Dünya Güçlerinden Filistin İçin Egemenlik ve İki Devletli Çözüm Vurgusu


Filistin meselesine dair küresel tartışmalar, uluslararası kamuoyunun dikkatini bir kez daha Orta Doğu’ya çevirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi “devralma” ve Filistinlileri zorla yerinden etme planına yönelik tepkiler artarken, Almanya, Rusya, Fransa, Polonya ve Çin’den art arda açıklamalar geldi. Küresel güçler, Gazze’nin Filistin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, Filistin halkının geleceğine ancak kendilerinin karar verebileceğini belirtti. Uluslararası hukukun ihlal edilmesine karşı çıkan ülkeler, adil ve kalıcı barışın sağlanması için iki devletli çözümün zorunluluk olduğunun altını çizdi.
Almanya: Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs gibi Filistinlilerin toprağıdır
Bakan Baerbock, yaptığı yazılı açıklamada, isim vermeden ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'ye ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
Gazze'nin harabeye döndüğüne dikkati çeken Baerbock, "Aynı zamanda açık olan bir şey var. Gazze tıpkı Batı Şeria ve Doğu Kudüs gibi Filistinlilere aittir. Bu topraklar gelecekteki Filistin devletinin çıkış noktasını oluşturmaktadır. Filistinli sivil halkın Gazze'den sürgün edilmesi sadece kabul edilemez değil, aynı zamanda uluslararası hukuka aykırıdır." ifadelerini kullandı.
Baerbock, zorla yerinden etme girişiminin yeni acılara ve yeni nefretlere yol açacağı uyarısında da bulundu.
G7, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin, Gazze'deki sivil nüfusun sınır dışı edilmemesi ve Gazze'nin kalıcı olarak işgal edilmemesi gerektiğini en başından bu yana açıkça ifade ettiğini hatırlatan Baerbock, Filistinlilerin dahil olmadığı bir çözümün olamayacağını vurguladı.
Baerbock, "Müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm, Filistinlilerin ve İsraillilerin barış, güvenlik ve onur içinde yaşamalarını sağlayacak tek çözüm olmaya devam etmektedir. Bu, aynı zamanda bölgedeki Arap devletlerinin de net tutumudur." değerlendirmesini yaptı.
Gazze'deki yıkımın boyutlarının sarsıcı olduğuna işaret eden Baerbock, "Hepimiz Gazze'nin mümkün olan en kısa sürede yeniden inşa edilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Evler, hastaneler, okulların kalıntılarının ve patlamamış mühimmatın temizlenmesi, büyük bir uluslararası katılım gerektirecektir. Biz Avrupalılar, ABD ve bölgedeki ortaklarımızla birlikte üzerimize düşeni yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.
Rusya: Filistin için tek çıkış yolu iki devletli çözüm
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Filistin meselesinin ancak iki devletli bir temelde çözülebileceğini belirterek, "Bunun tek seçenek olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'nin "Gazze Şeridi'ni devralacağı, Filistinlilerin de Gazze'den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığı" yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, şöyle konuştu:
"Orta Doğu'daki (Filistin) meselenin çözümüne ilişkin pozisyonumuz iyi biliniyor. Mesele ancak iki devletli bir temelde çözülebilir. Bu tez, Birleşmiş Milletler'in (BM) kararlarında yer alıyor ve birçok ülke tarafından destekleniyor. Bundan yola çıkıyoruz. Bunun tek seçenek olduğunu düşünüyoruz. Trump'ın bu açıklamalarını duyduk. Bununla birlikte Umman, Ürdün ve Mısır'ın da bu fikrin kabul edilemez olduğu yönündeki açıklamalarını duyduk. Şimdilik Orta Doğu'da olanlara bu şekilde bakıyoruz."
Trump'ın, "İran'a maksimum baskı" politikasını yeniden hayata geçirecek başkanlık kararnamesini imzalamadığına dikkati çeken Peskov, İran ile ilişkileri sürdüreceklerini belirterek, "İran ortağımız. Çeşitli alanlarda çok yönlü işbirliğimiz sürüyor. İlişkilerimizi sürdüreceğiz ve geliştireceğiz." şeklinde konuştu.
Peskov, Trump yönetimiyle temasların bazı kurumlar aracılığıyla sürdüğü bilgisini paylaşan Peskov, "Temaslar son zamanlarda yoğunlaştı. Başka detay paylaşamam." ifadelerini kullandı.
"Ukrayna ile müzakerelere açığız"
Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye hazır olduğu yönündeki açıklamasına ilişkin, "İsteğin bir şeye dayanması gerekiyor. İstek, Zelenskiy'nin Rusya ile müzakereleri yasaklama yönündeki kararına dayalı olamaz. Şimdilik bunlar boş açıklamalar." dedi.
Zelenskiy’nin görev süresinin sona erdiğini savunan Peskov, buna rağmen Rus tarafının müzakerelere açık olduğunu söyledi.
Peskov, Zelenskiy'nin Ukrayna'ya nükleer silah verilmesi gerektiği yönündeki açıklamasını ise "delilik" olarak tanımladı.
Sözcü Peskov, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun çok kutuplu dünya düzeninin, bugünün gerçeği olduğu yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun Rusya'nın yaklaşımıyla uyumlu olduğunu dile getirdi.
