleceği şekillendiren teknolojilerin yer alacağı fuarda yerli ve yabancı çok sayıda firma, kurum ve kuruluş en son ve yeni ürünlerini sergileme fırsatı bulacak.
Geçen yıl 78.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan SAHA EXPO’da, bu yıl İstanbul Fuar Merkezi’nin 8 sergi salonu, fuaye ve dış alanlarını kapsayan toplam 90.000 m2’lik alanda 150.000’den fazla profesyonel ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz. SAHA EXPO 2024’te yine birçok ilki gerçekleştireceğiz.
T.C. Millî Savunma Bakanlığı tarafından yerli ve milli imkanlarla inşa edilmiş TCG İSTANBUL, ADA Sınıfı Korvet, LST, LCT, İDA platformları fuar kapsamında Ataköy açıklarında uygun mevkilere demirlenerek NATO DIANA ve Resmi Heyet Mensupları tarafından ziyaret edilebilecek.
Öte yandan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından DIANA BoD Toplantısı ve yan etkinlikleri ile NATO NIF yatırımcı firma görüşmeleri, SAHA EXPO Fuarı’na denk gelecek şekilde 23-24 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu kapsamda DIANA konulu panel düzenlenecek, DIANA Programı kapsamındaki 44 firma (42 yabancı + 2 yerli) fuarda ağırlanacak ve DIANA BoD toplantısı katılımcıları fuarı ziyaret edecekler.
Bununla birlikte, SAHA İstanbul üyesi ve SAHA EXPO katılımcısı olup Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) notu A ve B olan firmalara Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ilk defa fuar desteği sağlanacak.
Ayrıca fuar kapsamında ilk defa FPV Dron yarışmaları düzenlenecek, Türkiye’nin 18 yaş üstü en iyi 6 pilotu yarışacak. Yine bu yıl dış alanda ilk defa T.C. Millî Savunma Bakanlığı’na ait yerli ve milli 26 adet araç, sistem ve ekipman sergilenecek.
Son olarak, ilk defa milli başarılarımızı yakından görmek isteyen ziyaretçilerimize daha fazla zaman ayırabilmek adına fuar günlerini 5 güne, halk günlerini ise Cuma ve Cumartesi olmak kaydıyla 2 güne çıkaracağız."
"2 milyar dolar ekonomik değer rakamlarına ulaşmayı öngörüyoruz"
Ardından Kerim Uça, SAHA EXPO hakkındaki güncel rakamlara değinerek, "Geçtiğimiz fuarda ulaştığımız rakamları bu sene daha da yukarılara taşıyarak 1200’den fazla katılımcı firma, 500’den fazla resmi ve ticari delegasyon, 150 bin ziyaretçi, 25 bin B2B görüşme ve fuar esnasında gerçekleştirilecek imza törenleri ile 2 milyar USD civarında ekonomik değer rakamlarına ulaşmayı öngörüyoruz. Diğer bir ifade ile savunma ve havacılık sanayiimizin her anlamda rekorlara koştuğu bir ortamda biz de SAHA EXPO olarak yeni rekorlara imza atmayı hedefliyoruz." dedi.
"Öte yandan SAHA EXPO’da bu sene dünyanın farklı ülkelerinden ve NATO gibi önemli uluslararası organizasyonlarından 400 civarında resmi heyet mensubunu ağırlamayı öngörüyoruz." diyen SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın her yerinden, başbakan, bakan düzeyinden, genelkurmay başkanlarına ve daha alt düzeydeki yetkililere kadar sektör profesyonellerini fuarımızda katılımcı firmalar ile bir araya getireceğiz. 2022 yılında İngiltere Savunma Bakanı SAHA EXPO’yu ziyaret etmişti. Yine bu sene de benzer nitelikteki yabancı üst düzey ziyaretçileri fuarımıza bekliyoruz. Resmi heyetleri de ilgilendikleri alanlardaki özellikle KOBİ ölçeğindeki yerli firmalarımızla buluşturmayı amaçlıyoruz. Tüm dünyanın takip ettiği bir fuar olan SAHA EXPO’da katılımcı firmaların ihracat gayretlerini desteklemek amacıyla onları resmi heyetlerin yanı sıra uluslararası ticari alım heyetleriyle de buluşturuyoruz. Belki Türkiye'de bir ilk olarak savunma sanayine yönelik sektörel bir fuarda bu kadar geniş kapsamlı ticari alım heyetleri bulunacak. Fuara katılan firmalarımızın özelliklerine göre yani onlara alıcı olabilecek, bizim KOBİ'lerimizin de ürün satabilecekleri veya iş birliği yapabilecekleri firmaları özel çalışmalarla belirleyip bu heyetleri fuarımıza getiriyoruz. Bu yılki fuarda 150 civarında ticari alım heyeti planlıyoruz."