Fransa: Gazze'nin başka bir ülke tarafından yönetilmesine karşıyız
Fransa, Gazze'nin geleceğinin üçüncü bir devletin kontrolünde değil, gelecekteki Filistin Devleti'nde olması gerektiğini belirtti.
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'ye ilişkin açıklamalarına tepki gösterildi.
Gazze halkının zorla yerinden edilmesi durumunda bunun uluslararası hukuku ihlal ve Filistinlilerin meşru taleplerine yönelik bir saldırı teşkil edeceği belirtilen açıklamada, Fransa'nın buna karşı çıktığı aktarıldı.
Açıklamada, Gazzelilerin zorla yerinden edilmesinin 2 devletli çözümün önünde ciddi bir engel oluşturacağı ve bölgenin tamamını istikrarsızlaştıracağı, 2 devletli çözümün Filistinliler ve İsrailler için uzun vadede güvenlik ve barışı sağlayabilecek tek çare olduğu vurgulandı.
"Gazze'nin geleceği üçüncü bir devletin kontrolü perspektifinde değil, Filistin Yönetimi himayesinde kurulacak gelecekteki Filistin Devleti bünyesinde olmalıdır." ifadesi kullanılan açıklamada, Fransa'nın işgal altındaki Batı Şeria'nın tek taraflı ilhakına karşı çıkmayı sürdüreceği kaydedildi.
Polonya: Filistin’in geleceği Filistinliler olmadan belirlenemez
Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Szejna, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri zorla yerinden etme planına ilişkin, "Filistinliler olmadan Filistin hakkında karar verilemez." dedi.
Polonya'da yayın yapan RMF FM radyosuna konuşan Szejna, Trump'ın Gazze'deki yaklaşık 1,8 milyon Filistinlinin Ürdün ve Mısır'a sürülmesi çağrısında bulunmasına tepki gösterdi.
Trump'ın Gazze Şeridi'ni "devralma" ve burada yaşayan Filistinlilerin komşu Arap ülkelere zorla gönderilmesi fikri konusunda Szejna, "Filistinliler olmadan Filistin hakkında karar verilemez, Polonya'nın duruşu bu yönde." değerlendirmesini yaptı.
Szejna, Polonya olarak iki devletli çözümü uzun zamandır desteklediklerini dile getirerek Filistinle diplomatik ilişkiler sürdürdüklerine de dikkati çekti.
Trump'ın Gazze'yi "devralma" ve Filistinlileri zorla yerinden etme planı
Trump, Beyaz Sarayda kabul ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralacağını ve oradaki patlamamış bombalar ile diğer silahların sökülmesinden ve yıkılmış binalardan kurtulmaktan sorumlu olacağını söylemişti.
Gazze'nin artık tamamen yerle bir olmuş devasa bir yıkım alanı olduğunu kaydeden Trump, Gazze'deki Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere, komşu ülkelerde inşa edilecek yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin çok daha iyi olacağını savunmuştu.
Trump, "ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak ve orada bir iş yapacağız. Oraya sahip olacağız ve sahadaki tüm tehlikeli patlamamış bombaların ve diğer silahların sökülmesinden, yıkılmış binalardan kurtulmaktan sorumlu olacağız." ifadesini kullanmıştı.
Çin: Trump’ın Gazze’yi devralma ve Filistinlileri zorla yerinden etme planına karşıyız
Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'yi "devralma" ve burada yaşayan Filistinlileri, başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelere yerleştirme planına karşı olduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, "Filistin'i Filistinlilerin yönetmesinin savaş sonrası yönetimin temel ilkesi olması gerektiğine inanıyoruz." dedi.
Gazze'de halkın zorla yerinden edilmenin hedefi haline getirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Sözcü Lin, "Umarız tüm taraflar ateşkesi fırsat olarak görerek savaş sonrası yönetimi, Filistin sorununu iki devlet temelinde çözecek doğru yola sokmak ve Orta Doğu'ya kalıcı barışı getirmek için kullanırlar." şeklinde konuştu.
Trump'ın Gazze'ye "devralma" ve Filistinlileri yeniden yerleştirme planı
Başkan Trump, dün Beyaz Saray'da kabul ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısında ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralacağını ve oradaki patlamamış bombalar ile diğer silahların sökülmesinden ve yıkılmış binalardan kurtulmaktan sorumlu olacağını söylemişti.
Gazze'nin artık tamamen yerle bir olmuş devasa bir yıkım alanı olduğunu kaydeden Trump, Gazze'deki Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelerde inşa edilecek yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin çok daha iyi olacağını savunmuştu.
Trump, "ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak ve orada bir iş yapacağız. Oraya sahip olacağız ve sahadaki tüm tehlikeli patlamamış bombaların ve diğer silahların sökülmesinden, yıkılmış binalardan kurtulmaktan sorumlu olacağız." ifadesini kullanmıştı.
Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze halkını yerinden etmeye yönelik sözlerine ilişkin, "Gazze bizim ülkemizin bir parçası, evimiz. Gazze halkını 'daha mutlu ve güzel bir yere' göndermek isteyenler, İsrail'deki ilk evlerine dönmelerine izin versin." açıklamasında bulunmuştu.