SAHA EXPO her sene yüzde 50 büyüyor
SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, açıklamasının devamında SAHA EXPO'nun her yıl üzerine katarak büyüdüğünü belirterek şöyle konuştu:
"SAHA EXPO çok kısa sürede dünyada örneği olmayan bir başarı yakaladı, 2018 yılında küçük bir alanda başlayan fuarımızı 2021'de 40 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirdik, Fuar 2022’de 60 bin metrekareye çıktı, bu sene 90 bin metrekareye çıkarıyoruz. Sektörel bir fuarın bu kadar kısa sürede, her sene %50 oranında, yani neredeyse her dönem üstüne yeni bir fuar daha koyarak büyümesi gibi bir örnek dünyada yok.
SAHA EXPO’ya bu sene dünyanın 5 kıtasından, yaklaşık 40 ülkeden 200 yabancı stantlı katılımcı bekliyoruz. Aralarında dünyanın en önde gelen firmaları da olmak üzere Amerika’dan, Avustralya’ya, Güney Pasifik’ten, Avrupa ve Afrika’ya kadar çok farklı coğrafyalardan savunma, havacılık ve uzay sanayiinde faaliyet gösteren firmalar, fuarda yerli firmalarımızla ve ziyaretçiler ile buluşacak, iş birliği için bir araya gelecek. Katılımcı firmalara resmi delegasyonları, ticari alım heyetlerini ve yine dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri de eklediğimizde dünyanın her noktasından bu fuara bir kişi veya bir firmanın temas edeceğini söyleyebiliriz."
"Türkiye savunma sanayi sektöründe bir pazar değil, artık aktör konumunda"
Levent Kerim Uça, sözlerini noktalamadan önce SAHA EXPO'nun Türkiye'nin savunma sanayi ve teknoloji alanında önemli bir noktaya gelmesindeki katkısına değinerek, şunları söyledi:
"Milli savunma sanayimizin ihtiyaçlarının yanı sıra dost ve kardeş ülkelerin de ihtiyacına uygun teknolojiler geliştiriyoruz. 20 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda Türkiye, dünya savunma sanayi sektöründe artık bir pazar değil aktör konumunda. Dünyada en fazla ciro yapan ilk 100 savunma sanayi şirketi listesine baktığımızda SAHA İstanbul üyesi platform üreticisi firmalarımızın bu listede her geçen sene yükseldiğini görüyoruz. Son dönemde yapılan ihracat sözleşmelerini de göz önüne aldığımızda bu listede Türk firmalarının daha fazla ve etkin olarak yer alacağını söyleyebiliriz.
Dünyanın en büyük 100 şirketi arasında ilk 50'de 2, ilk 100'de ise toplam 5 SAHA İstanbul üyesi firmamız yer alıyor. Türkiye, savunma sanayisi alanında dünyada ilk 100 listesinde 5 ve üzeri şirketi bulunan 5 ülkeden biri oldu. Türk şirketleri arasında Defense News Top 100’ün en üstünde 42. sırada ASELSAN yer aldı. TUSAŞ 50, Roketsan 71, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) 84 ve ASFAT 94. sırada kendisine yer buldu. 2023’te 4 Türk şirketinin bulunduğu listede, bu yıl Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) ilk defa yer aldı. Geçen yıl 47. sırada bulunan ASELSAN 42. sıraya, 58. sırada bulunan TUSAŞ 50. sıraya, 100. sırada bulunan ASFAT ise 94. sıraya yükseldi. Böylece listeye giren SAHA İstanbul üyesi tüm Türk şirketleri geçen yıla göre sıralarını yükseltti."
Bununla birlikte, Defense News’in dünyadaki ilk 100 savunma sanayii şirketi listesinde yer alan 12 Firma SAHA EXPO 2024’e katılıyor.
- BAE SYSTEMS
- L3 HARRIS
- LEONARDO
- THALES
- ROLLS ROYCE
- ASELSAN
- TUSAŞ
- ROKETSAN
- NAVANTIA
- SAMI
- MKE
- ASFAT